szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jobbikos Kovács Béla EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a magyar legfőbb ügyész az Európai Parlamenttől – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a politikus után kémkedés gyanúja miatt nyomoznak, de a főügyészség szóvivője csak annyit közölt, súlyos bűncselekmény miatt nyomoznak Kovács ellen, de részleteket a nyomozás természete miatt nem közölt.

Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn diplomáciai úton Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez fordult, indítványozva, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Bélának, az Európai Parlament képviselőjének mentelmi jogát – közölte a Magyar Nemzettel Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a jobbikos Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést április elején az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja miatt. A Magyar Nemzet szerint a képviselő rendszeresen találkozik orosz diplomatákkal és havi rendszerességgel Moszkvába utazik.

Fazekas Géza ügyészségi szóvivőtől a lap megkérdezte, hogy született-e feljelentés Kovács Béla ellen kémkedés gyanúja miatt. Fazekas válaszában azt írta: "A Központi Nyomozó Főügyészség súlyos – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekmény miatt folytat nyomozást. Ezen nyomozás minősített, így annak részleteiről – beleértve a bűncselekmény pontos megjelölése, a feljelentő személye, és a nyomozás során eddig végrehajtott eljárási cselekmények, illetve a megállapítható tényállás – semmilyen tájékoztatást nem áll módunkban adni."

Polt Péter Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló előterjesztéséről pedig Fazekas Géza azt közölte: "Az előterjesztés részletes indokolását egy minősített irat tartalmazza. Az ügy minősített voltára tekintettel az eljárásról semmilyen további tájékoztatást nem áll módunkban adni."

Kovács Béla közgazdász előbb Japánban, majd a nyolcvanas években Moszkvában, a KGB-val együttműködő Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tanult. 2003-ban tért vissza Magyarországra, két évvel később belépett a Jobbikba, a 2010-es EP-választáson pedig EP-képviselői mandátumot szerzett. A politikus az EP-ben 2013 óta elnöke az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének, melynek azonban egyelőre nincs elég tagja ahhoz, hoyg önálló frakciót alakítson. Jelenleg a párt május 25-i EP-választási listáján is a harmadik helyen szerepel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?

Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?

A női fociválogatott támadója is kiállt a szivárványcsaládok mellett

A női fociválogatott támadója is kiállt a szivárványcsaládok mellett

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa