szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendkívüli sajtótájékoztatón ítélte el Áder János a Pásztor István vajdasági magyar politikus elleni keddi támadást, és megkövette a megtámadottat, és valamennyi vajdasági magyart.

A Pásztor István vajdasági magyar politikus elleni támadás ügyében tett bejelentést pénteken, a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnök.

Mint ismert, kedden a Kossuth téren a parlament alakuló ülésére igyekvő Pásztort többen inzultálták és leköpték. Áder elmondta, hogy Pásztor az ő személyes meghívására vett részt a parlamenti ülésen.

©

Akik emberi mivoltukból kivetkőzve Pásztort megalázták, azok megalázták a magyar kisebbségeket, a vajdasági magyarokat, egész nemzetünket – mondta Áder, türhetetlennek nevezve, hogy valakit magyarságáért, fényes nappal, a hatóságok szeme láttára megtámadnak az Országház előtt. Nem fordíthatjuk el tekintetünket, ha bárkit vallása, társadalmi hovatartozása, nemzetisége, politikai meggyőződése vagy véleménye miatt bántalmaznak – mondta.

Áder három tanulság levonását javasolta:

- Az első, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy ilyesmi még egyszer megtörténjen.

- A második, hogy ha mégis megtörténik, az állam késlekedés nélkül, a törvény teljes szigorával sújtson le az elkövetőkre.

- A harmadik, hogy minden ilyen esetben minden politikai nézetkülönbséget és megfontolást félretéve egy emberként álljunk a megalázottak mellé.

Áder János megkövette Pásztor Istvánt és minden vajdasági honfitársunkat.

Áder János teljes nyilatkozata itt olvasható.

Kedden a Kossuth téren tüntető volt országgyűlési képviselő, Gaudi-Nagy Tamás felhívására Jobbik-szimpatizánsok támadtak Pásztor Istvánra. A Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke épp átment a téren, amikor Gaudi-Nagy kiszúrta őt, és lehazaárulózta a feltehetően az alakuló ülésről távozó vajdasági politikust.

A YouTube-ra kikerült felvétel szerint a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökét nem kímélték a felhevített idős nők. Ketten megszállottan köpdösték, egy harmadik pedig ocsmányságokat vágott a fejéhez, perceken át követve a politikust, amit az rezignáltan tűrt.

A támadást minden párt elítélte, Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes szerint "a felelőtlen elkövetők tettét – akár őrültek, akár provokátorok – mélységesen elítéljük. Méltatlan cselekedetükkel az egész nemzetet ütötték arcul".

Még a Jobbik is megszólalt, Szávay István, a párt képviselője azt mondta, szégyenletesnek, magyar hazafihoz méltatlannak tartják a Pásztor Istvánt ért támadást. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az inzultust okozó Gaudi-Nagy Tamás nem tagja és már nem is képviselője a pártnak, és a Jobbik az általa szervezett rendezvényen történtekkel semmilyen közösséget nem vállal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét