szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ifj. Schönstein Sándor az előzetes fogva tartása miatt 14 millió forint vagyoni és 6 millió forint nem vagyoni kártalanításért perelte be a magyar államot. Az előzetesben töltött hónapok lelkileg és testileg megviselték, párkapcsolata megszakadt, tanulmányait nem tudta befejezni - indokolt.

A Debreceni Járásbíróság nyár végéig szünetelteti azt a kártalanítási eljárást, amelyet a Balla Irma-gyilkosság ügyében az anyja meggyilkolásának vádjával 23 hónapig előzetes letartóztatásban tartott, majd jogerősen felmentett ifj. Schönstein Sándor indított a magyar állam ellen.

A bíróság erről hétfőn, az első tárgyalási napon döntött, miután a felek hajlandónak mutatkoztak az egyeztetésre és a peren kívüli megegyezésre. 

Ifj. Schönstein Sándor az előzetes fogva tartása miatt 14 millió forint vagyoni és 6 millió forint nem vagyoni kártalanításért perelte be a magyar államot. Indoklásában egyebek mellett felhozta, hogy az előzetesben töltött hónapok lelkileg és testileg megviselték, párkapcsolata megszakadt, tanulmányait nem tudta befejezni, jövedelme nem volt. 

Magyar György, ifj. Schönstein Sándor jogi képviselője azt mondta, hogy készek a megegyezésre, a perben a magyar államot képviselő jogász pedig azt: a nem vagyoni kártalanítást illetően hajlanak a megegyezésre.

Egyeztetésük után a bíróság úgy döntött, hogy szüneteltetik az eljárást nyár végégig, így addigra a peres felek részegyezségre juthatnak. A teljes körű egyezségnek a vagyoni kártalanítás kérdésében még meglévő vitás kérdések jelentik az akadályát.

Ifj. Schönstein Sándor arca, amikor felmentették
©

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség az áldozat fiát, ifj. Schönstein Sándort vádolta meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el. 

A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat. Az ítéletet az ismételten másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla jóváhagyta, így az jogerőre emelkedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van autója? Akkor ön is figyelje a postaládát, fontos levél érkezik

Van autója? Akkor ön is figyelje a postaládát, fontos levél érkezik

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Eltűnt a Gruevszki-féle lehallgatásokban érintett volt észak-macedón kémfőnök

Eltűnt a Gruevszki-féle lehallgatásokban érintett volt észak-macedón kémfőnök