szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Origo Zrt. hivatalos közleményt adott ki Sáling Gergő távozásáról. Az új főszerkesztő Pálmai L. Ákos tévés újságíró lesz, akit feszült hangulató szerkesztőségi gyűlésen mutattak be a stábnak. A cég médiapiaci blablával indokolta Sáling menesztését.

Pálmai L. Ákos lesz az Origo új főszerkesztője. Mint arról beszámoltunk, a korábbi főszerkesztőt – valószínűleg politikai okokból – eltávolították.

Vaszily Miklós vezérigazgató fél 10-kor tájékoztatta a szerkesztőséget a változásokról. Úgy tudjuk, hogy a cégvezető Pálmaival együtt érkezett a szerkesztőségbe. A tájékoztatón a leváltott Sáling Gergő is jelen volt.

Pálmai L. Ákos
©

Vaszily azt mondta, az "éjszaka nem túl kontrollált információk" kerültek ki a főszerkesztő leváltásáról, majd nagyjából szó szerint ismertette az Origo Zrt. hivatalos közleményét. "Az Origo Zrt. célja, hogy működőképes, pénzt termelő, stabilan működő vállalat épüljön" – indokolta Vaszily Miklós a döntést. A vezérigazgató kérése: mindenki tegyen meg mindent azért, hogy az Origo legyen a legnagyobb látogatottságú portál.

Vaszily és az új főszerkesztő is elmondta, hogy Pálmai mindenkivel személyesen átbeszéli, hogy hogyan képzeli el a folytatást.

Úgy tudjuk, a tájékoztató rendkívül feszült légkörben zajlott, többen sírva hallgatták Vaszilyt és Pálmait. A vezérigazgató kérdésre válaszolva azt mondta, nem igaz, hogy Sálingnak politikai okokból kellett lelépnie, tartalmi ügyekben voltak köztük nézeteltérések. Ezt alátámasztandó hozzátette, hogy nem Pethő Andrásnak, a Lázár János hotelszámlájáról cikkező tényfeltáró újságírónak kellett távoznia. 

Nem fogadták el a "mellébeszélést"

A tájékoztató után még sokáig záporoztak a kérdések, az újságírók nem fogadták el "a mellébeszélést", ahogy egyikük fogalmazott. Vaszily azt mondta, hogy jelenleg van egy érzelmileg erősen felfokozott légkör.

Origós újságírókra hivatkozva Gazda Albert – az Origo volt főszerkesztője – azt írta, hogy Sálingnak hétfőn még voltak olyan megbeszélései, amelyeken közép- és hosszú távú terveket pontosítottak a főnökséggel. A munkatársaknak fogalmuk sem volt, hogy ez fog történni, sokan reggel, a hírekből értesültek Sáling kirúgásáról – olvasható a Cinken. Gazda szerint Lázár János mindig is érzékeny volt a róla megjelenő hírekre, így például a lézerblokkolós audis botrány idején kifogásolta, hogy az Indexen azzal a címmel ment egy cikk, hogy "Ha Lázár Jánosnak Trabantja lett volna".

"Az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítását" kell hibáztatni

Sáling Gergő
©

Az Origón kedden megjelent hivatalos tájákoztatás szerint az "Origo Zrt. a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi az eddigi tartalomirányítási szervezetét".

Megfogalmazásuk szerint Sáling Gergő közös megegyezéssel távozott. A Sáling méltatásáról szóló részben annyit írtak, hogy a leváltott főszerkesztő az "Origo.hu csapatához 12 éve csatlakozott újságíróként, főszerkesztőként 2013 novembere óta irányította a szerkesztőség munkáját".

Pálmai régen a TV2 egyik bulvármagazinjának főszerkesztője volt. Négy éve dolgozik az Origo Zrt. Televíziós és Webvideó üzletág irányítójaként. A Pécsi Tudományegyetemen végzett, dolgozott a Magyar Televíziónál is.

Tüntetés lesz

Mint arról hétfőn késő este beszámoltunk, kirúgták az Origo főszerkesztőjét. A 444 értesülése szerint politikai okok állnak a háttérben: a legnagyobb ellenérzést az váltotta ki, hogy az Origo szolidaritást vállalt a Fidesz választási központjából kizárt újságírókkal. Pethő András Lázár János hotelszámlájáról szóló cikke és a Lázár elleni nyertes per már csak az utolsó csepp lehetett a pohárban, bár ezt a felmondáskor hivatalosan nem mondták ki. A Miniszterelnökség – szokatlan módon – még nevesítette is Pethőt az egyik közleményben, mondván, az ő örömére Lázár János megtéríti az államháztartásnak azt a kétmillió forintot, amibe szóbanforgó külföldi útjai kerültek.

A Kettős Mérce a Facebookon tüntetést szervez kedden 17 órára az Origo szerkesztőség elé. A reklámadó, valamint a civil szervezetek feketelistázása ellen is tiltakozó tüntetők a Dob utcából a Kossuth térre vonulnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon

Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon

Altábornagy lett a TEK főigazgatója is

Altábornagy lett a TEK főigazgatója is

Otthon is használható koronavírusteszteket engedélyeztek Németországban

Otthon is használható koronavírusteszteket engedélyeztek Németországban