szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyílt levelet írt Borókai Gábor Heti Válasz-főszerkesztőnek a hetilapban Jelenits István piarista szerzetes, volt tartományfőnök, amelyben Borókai egy áprilisi, a német megszállási emlékművel kapcsolatos írására reagál.

Jelenits István Széchenyi-díjas és Corvin-láncos piarista szerzetes a Heti Válaszban megjelent, Borókai Gábor főszerkesztőnek címzett nyílt levelében azt írja, a német megszállási emlékmű felirata ("A II. világháború áldozatainak emlékére") és alakjai sem fejezik ki azt, amit a kormányzat neki tulajdonítani szeretne, vagyis hogy Magyarország 1944. március 19-én a megszállással elvesztette szuverenitását.

Mint ismert, Orbán Viktor korábban Dávid Katalin művészettörténésznek azt írta, "a műalkotás erkölcsi szempontból, gesztusrendszerének történelmi tartalmát tekintve pontos és makulátlan", a miniszterelnök azt írta, a birodalmi sas szerinte a németeket szimbolizálja, az angyal Magyarországgal azonosítása pedig hamar teret nyert, ő maga az ártatlan áldozatokat azonosítja az angyal alakjával, ezért a művész angyal melletti döntését is értékesnek tartja.

©

Jelenits rámutat, az emlékművön "Gábriel arkangyalnak" szánt alakról az egyszeri járókelőnek nem fog eszébe jutni, hogy köze lenne a magyarokhoz, mert bár Borókai ezzel kapcsolatos vezércikke szerint Gábriel arkangyal közbenjárására kapta Szent István a koronát, a korabeli legendák erre nem tesznek utalást. Az emlékművön megjelenő birodalmi sasról a szerzetes azt írja, az nem csak Németországra utalhat.

"Ön azt panaszolja, hogy a kritikusok szerint 'a szobortervből árad a ravaszság'. Én inkább attól tartok – így látatlanban –, hogy semmi sem 'árad' belőle, s ez talán még nagyobb hiba" – írja Jelenits István Borókainak hozzátéve, hogy az ország szuverenitásának elvesztését szerinte nem lehetne szobrokkal kifejezni, legfeljebb egy nonfiguratív alkotásra rá lehetne írni.

"A városok nem föltétlenül arra valók, hogy szobraikat fél évszázadonként kisöprögessük és újakkal helyettesítsük. Egy-egy új eszme propagálhatná a reklámjaival, falragaszaival a mondanivalóit" – javasolja Jelenits, aki azt írja, "egy nemzet történelmi tudatának formálására nem szobrok, hanem jól megírt tankönyvek valók".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Óriási a forgalom a nemzetközi kikötőkben, ez pedig nagyon jó jel a világgazdaságnak

Óriási a forgalom a nemzetközi kikötőkben, ez pedig nagyon jó jel a világgazdaságnak

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?