szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korábbi évekhez hasonlóan idén júliustól két hónapon át ismét járőröznek magyar rendőrök Horvátországban, az Adriai-tenger partján, hogy főként Zadar térségében segítsék a magyar turistákat

Az ORFK és a horvát rendőrség képviselőinek megállapodása alapján július 1-je és augusztus 31-e között teljesítenek szolgálatot magyar rendőrök a tengerparton. A magyar turistákkal kapcsolatos rendészeti feladatokat idén havi váltásokban két-két rendőr látja majd el.

Az Adriára érkező rendőrök közül ketten a Készenléti Rendőrség állományához tartoznak, egy-egy társuk pedig a Budapesti és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozik, közrendvédelmi vagy bűnügyi területen tevékenykednek. Az Adriai-tengernél önálló intézkedési joguk nincs, feladataikat a hatályos horvát jogszabályok szerint a horvát rendőrök irányításával és kíséretében látják el.

Az előző évekhez hasonlóan a magyar rendőrökkel ezúttal is Zárában és a környékbeli településeken lehet majd találkozni.

Az ORFK a múlt évi tapasztalatokról azt közölte: Zára mellett kiemelten Vir-szigeten, jellemzően éttermek, kávézók, strandok és környékük ellenőrzésében vettek részt a magyar rendőrök, többségében információkat, útbaigazításokat, illetve figyelmeztetéseket adtak a turistáknak. Közreműködtek továbbá olyan közúti balesetekkel, kis értékű lopásokkal összefüggő rendőrségi eljárásokban, amelyekben magyarok is érintettek voltak.

Akadt arra is példa, hogy kint-tartózkodásuk alatt nemcsak magyar állampolgároknak segítettek. Egy eltűnt lengyel kisfiút, akit a zárai rendőrkapitányság hosszabb ideje nagy erőkkel keresett, végül a magyar rendőrök találtak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Így kezelik az utasbiztosítók, ha külföldön betegszünk meg koronavírussal

Így kezelik az utasbiztosítók, ha külföldön betegszünk meg koronavírussal

Különös kütyüt ajánlanak az angolok a kínzó fejfájás ellen

Különös kütyüt ajánlanak az angolok a kínzó fejfájás ellen