szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jogszerűtlennek tartja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) norvég alapos pénzekkel kapcsolatos vizsgálatát a Budapest Pride mögött álló Szivárvány Misszió Alapítvány, a civil szervezet ezért nem is működik együtt a Kehivel a náluk kezdeményezett vizsgálatban.

A Budapest Pride rendezvénysorozat mögött álló Szivárvány Misszió Alapítványt is megkereste múlt héten a Kehi állami tulajdont ellenőrző főosztálya, és arra szólította fel a civil szervezetet, hogy bocsásson közre minden szervezeti dokumentumot, illetve a támogatott rendezvénysorozattal kapcsolatos szerződéseket, beszámolókat, bizonylatokat és  belső levelezéseket - írta közleményében az alapítvány.

A vizsgálatot jogszerűtlennek tartják a szervezetnél és nem is fognak együttműködni a Kehivel - olvasható a közleményben. Hozzátették, hogy a Budapest Pride állami tulajdont nem kezel, állami támogatást az utóbbi években nem kért és nem is kapott.

Azt, hogy a Kehi szerintük jogszerűtlenül ellenőrizni akarja a Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozott programjukat, az Előbújás napját, a civil szervezetek megfélemlítésére és ellehetetlenítésére irányuló kormányzati akciónak tartják. Hozzátették, nincs takargatni valójuk, ezért szerdán közzétették a rendezvénnyel kapcsolatos teljes dokumentációt.

A pályázatból befolyt norvég alapos támogatást egyébként az Előbújás napja rendezvényeire költötték, más mellett szóróanyagokat és videókat készítettek, műhelybeszélgetéseket tartottak.

©

Az alapítványnál emellett megkérdőjelezik egy olyan kormányzati hivatal függetlenségét, amely a honlapján a következőket írja: „Bomlik a norvég minta. A szálak a balliberálisokhoz vezetnek. Viking hódítás támogatással. Célpontban az LMP-s bírálók és a homoszexuálislobbi.”

Az alapítvány azt is közölte, mélyen elutasítják azt a retorikát, mely az ország ellenségeinek állítja be mindazokat, akik a kormány működésével szemben kritikát fogalmaznak meg és akik kiállnak kisebbségi csoportok jogegyenlősége mellett.

"Mi minden olyan esetben felemeltük és fel fogjuk emelni a szavunkat, amikor LMBTQ emberek jogai, méltósága, fizikai, pszichológiai integritása sérül, függetlenül politikai pártoktól vagy országoktól" - tették hozzá.

Korábban a Krétakör Alapítvány is azt közölte, hogy nem működik együtt a Kehi "törvénytelen vizsgálatában". "Mi nem politikai hecckampányoknak, hanem a társadalomnak tartozunk elszámolással, és ahogy eddig, úgy ezután is meg fogunk felelni az utóbbiaknak" - tették hozzá.

A Kehi más szervezetek mellett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetnél is vizsgálódna, de a TASZ-nál ezt politikai támadásnak tartják, és nem kívánnak együttműködni a Kehivel. Ez a szervezet is úgy döntött, hogy hitelességének megőrzése miatt a nyilvánosság számára közzéteszi a vizsgált projektek teljes dokumentációját.

Mint arról beszámoltunk, a Norvég Civil Alap körüli botrány tetőpontján kiderült, hogy a kormány listázta a balliberálisnak tartott civil szervezeteket. A listát a Heti Válasz cikke alapján állították össze a hírek szerint. A Kehi eközben elkezdte körbejárni a Norvég Civil Alapból dotált civil szervezeteket, akik sorra zárják be az ajtót előttük. A norvég fél meglátása szerint a Kehinek a vizsgálathoz nincs joga, mert nem magyar költségvetési pénzek felhasználásáról van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

Óriási per szakadhat a Facebook nyakába, mert kiszivárgott 533 millió felhasználó adata

Óriási per szakadhat a Facebook nyakába, mert kiszivárgott 533 millió felhasználó adata

2700 dollárt fizettek ki egy iPhone-ért, amelyen elcsúszott a logó

2700 dollárt fizettek ki egy iPhone-ért, amelyen elcsúszott a logó