szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A város négy pontjára telepített dokkoló állomásokkal és 30 speciális kerékpárral indították el Hévízen a körülbelül 90 millió forintból kiépített közösségi kerékpárrendszert.

A Horvát-Magyar IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban Kapronca városával közösen elnyert Bicycle Oasis nevű projektben valósították meg a HeBit – mondta Papp Gábor polgármester.

Október végéig ezer forint kaucióval vehető igénybe a közösségi bicikli Hévízen, és később is mindössze 300 forint alatti óradíjért lehet majd kerékpárt bérelni.

Az egregyi városrészben, a gyógyfürdőkórház területén, a nagyparkolónál és a városháza előtt összesen 56 dokkolót alakítottak ki a 30 kerékpárnak. A kerékpárok szállítására szolgáló járművet, és számítógépeket is vásároltak a rendszerhez.

A GPS nyomkövetővel ellátott kerékpárokat a Neuzer fejlesztette ki a hévízi igényeknek megfelelően.

Az ezer forintos kauciót a város tourinform irodájában kell letenni. A bérlők elektronikus kártyát kapnak, ezzel vehetik fel a bicikliket.

Vesna Zeljeznak, Kapronca polgármestere arról beszélt, hogy a 31 ezres város már évekkel ezelőtt elnyerte a leginkább kerékpárosbarát horvát város címét, 2009-ben pedig Brüsszelben is hasonló európai elismerést kaptak.

Utalt rá, hogy néhány éve 300 kölcsönözhető kerékpárral már elindítottak egy rendszert, de a bicikliket ellopták. Most a hévízihez hasonlóan ők is 30 ugyanilyen kerékpárból álló rendszert alakítottak ki, és kilenc elektromos meghajtású autót is vásároltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky az Európai Parlamentnek: Az SZFE-n uralkodó anarchia már tűzoltósági szempontból is veszélyes

Vidnyánszky az Európai Parlamentnek: Az SZFE-n uralkodó anarchia már tűzoltósági szempontból is veszélyes

Koronavírus: 2316 új fertőzött, 47 halott Magyarországon

Koronavírus: 2316 új fertőzött, 47 halott Magyarországon

Ilyen mélyen még soha nem láttunk bele, miért várat magára a kiállás az SZFE mellett

Ilyen mélyen még soha nem láttunk bele, miért várat magára a kiállás az SZFE mellett