szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ideiglenesen a Botka László által irányított országos választási bizottság vette át a párt irányítását. Javában tart az MSZP szombati választmányi ülése, amelyen Mesterházy Attila leköszönő pártelnök beszámolóját vastapssal díjazták, de ő nem sokkal ezután felpattant a motorjára és távozott. Az MSZP előtt gyors választ igénylő, feszítő kérdések vannak: még a nyár elején dönteni kell a szövetségi politikáról az önkormányzati választásokon, és arról is, hogy szocialista képviselők visszaléptetésével juttasssák-e parlamenti frakcióhoz az Együtt-PM-et, illetve a DK-t.

Már javában tart az MSZP szombati választmányi ülése, amely közben, fél tizenkettő körül Botka László tartott egy rövid sajtótájékoztatót a székház előtt. Bejelentette, hogy egyhangú döntéssel támogatták a választmányi tagok a rendkívüli tisztújítás megszervezését, ezt az előzetes tervekenek megfelelően július 19-én tartják majd. Felmenő tisztújítást tartanak, vagyis a párt összes vezetőjét és tisztségviselőjét megválasztják. A választmány határozatképes volt, vagyis alapszabályszerű döntést hoztak - emelte ki.
Botka szerint a Mesterházy Attila leköszönő pártelnök beszámolóját a választmány vastapssal díjazta. A pártot a kongresszusig az úgynevezett országos választási bizottság fogja irányítani, aminek ő lesz az elnöke. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy elindul-e elnökjelöltként a tisztújításon.
Mesterházy Attila közvetlenül Botka László bejelentése után elment motorbiciklijével, tudósítónk szerint láthatóan nagyon feszült volt, a fejébe húzta a bukósisakját és semmilyen kérdésre nem volt hajlandó válaszolni. Információink szerint mindössze négy percet beszélt a választmány előtt, elbúcsúzott, de nem tartott semmilyen értékelést. Azt mondta, hogy "mindenkit szeret", senkire nem haragszik, és ez után is a pártért fog dolgozni.
Úgy tudjuk, azóta egyik felszólalás követi a másikat, vagyis elkezdődött a szocialisták kongresszusain is jellemző „kibeszélő show”.
Válságtanácskozás kellett

A választmányt még „eredeti” ütemterv szerint hívták össze, jelentőségét az adja, hogy a május 25-i európai parlamenti választásokon az MSZP senki által nem várt rossz eredményt ért el: a párt a szavazatok mindössze 10.9 százalékát szerezte meg országosan, és a  legpesszimistább várakozásokat (3 mandátum) is alulmúlva mindössze két képviselőt küldhetett (a listavezető  Szanyi Tibort, és Ujhelyi Istvánt) az EP-be.

Legalább ekkora hatása lesz a következő időszak belpolitikai eseményeire (és a szombati választmányra is), hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció 9.7 százalékos eredményével (ami szintén két mandátumot ért) országosan gyakorlatilag befogta, Budapesten le is győzte a szocialistákat, akiket a fővárosban ráadásul még az egy mandátumot szerzett Együtt-PM is megelőzött (sőt, két kerületben az LMP szintén), így Budapesten most mindössze negyedik erőnek tűnnek a szocialisták.

Mesterházy motoron érkezett, majd beszéde után - már nem mosolyogva - gyorsan távozott is
©

Ez nyilvánvalóan nincs így, de tény, hogy fővárosi viszonylatban a jelek szerint az MSZP-DK-Együtt-PM trió már, mint három, nagyjából egyforma erős politikai formáció néz szembe egymással. Mesterházy Attila, és az MSZP elnöksége még a választás éjszakáján felajánlotta lemondását a Választmánynak, de már akkor megjelentek azok a kritikus hangok, melyek szerint ott, és akkor le kellett volna mondaniuk. (A lemondás felajánlása ugyanis, mint megírtuk, egy ravasz trükkknek is felfogható volt arra nézve, hogy maradjon mégis.) A következő  napokban a pártelnökre nagyon komoly nyomás  nehezedett az MMSZP legkülönbözőbb köreiből, főleg, miután elterjedt a hír, hogy a háttérben megindult a választmány tagjainak győzködése, hogy ne  fogadják el szombaton a pártelnök lemondását, illetve maga Mesterházy Attila is tett egy olyan nyilatkozatot, miszerint, ha a pártelnökségről távozna is, a parlamenti frakció vezetését megtartaná.

Mesterházy végül csütörtökön, váratlanul bejelentette, hogy nem csak lemond minden tisztségéről, de nem is indul az tisztújításon. Hogy a háttérben mi történt, azt nem tudni pontosan, de információink szerint Lendvai Ildikó volt pártelnök is találkozott Mesterházyval négyszemközt, illetve olyan hírek is elterjedtek több forrásból, hogy Szekeres Imre, és Puch László azzal fenyegette meg a pártelnököt: amennyiben nem távozik, etikai eljárást is kezdenek ellene, és megpróbálják kizáratni az MSZP-ből. (Az érintettek nem cáfolták a nyilvánosság előtt a hírt.)

Súlyos kérdések

A szombati választmány tétje ugyanakkor jelentősen csökkent azáltal, hogy végül a pártelnökség tagjai is lemondtak, és Botka László bejelentette: július 19-re összehívja az MSZP Kongresszusát, amely teljes tisztújítást ír majd ki. Ennek eredményéről természetesen még jósolni sem lehet, egyelőre csak az dőlt el, hogy Ujhelyi István, akit sokan, mint lehetséges elnökjelöltet emlegettek, már most bejelentette: kimegy Brüsszelbe, és nem indul. Rajta kívül még Tóbiás Józsefet, és az „örök ígéret” Botka Lászlót emlegetik, de szóba került például a pártéletben ismét egyre aktívabb Hiller István neve is.

©

Az új elnök megválasztásáig azonban az MSZP-nek még egy sor fontos kérdésben döntenie kell: jelölteket kell állítania, és ahol szükséges, megállapodnia korábbi szövetségeseivel az önkormányzati választásokra (a Fidesz terveivel a fővárosi közgyűlés átszabására ez különösen Budapesten ígérkezik majd nehéznek, erről hétfőn olvashatnak részletes helyzetképet a hvg.hu-n), illetve eldöntenie, hogy eleget tesz-e az Együtt-PM, és a DK igényének, és visszaléptetnek-e néhány listán a parlamentbe  jutott szocialistát annak érdekében, hogy helyükre a két másik párt tagjait bejuttatva, frakcióhoz  jussanak Gyurcsány Ferencék, illetve Bajnai Gordonék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem a nevelt fia kapta a megbízást, leállította az építkezést egy borsodi polgármester

Nem a nevelt fia kapta a megbízást, leállította az építkezést egy borsodi polgármester

Kiadták Bulgáriának az újságíró meggyilkolásával vádolt férfit

Kiadták Bulgáriának az újságíró meggyilkolásával vádolt férfit

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Megszületett Katalin hercegnő húgának a gyereke

Megszületett Katalin hercegnő húgának a gyereke

Beismerte a Google: tényleg cenzúrázott keresőt épít Kínának

Beismerte a Google: tényleg cenzúrázott keresőt épít Kínának