szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alapos a gyanú, hogy Kovács Béla hírszerzői és kémtevékenységet folytatott, kapcsolatot tartott fenn az orosz szolgálatokkal, és ez a kapcsolat szervezetszerű, illetve konspirált volt – nyilatkozta a parlament Nemzetbiztonsági bizottságának hétfői ülése után Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke. A politikus arról beszélt, hogy a magyar titkosszolgálatoknak erről a tevékenységről kép- és hangfelvételeik, dokumentumaik vannak.

A Magyar Nemzet múlt csütörtökön írta meg, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal április elején feljelentést tett, az ügyészség pedig később kérte Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A lap szerint az európai intézmények elleni kémkedés a vád, ami január elsejétől került az új büntető törvénykönyvbe tényállásként.

Molnár Zsolt megütközéssel fogadta az ülés után Németh bejelentését a hangfelvételekről. A testület MSZP-s elnöke szerint ilyen vagy ehhez hasonlatos állítások a zárt ülésen hangzottak el, az információkat 2043-ig titkosították, ezért nem értette, hogy Németh Szilárd hogyan beszélhetett ezekről nyilvánosan. Molnár Zsolt ugyanakkor nem cáfolta az ezen bizonyítékok meglétéről szóló hírt.

"Van kémügy, de nincs James Bond" – fogalmazott a szocialista politikus. Szerinte olyan információk vannak az ügyészség kezében, amik bizonyíthatóak, de az adott ügyben "beszervezett kémről nem beszélhetünk". Arra a kérdésre, hogy Kovács tudatosan követte-e el, amit elkövetett, tisztában volt-e azzal, hogy törvényt sért, úgy válaszolt: a kémkedés tényállásához szándékos elkövetésre van szükség, ami Kovács esetében "megvalósítottnak látszik".

Kovács Béla távozik
©

A fideszes Németh Szilárd arról beszélt, hogy a csaknem háromórás ülésen a magyar szolgálatok (Alkotmányvédelmi Hivatal, Információs Hivatal) részletesen beszámoltak a munkájukról, ez alapján az alelnök szerint alapos munkát folytattak. Szerinte a szolgálatok jelentésének általuk megismert része világos, Kovács EP-képviselőként folytatólagosan követte el a "nemzet- és hazaárulást".

Hasonlóan vélekedett a sajtótájékoztatón Szél Bernadett is. Az LMP képviselője azt nyilatkozta: „nem egy összeesküvés-elméletről van szó”, a magyar szolgálatok hosszú ideje végzik ezt a munkát, és mindez szerinte arra utal, hogy az orosz befolyásszerzési törekvések felerősödtek Magyarországon. Azt is mondta: kémkedni nemcsak úgy lehet, hogy valaki képzett kém.

A hvg.hu kérdéseire mind Németh Szilárd, mind Szél Bernadett olyan válaszokat adott, amelyek arra utalnak, hogy Kovács Béla hivatalos és nyilvános életrajza vélhetően nem egyezik teljesen azzal, amilyen a politikus pályája volt valóban. Viszont arra a kérdésünkre, hogy Budapesten vagy külföldön született-e, illetve hogy ez-e a valódi neve, egyik politikus sem válaszolt egyértelműen.

Vona: rágalomkampány folyik a Jobbik ellen

Kovács Béla az ülés után továbbra is hangsúlyozta, hogy a vádak szerinte koholtak, de további kérdésekre nem válaszolt. Miközben Vona Gábor még újságírói kérdésekre válaszolt, Kovács Béla kiment a Képviselői Irodaházból, és minden kérdésre ugyanazt a választ adta: siet a vidéki lakossági fórumára.

„Nem gazdagodtunk olyan információkkal, amelyek hitelesnek tűnnének” – nyilatkozta az ülés után a jobbik elnöke. Vona Gábor szerint „aljas, átlátszó rágalomkampány folyik a Jobbik ellen”, szerinte azért történik mindez, mert Joe Biden május 8-án felhívta Orbán Viktort, és kérte, hogy lépjen fel a Jobbik ellen.

Vona válaszaiból kiderült, hogy a szolgálatok 2009 óta vizsgálódhattak Kovács Béla ügyében. Németh Szilárd pedig arról beszélt, hogy 4 éve folyik a vizsgálódás.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja azt mondta: olyan információk „kiszivárgására” számít, amelyekből ki fog derülni, hogy James Bond Kovácshoz képest kutyafüle.

Egy kis kampányolás is belefért

Az ülésről távozó pártpolitikusok mindegyike megragadta az alkalmat, hogy a Kovács-ügyet az európai parlamenti választás kampányának fókuszába állítsa. Vona azt mondta: "külföldi nyomásra" akarják az EP-képviselőt és a Jobbikot lejáratni, ezért szerinte a választók dolga "ez ellen szavazni".

©

Szél Bernadett azt mondta: az LMP már biztosan visszaléptette volna azt a képviselőjét, aki ellen ilyen gyanú fogalmazódott meg. Szerinte az emberek dolga végiggondolni, hogy kit küldenek ki Brüsszelbe. Az LMP-s politikus ezután hosszan beszélt a paksi szerződésről is, ami szerintük bizonyítja az orosz térfoglalást.

Molnár Zsolt azt hangsúlyozta: bizonyítható, hogy a Jobbik az orosz érdekszférát választotta az európaival szemben, tehát "visszamennek az időben".

Németh Szilárd szerint Vona foggal-körömmel védte a hazaárulást, így a választók felé van elszámolnivalója.

Molnár Zsolt sajtótájékoztatója végén kérdésre válaszolva kitért a zsarolási ügyére is. Azt mondta: nem tudja, ki a zsaroló, nem tudja, hogy van-e bármilyen felvétele, és azt nem valószínűsíti, hogy a pártból támadnák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!