szerző:
MTI

A VI. kerület polgármester a Fidesz-KDNP-frakció nevében felszólította az MSZP-t, hogy az Andrássy út 3. szám alatti épület eladása ügyében meggyanúsított két szocialista képviselő távozzon a közéletből.

A VI. kerület polgármestere szerint az Andrássy út 3. szám alatti épület eladása eklatáns példája annak, milyen ingatlanügyek folytak Terézvárosban az előző városvezetés idején. A Fidesz-KDNP-frakció nevében pedig ismét felszólította az MSZP-t, hogy a meggyanúsított két szocialista képviselő távozzon a közéletből.

Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) a Saxlehner-palota előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra: a Fővárosi Főügyészség a napokban emelt vádat az ingatlan 2004-es értékesítése miatt Terézváros önkormányzatának 13 akkori szocialista és szabad demokrata képviselője, valamint aljegyzője ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Hozzátette, az ingatlan értékesítésével csaknem hatszázmillió forintos kárt okoztak az önkormányzatnak. 

Hassay Zsófia az eladás furcsaságaként említette, hogy az épületet megvásárló A3 Expressz Kft. napokkal az előtt alakult meg, hogy az épületre a vételi ajánlatot benyújtották volna. A képviselő-testület pedig az ajánlat benyújtása után napokon belül döntött is az ingatlan eladásáról, ráadásul az árat pontosan annyiban szabta meg, amennyi az ajánlatban szerepelt. A polgármester jelezte: az Andrássy út 3. eladása miatt megvádolt egykori képviselők túlnyomó többsége már vádlott az Andrássy út 47. alatti épület eladása miatt indult büntetőügyben is, és a két ügyet a bíróság hétfőn egyesítette. Gila Pál, az önkormányzat jogi képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a vádirat szerint még a képviselő-testület határozatához képest is volt eltérés a megkötött szerződésben. 

Hassay Zsófia megjegyezte, korábban a helyi Fidesz-KDNP-frakció azt kérte Mesterházy Attilától, az MSZP elnökétől, "hasson oda", hogy a 15 tagú képviselő-testületben ülő két szocialista politikus - Tóth György és Hatvani Csaba - vonuljon vissza a közélettől. Ők ketten nemcsak az Andrássy út 47., hanem most már az Andrássy út 3. ügyében is vádlottak - mondta, jelezve, ismét felszólítják Mesterházy Attilát, hogy vádlottak ne képviselhessék a szocialistákat a képviselő-testületben, és a két politikus távozzon a közéletből. Utalt arra, hogy Hatvani Csabát egy másik ügyben már pénzbüntetésre is ítélték.

A Fővárosi Főügyészség hétfőn közölte, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt tizenhárom akkori VI. kerületi önkormányzati képviselő, valamint a korábbi aljegyző ellen emelt vádat egy Andrássy úti ingatlan 2004-es értékesítése ügyében. A vádirat szerint az ügyben érintett kft. 2004. június 7-én nyújtott be vételi ajánlatot az Andrássy út 3. szám alatti ingatlanra. Ez alapján Fürst György, a kerület MSZP-s alpolgármestere - az ügy elsőrendű vádlottja - még ugyanazon a napon javaslatot tett a képviselő-testületnek az ingatlan elidegenítésére.

Az előterjesztésben az ingatlan vételárát a vevő ajánlatának megfelelően - "eltúlzottan hivatkozva a kiürítés, valamint a felújítás költségeire" - mintegy 328 millió forintban határozták meg. A kérdéses épület azonban egy az önkormányzat megbízása alapján készített, az előterjesztéshez mellékelt, így a képviselő-testület által is megismert szakvélemény szerint jó állapotban volt, hozzávetőlegesen 1,2 milliárd forintot ért. A képviselő-testület az előterjesztés alapján, versenytárgyalás kiírása nélkül, a vevő által ajánlott vételárat teljes mértékben elfogadva az ingatlan eladásáról döntött. 

Az ügyészség szerint a vádlottak azzal, hogy az ingatlan elidegenítésére vonatkozó előterjesztést a képviselő-testület tagjaként, vagyonkezelői jogkörben megszavazták, megszegték az önkormányzati vagyongazdálkodására vonatkozó rendelkezéseket, így közreműködtek abban, hogy az önkormányzat a - bérlők által lakottan is - 902 millió forint értékű ingatlant 328 millió forintért értékesítse a kft.-nek. Az önkormányzat akkori aljegyzője pedig a határozati javaslat törvényességi felülvizsgálata során nem kifogásolta sem a vonatkozó jogszabályok megsértését (például a versenyeztetés mellőzését), sem a vételárnál figyelembe vett tényezők nem megfelelő meghatározását, és ezzel elősegítette a határozat későbbi elfogadását.

Az ügyészség szerint vádlottak a VI. kerületi önkormányzatnak mintegy 574 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. A jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének törvény szerinti büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csoda robotvécéje lett Szegednek, csak időnként kinyílik

Csoda robotvécéje lett Szegednek, csak időnként kinyílik

Benzinkutat tarolt le egy autós az M3-ason – fotók a helyszínről

Benzinkutat tarolt le egy autós az M3-ason – fotók a helyszínről

Szinte hihetetlen értéket, közel 35 fokot mértek az északi sarkkörnél

Szinte hihetetlen értéket, közel 35 fokot mértek az északi sarkkörnél

Már zajlik az új űrverseny, csak most a Marsért

Már zajlik az új űrverseny, csak most a Marsért

Két hitelminősítő mond ítéletet Magyarország fölött

Két hitelminősítő mond ítéletet Magyarország fölött

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson