szerző:
MTI / hvg.hu

Kiborult az ellenzék a pénteken Kósa Lajos és Rogán Antal által bemutatott önkormányzati törvénymódosítás miatt. Az MSZP szerint ez az eddigi legrosszabb fideszes javaslat, a Jobbik szerint ez egy "terrorakció", a liberálisok pedig "törvényesített csalásnak" nevezték a javaslatot.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint Budapest további széttagoltságát erősítené a választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslat. Horváth Csaba pénteken Budapesten újságíróknak azt mondta: ez a legrosszabb javaslat, amit az elmúlt négy évben a Fidesz-kormány előterjesztett; ezt sem nemzetközi példák, sem az épeszű gyakorlat nem indokolja.

Véleménye szerint ez az elképzelés akkor lenne épeszű, szakszerű, ha a polgármesteri tisztségek névlegessé válnának, és a valódi döntések a Fővárosi Közgyűlésben születnének összfővárosi érdekek alapján. "Minden normális ország normális fővárosában az erősítés és az egységesítés felé haladnak a folyamatok" – fogalmazott az MSZP alelnöke.

Értékelése szerint ez a javaslat arról szól, hogy lesz 23 város Budapestből, hiszen a kerületi polgármesterek valószínűleg erősebben fognak politizálni a helyi érdekekért. Horváth Csaba fontosnak tartja, hogy az őszi önkormányzati választáson a főpolgármester és a kerületi polgármesterek többségét épeszűen gondolkodó, baloldali vagy liberális politikusok adják, hogy ne szakadjon szét a város.

Jobbik: ez egy "terroristaakció"

Egy baloldali városvezetés és egy baloldali többségű polgármesterek tanácsa nem szakítaná szét Budapestet. Lehet látni, hogy a fideszes kiskirályok, komiszárok mit műveltek az elmúlt években – mondta Horváth Csaba.A Jobbik szerint minden eddiginél brutálisabban torzítana a Fidesz javára az a budapesti választási rendszer, amelyet a kormánypárt javasol. Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke pénteki sajtótájékoztatóján az alkotmányosság és a demokratikus választások elleni "terroristaakciónak" minősítette az önkormányzati törvény Fidesz által tervezett megváltoztatását. A Fidesz érdeke, hogy a választópolgárok akarata minél kevésbé érvényesüljön a mandátumszámok kiosztásánál – értékelte.

©

Szilágyi azt mondta: hatalmas népességbeli aránytalanságok lennének egy-egy közgyűlési mandátum mögött, hiszen például az V. kerületben hatszor annyit érne egy szavazat, mint a jóval népesebb XIII. kerületben, s ez alkotmányellenes. A fővárosi pártvezető az országgyűlési választás szavazatait önkormányzati mandátumokra vetítve kifejtette: a most érvényes rendszerben 13 képviselői hely jutna a Fidesznek, 13 a baloldali összefogásnak, 4 a Jobbiknak és 3 az LMP-nek a Fővárosi Közgyűlésben. Ha megváltoztatják a rendszert, akkor 14 helyet vinne el a Fidesz, 9-et a baloldal, a Jobbik és az LMP pedig be sem jutna – tette hozzá, megjegyezve: a kompenzációs listával ez úgy tolódna el, hogy 18 mandátuma lenne a Fidesznek, 13 a baloldalnak és 1-1 a Jobbiknak és az LMP-nek.

A  jobbikos politikus bírálta, hogy a tervezett rendszerben a Jobbik kevesebb mandátumhoz jutna, mint a jelenlegiben. Szerinte ennek is a párt ellehetetlenítése az egyik célja, miközben mindvégig konstruktívan végezték fővárosi munkájukat. Szilágyi György kifogásolta azt is, hogy a választók egy szavazattal két mandátumot adnának, egy polgármesterit és egy közgyűlési képviselőit. Ellentmondásos lenne a képviselők feladata is, mivel például vitás ügyben kérdéses lenne, hogy polgármesteri vagy képviselői mandátumuknak megfelelően szavazzanak-e – folytatta érvelését. Példaként említetette, hogy a belső és a külső kerületeknek más az érdeke a parkolási díjak, az idegenforgalmi adó vagy a dugódíj szempontjából. Kijelentette: ha a kormánypárt végigviszi a törvénymódosítást, akkor az Alkotmánybíróságnak meg kell semmisítenie azt.

Szilágyi György az MTI kérdésére beszélt arról is, hogy a közvetlen főpolgármester-választás intézménye mellett foglalnak állást, arra pedig nyitottak, hogy a feladatok, jogok és kötelességek egész rendszerét megváltoztassák a kétszintű, azaz fővárosi és kerületi önkormányzati rendszerben a jobb működés érdekében.

DK: ez választási csalás

Választási csalásnak értékeli a Demokratikus Koalíció (DK) a budapesti választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslatot – közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja pénteken fővárosi sajtótájékoztatón.

A DK az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvénymódosítás életbe lép – mondta az ellenzéki politikus hozzátéve: azt javasolják az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek, hogy tegyék ugyanezt. Kerék-Bárczy Szabolcs kijelentette: a módosítás nem demokratizálná a helyzetet, hanem a polgárok jogfosztásának irányába hatna.

Fodorék szerint ez törvényesített csalás

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a Fidesz attól fél, hogy a fővárosi közgyűlésben többségbe kerülne az ellenzék, így törvényalkotással próbálja még az önkormányzati választás előtt bebetonozni hatalmát. Az MLP szerint ez nem más, mint törvényesített csalás, ami bizonyíték arra, hogy a kormánypárt fél a budapestiektől, fővárosi hatalmának elvesztésétől. A párt határozottan tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz még a választások előtt hozzányúljon az önkormányzati törvényhez, és gyökeresen megváltoztassa a fővárosi választási rendszert. 

A liberálisok szerint a tervezet a Fidesz minden idők legnagyobb és legnyilvánvalóbb választási csalása, több ponton is alkotmányellenes, és szembe megy a kormánypárt eddig hangoztatott elvével is, miszerint összeférhetetlen a polgármesteri és a képviselői tisztség.

A Fidesz terve működésképtelenné tenné Budapestet, állandósítaná a káoszt, hiszen egy ilyen átalakítással megszűnne Budapest egységes város lenni, és irányíthatatlanná válna. Már ma is háttérbe szorulnak a főváros egységes szempontjai a kerületi érdekek mögött, de a Fidesz javaslata a helyzetet tovább rontva 23 városrész laza együttműködésévé teszi Budapest irányítását – írják.

Szerintük az is világosan látszik, hogy a Fidesz csökkenteni akarja a főváros vezetésének hatáskörét, így a kormány szabadon államosíthat, kiárusíthat szolgáltatásokat, átrendezhet területeket mindenféle kontroll nélkül. A Liberálisok hangsúlyozzák: pont az ellenkezőjére lenne szükség, mint amit a Fidesz tervez: a fővárost erősíteni, a kerületek hatalmát pedig csökkenteni kellene, mert kisebb bürokráciára és egységesebb Budapestre van szükség.

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Prága is beintett az elektromos rollereknek

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe

Magyarország EU-s kizárásával fenyegetnek a német kormánypártok

Magyarország EU-s kizárásával fenyegetnek a német kormánypártok

Londonba viszik a korongot, rajta a világ első égboltábrázolásával

Londonba viszik a korongot, rajta a világ első égboltábrázolásával

Radar360: Fideszes csapat szereli le Hadházyt, EU-s kirúgással fenyegetnek

Radar360: Fideszes csapat szereli le Hadházyt, EU-s kirúgással fenyegetnek