szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

A rendőrség szerint nem fordul elő tömegesen, a sajtóban mégis visszatérően olvashatunk történeteket arról, hogyan kevernek bele különböző szereket gyanútlanul szórakozó vendégek italába, amitől azok elkábulnak, a tettesek pedig elveszik az értékeiket. A markecolás modern válfaja főként belvárosi kocsmákban dívik - a mi történetünk is innen származik.

Ákos a belvárosi Urimuri szórakozóhelyen (korábban tévesen a Wesselényi utcában található Úri Murit jelöltük meg helyszínként - a szerk.) csapódott hozzá egy baráti társasághoz, annak egyik tagját kinézte magának, és a férfi italába Ginát tett. „Fogalmam sem volt róla, hogy egy pohár italtól miért vagyok rosszul” – elevenítette fel a történteket János a hvg.hu-nak az elkövetővel szemben egy másik ügy miatt folytatott bírósági eljárás múlt heti tárgyalási napján.

A kedves idegen készségesen elkísérte a parkolóba, ahol máskor rendszeresen megállt az autójával, de az most nem volt ott, hiszen bulizni ment és otthon hagyta a kocsit. „Ezt követően csak arra emlékszem, hogy amikor magamhoz tértem a lakásomon, másfél óráig még azt sem tudtam, mi van velem. Fokozatosan tértek vissza az emlékek az éjszakáról. Aztán rájöttem, segítőm meglopott: elvitte az iPhone-omat, a tabletemet, milliós értékben az órámat, öt kabátomat, hét öltönyömet. Magához vette a kocsim kulcsait is, szerencsére az autót békén hagyta” - sorolta a bíróságon János, miközben végig kerülte Ákos tekintetét.

©

A férfi ugyan feljelentést tett, de saját szakállára is elkezdett nyomozni: elkérte a parkolónál felszerelt biztonsági kamerák felvételeit, melyek alapján felismerték Ákost azokon a szórakozóhelyeken, ahol előző este megfordult. Ott pedig az ismerősök azt is elmondták, hogy hol lakik. „Körbevettük a házat és kihívtuk a rendőröket” – idézte fel az elfogás nagy pillanatát János. „Nem igazán érdekel, mi lesz vele, akkor lennék igazán boldog, ha a cuccaimat visszakaphatnám” – tette hozzá.

A főváros bulinegyedében nemcsak ő, hanem egyik barátnője is pórul járt néhány héttel korábban. A nőt hozzá hasonlóan elkábították és ellopták a telefonját. János szerint az sem kizárt, hogy a bűnözők alkalmazottakkal játszanak össze, akik kifigyelik a számukra a tehetősebb vendégeket és segítenek valamilyen kábító hatású szert tenni az italba.

Nem tömeges, de magas a látencia

A rendőrség szerint nem tömeges, de ritkának semmiképpen sem nevezhető jelenségről van szó: „Havonta harminc hasonló bejelentést kapunk átlagosan olyan esetekről, amikor valamilyen bódító szer és/vagy alkoholos befolyásoltság alatt álló sértett sérelmére követnek el bűncselekményt” – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a hvg.hu megkeresésére. Igaz, ezeknél a bűncselekményeknél magas a látencia, mert az áldozatok sok esetben szégyellik a velük történteket, inkább nem beszélnek róla. De az is sokszor előfordul, hogy valójában nem történik jogsértés, csak az érintett elhagyja részegen az értékeit.

„A tettesek gyakran altatót, vagy nyugtatót törnek porrá, amelyek aztán kiválóan oldódnak az alkoholban. Ezeket a szereket a háziorvostól is be lehet szerezni, de az elkövetők végül nem magukat, hanem másokat „kezelnek” vele” – jegyezték meg a válaszban. Emellett használják még erre a célra a GBL-t, vagy más néven Ginát is, ami Magyarországon is tiltólistás már. (És emiatt számos kémiai mutánsát előállítják.) A felhasznált szerekről alábbi, keretes írásunkban tájékozódhat:

Az alkohollal vegyített szerek
A GHB az egyik legismertebb, amely 2012-ben haláleseteket okozott – írta tavaly a Magyar Narancs. Miután a GHB illegális lett, az oldószerként használatos GBL (gamma-butirolakton, azaz a Gina) formájában lehetett beszerezni. Ez depresszáns hatású szer, alkohollal keverve veszélyes, mert lassítja annak kiürülését. A GHB-vel kapcsolatos halálesetek leggyakoribb oka légzési elégtelenség – a súlyos alkoholmérgezés tipikus tünete. Az alkohollal sűrűn fogyasztott s egyben a markecolós visszaéléseknél is előkerülő szerek jórészt a benzodiazepinfélék közé tartoznak. A rendőrség egy midazolamtartalmú patikaszerre is figyelmeztetett, melyet alkoholba keverve itatnak meg az áldozatokkal.

Kis markecolás-történet

Az „alkohol plusz még valami”  régi bevált eszköz áldozatok elkábítására és kifosztására (a szocializmus idején kialakult szlengben ezt hívták markecolásnak.) Egy 1956 márciusban kelt ügyészségi jelentésben, amely a prostítúció és az alkoholizmus elleni küzdelemről szól, a riportoló megjegyzi: „Az alkoholizmus más oldalról is tág lehetőséget biztosít a bűncselekmények elkövetésére. Így az ittas embereknek különböző kifosztására, amelyeknek alvilági elnevezései is - éppen a cselekmény gyakoriságára való tekintettel - , mintegy közfogalommá váltak; mint a markecolás, lejmolás. (…) Gyakori jelenség, hogy a dolgozók a rendes keresetüket, sokszor a fizetés napján teljes egészében italra költik, vagy ittas állapotban elvesztik, ellopják tőlük s ilyenkor áll elő az, hogy a család szükségleteinek fedezése céljából követik el a társadalmi tulajdont károsító kisebb jelentőségű cselekményeket.”

©

Egy idősebb nyomozó szerint a rendszerváltás előtt a Nyugati környéki kocsmákban volt például tömeges jelenség a markecolás, és az is előfordult, hogy prostituáltakkal összejátszva - miközben a nő kezelésbe vette a kuncsaftját - raboltak ki embereket.

Abban, hogy valaki markecolás áldozata lesz, ma is általában szerepet játszik az alkoholos állapot, amire vannak rásegítő szerek, ezek közül a Gina csak az egyik. Az újkori markecolások is a nagyvárosokhoz kötődnek, de nemcsak a szórakozóhelyeken mulató, esetleg onnan távozó személyeket néznek ki, hanem olyanokat is, akik padon, illetve közlekedési eszközön alszanak el.

Életellenes bűncselekmény

A Gina előtt midazolám hatóanyagú szereket használtak az elkábításos lopásokra szakosodott bűnözők. Ezek gyorsan kifejtik a hatásukat és nagyon jó a felszívódásuk. Aki áldozattá válik, annak jó, ha minél előbb orvoshoz megy , hogy kimutathassák, milyen szert kevertek bele az italába. Ezek az anyagok egyébként – mondta a hvg.hu-nak Zacher Gábor toxikológus - alkalmasak az élet kioltására is, ezért aki ilyet tesz, az potenciális életellenes bűncselekményt követ el. „Akadtak már, akik belehaltak, és nem csak a szer miatt. A nagy mennyiségű alkohol, valamilyen betegség ellen szedett gyógyszer  vagy szívprobléma, a kábító anyaggal kombinálva végzetes lehetnek” - figyelmeztet a toxikológus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Messi először kapott pirosat a Barcelona nagycsapatában, akár 12 meccsre is eltilthatják

Messi először kapott pirosat a Barcelona nagycsapatában, akár 12 meccsre is eltilthatják

Több száz színtévesztő panaszkodik a legutóbbi Liverpool-meccs miatt

Több száz színtévesztő panaszkodik a legutóbbi Liverpool-meccs miatt

A koronavírus miatt egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban

A koronavírus miatt egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban