szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nehéz helyzetbe hozta az MSZP-t az elnökség vasárnapi akciója. Mesterházy Attila előtt volt egy másik, könnyebben járható út is, de a pártelnök nem ezt választotta. Megnéztük, mivel jár a párt szabályai szerint, ha a vezetőség felajánlja a lemondását. Még ha bukik is Mesterházy, fennáll a kockázata annak, hogy a párt „kétfejű” lesz.

Többismeretlenes, megoldhatatlannak tűnő egyenletet adott fel házi feladatként vasárnap éjszaka az MSZP-nek Mesterházy Attila és csapata. Az európai parlamenti választáson 10,9 százalékkal a harmadik helyen végzett párt országos elnöksége testületileg felajánlotta a lemondását az országos választmánynak, arra hivatkozva, hogy a rossz eredmény miatt „le kell vonni a konzekvenciát”.

Csakhogy az MSZP alapszabálya olyan eljárást ír elő az elnökség lemondása esetén, amely komoly kockázatokkal jár az októberi önkormányzati választás előtt. Ha a választmány elfogadja az elnökség lemondását, akkor az MSZP hónapokra lebénulhat kockáztatva, hogy a helyhatósági választások előtt nem lesz, aki a megerősödött Demokratikus Koalícióval és az Együtt-PM-mel, esetleg más pártokkal, szervezetekkel tárgyaljon.

A jövőjüket kockáztatják

Az MSZP belső szabályzata szerint kétévente rendes tisztújító kongresszust kell összehívni, de országgyűlési választások évében csakis a választás után van rá lehetőség. A rendes tisztújítás a szocialistáknál elhúzódó folyamat, a helyi szervezetek tisztújítását követően – felmenő rendszerben – ugyanis a területi szervezetekben is tisztújítást kell tartani. Meg kell választani tehát a helyi, megyei, budapesti szervezetek vezetőit, továbbá a kongresszusi küldötteket, akik a párt tisztségviselőit, így elnökét és az elnökség tagjait megválasztják.

Mesterházy bejelenti: felajánlják a lemondásukat
©

A párt országos választmánya korábban úgy döntött, hogy csak az idei harmadik voksolás, az önkormányzati választás után tartanak tisztújítást, hogy a folyamat ne akadályozza a felkészülést, a kampányt. Ezt az országgyűlési szavazás után, április 12-én tartott választmány is tudomásul vette.

Most új helyzet állt elő azzal, hogy a teljes elnökség felajánlotta a lemondását. Csakhogy a rendkívüli kongresszus összehívásához a választmány kétharmadának támogatása szükséges. Ha meg is van a kétharmad, akkor az alapszabály szerint teljes, felmenő rendszerű tisztújítás kell tartani – ahogy a rendes tisztújítás alkalmával is –, így a folyamat akár 90 napig is elhúzódhat.

A választmány többségét, 100 főt a budapesti, megyei szervezetek delegálják, közülük nagyon sokan párton belül vezető tisztséget töltenek be, esetleg az önkormányzatokban tevékenykednek. Tehát a tisztújítással saját párton belüli posztjukat kockáztatják, az önkormányzati választási kampány felforgatásával pedig jövőjüket veszélyeztetik.

Betonba öntve

Ezt a nehéz helyzetet Mesterházy feloldathatta volna, ha a pártelnök egyedül mond le. Ugyanis az alapszabály szerint csakis ebben az esetben lehet olyan rendkívüli kongresszust összehívni, melyet nem előz meg teljes tisztújítás, nem kell 90 napig a vezetők megválasztásával pepecselni. Ebben az esetben összehívnák a 2012-ben megválasztott küldötteket, akik döntenének az új elnök személyéről.

Csakhogy ebben az esetben az alapszabály szerint az országos elnökség határozhatja meg a kongresszus játékszabályait. Mint korábban megírtuk, Mesterházy nagyrészt az általa felemelt fiatal politikusokkal vette magát körbe az elnökségben és a frakcióban is, az idősebb – pártelnökkel szemben kritikus – politikusok nagy része kiesett a parlamentből, már rég nem tagjai az elnökségnek. (Mesterházy a 2012-es tisztújításon szólította fel őket, hogy „lépjenek eggyel hátrébb”.)

Ha Mesterházy egyedül mondott volna le, akkor a kongresszus által megválasztandó új elnök megörökölte volna az ő elnökségét, tehát igazodnia kellett volna Mesterházy csapatához. „Az elnökség vasárnapi döntése legfeljebb politikailag értelmezhető, egyfajta szimbolikus, felelősségfelvállaló döntés, de az alapszabály felől nézve a választmányra és a tagságra hárítja át a felelősséget és a kockázatot” – mondta a párt egyik neve elhallgatását kérő vezető politikusa.

Unortodox módszer?

Ezért vetette fel Lendvai Ildikó hétfői Facebook-bejegyzésében, hogy alkalmazzanak „unortodox” módszert: egy rendkívüli kongresszus változtasson az alapszabályon, majd meghatározott időre bízzanak meg egy átmeneti vezetést.

A 2013-as MSZP-kongresszus - nehéz döntés vár a pártra
©

Az alapszabály módosítása viszont nem könnyű, ugyanis ehhez a jelen lévő küldöttek kétharmadának szavazata szükséges. Ráadásul a kongresszusi küldöttek közel egyharmadát a zömében Mesterházyhoz húzó országgyűlési, EP-képviselők, illetve a vele tartó országos tisztviselők alkotják, tehát a pártelnök további küldöttek meggyőzésével elérheti, hogy Lendvai ötletét megtorpedózzák. Az alapszabály legutóbbi, 2011-es átírását a pártban egyébként a Mesterházy bizalmasának tartott Harangozó Tamás irányította.

A korábbi pártelnök számolt is azzal, hogy a választmány „most is csapdába került”. „Ha elfogadja az elnökség lemondását, szabályaink szerint ki kell írni az alulról felfele történő, teljes tisztújítást, ami nálunk kb. 3 hónap. Ha az önkormányzati választások miatt ettől megijed, nem fogadja el a lemondást, a süket és vak párt képét mutatjuk, a majdnem vagy egészen halottét” – figyelmezetett Lendvai.

A hvg.hu-nak már vasárnap éjszaka több MSZP-s politikus azt valószínűsítette, hogy Mesterházy valójában nem is akar lemondani, csak a vereség után taktikázik. (Arról, hogy a szervezet milyen lelkiállapotban van, mire lehet számítani, itt olvashat.) Ugyanakkor hétfőn a párt több vezető politikusa – Lendvai mellett Hiller István és Szanyi Tibor – is arról beszélt, hogy szombaton a választmány számításaik szerint elfogadja Mesterházyék lemondását.

A párt egyik vezető budapesti politikusa a hvg.hu-nak azt mondta, ha le is váltják az elnökséget, Mesterházy frakcióvezető marad, így megvan a kockázata annak, hogy az MSZP „kétfejűvé” válik. A politikus szerint legutóbb az SZDSZ-ben kialakult hasonló helyzet (Fodor Gábor pártelnök, Kóka János frakcióvezető – a szerk.) a liberális párt összeomlásához vezetett.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Itthon

"Szombaton a választmány biztosan elzavarja Attilát"

A vasárnapi csúfos vereség után a szocialista párt „lélektanilag” készen áll leváltani Mesterházy Attilát és csapatát, ám a váltáshoz szükséges ellenjelölt még mindig nincs meg, a jelenlegi pártelnök szorosan a kezében tartja a gyeplőt – állítják a hvg.hu forrásai. Ráadásul a még mindig jelentős tagsággal rendelkező budapesti szervezet Molnár Zsolt lemondásával szétesett. Hiába is váltják Mesterházyt, frakcióvezetőként ő marad az MSZP egyik legbefolyásosabb politikusa.

Sebestyén Balázsék buckalakóknak nevezték a lomizókat

Sebestyén Balázsék buckalakóknak nevezték a lomizókat

Elkészült a szupergép: kigördült a hangárból az Airbus hatalmas repülőjének új példánya

Elkészült a szupergép: kigördült a hangárból az Airbus hatalmas repülőjének új példánya

Elképesztő magyarázatokat hoz a kormányközeli sajtó a Fidesz felfüggesztéséről

Elképesztő magyarázatokat hoz a kormányközeli sajtó a Fidesz felfüggesztéséről

Először kapta nő a matematika legrangosabb nemzetközi díját

Először kapta nő a matematika legrangosabb nemzetközi díját

A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

Jön az új magyar sorozat, amit csak egy mobilos appban lehet majd megnézni

Jön az új magyar sorozat, amit csak egy mobilos appban lehet majd megnézni