szerző:
hvg.hu

Az Origo Zrt. hivatalos közleményt adott ki Sáling Gergő távozásáról. Az új főszerkesztő Pálmai L. Ákos tévés újságíró lesz, akit feszült hangulató szerkesztőségi gyűlésen mutattak be a stábnak. A cég médiapiaci blablával indokolta Sáling menesztését.

Pálmai L. Ákos lesz az Origo új főszerkesztője. Mint arról beszámoltunk, a korábbi főszerkesztőt – valószínűleg politikai okokból – eltávolították.

Vaszily Miklós vezérigazgató fél 10-kor tájékoztatta a szerkesztőséget a változásokról. Úgy tudjuk, hogy a cégvezető Pálmaival együtt érkezett a szerkesztőségbe. A tájékoztatón a leváltott Sáling Gergő is jelen volt.

Pálmai L. Ákos
©

Vaszily azt mondta, az "éjszaka nem túl kontrollált információk" kerültek ki a főszerkesztő leváltásáról, majd nagyjából szó szerint ismertette az Origo Zrt. hivatalos közleményét. "Az Origo Zrt. célja, hogy működőképes, pénzt termelő, stabilan működő vállalat épüljön" – indokolta Vaszily Miklós a döntést. A vezérigazgató kérése: mindenki tegyen meg mindent azért, hogy az Origo legyen a legnagyobb látogatottságú portál.

Vaszily és az új főszerkesztő is elmondta, hogy Pálmai mindenkivel személyesen átbeszéli, hogy hogyan képzeli el a folytatást.

Úgy tudjuk, a tájékoztató rendkívül feszült légkörben zajlott, többen sírva hallgatták Vaszilyt és Pálmait. A vezérigazgató kérdésre válaszolva azt mondta, nem igaz, hogy Sálingnak politikai okokból kellett lelépnie, tartalmi ügyekben voltak köztük nézeteltérések. Ezt alátámasztandó hozzátette, hogy nem Pethő Andrásnak, a Lázár János hotelszámlájáról cikkező tényfeltáró újságírónak kellett távoznia. 

Nem fogadták el a "mellébeszélést"

A tájékoztató után még sokáig záporoztak a kérdések, az újságírók nem fogadták el "a mellébeszélést", ahogy egyikük fogalmazott. Vaszily azt mondta, hogy jelenleg van egy érzelmileg erősen felfokozott légkör.

Origós újságírókra hivatkozva Gazda Albert – az Origo volt főszerkesztője – azt írta, hogy Sálingnak hétfőn még voltak olyan megbeszélései, amelyeken közép- és hosszú távú terveket pontosítottak a főnökséggel. A munkatársaknak fogalmuk sem volt, hogy ez fog történni, sokan reggel, a hírekből értesültek Sáling kirúgásáról – olvasható a Cinken. Gazda szerint Lázár János mindig is érzékeny volt a róla megjelenő hírekre, így például a lézerblokkolós audis botrány idején kifogásolta, hogy az Indexen azzal a címmel ment egy cikk, hogy "Ha Lázár Jánosnak Trabantja lett volna".

"Az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítását" kell hibáztatni

Sáling Gergő
©

Az Origón kedden megjelent hivatalos tájákoztatás szerint az "Origo Zrt. a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi az eddigi tartalomirányítási szervezetét".

Megfogalmazásuk szerint Sáling Gergő közös megegyezéssel távozott. A Sáling méltatásáról szóló részben annyit írtak, hogy a leváltott főszerkesztő az "Origo.hu csapatához 12 éve csatlakozott újságíróként, főszerkesztőként 2013 novembere óta irányította a szerkesztőség munkáját".

Pálmai régen a TV2 egyik bulvármagazinjának főszerkesztője volt. Négy éve dolgozik az Origo Zrt. Televíziós és Webvideó üzletág irányítójaként. A Pécsi Tudományegyetemen végzett, dolgozott a Magyar Televíziónál is.

Tüntetés lesz

Mint arról hétfőn késő este beszámoltunk, kirúgták az Origo főszerkesztőjét. A 444 értesülése szerint politikai okok állnak a háttérben: a legnagyobb ellenérzést az váltotta ki, hogy az Origo szolidaritást vállalt a Fidesz választási központjából kizárt újságírókkal. Pethő András Lázár János hotelszámlájáról szóló cikke és a Lázár elleni nyertes per már csak az utolsó csepp lehetett a pohárban, bár ezt a felmondáskor hivatalosan nem mondták ki. A Miniszterelnökség – szokatlan módon – még nevesítette is Pethőt az egyik közleményben, mondván, az ő örömére Lázár János megtéríti az államháztartásnak azt a kétmillió forintot, amibe szóbanforgó külföldi útjai kerültek.

A Kettős Mérce a Facebookon tüntetést szervez kedden 17 órára az Origo szerkesztőség elé. A reklámadó, valamint a civil szervezetek feketelistázása ellen is tiltakozó tüntetők a Dob utcából a Kossuth térre vonulnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lássuk, nyert-e a hatos lottón!

Lássuk, nyert-e a hatos lottón!

Díjnyertes német nyelvű filmek Budapesten

Díjnyertes német nyelvű filmek Budapesten

Norvégia lezárja fjordjait a környezetszennyező óriási üdülőhajók előtt

Norvégia lezárja fjordjait a környezetszennyező óriási üdülőhajók előtt

Nyílt levélben támadja a Főpolgármesteri Hivatal Karácsony Gergelyéket a patkányügy miatt

Nyílt levélben támadja a Főpolgármesteri Hivatal Karácsony Gergelyéket a patkányügy miatt

Zsóri szerint közte és Messi között dől el a Puskás-díj sorsa

Zsóri szerint közte és Messi között dől el a Puskás-díj sorsa

Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz