szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Krétakör Alapítvány, a K-Monitor Közhasznú Egyesület és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is szerepel azon a listán, amin azokat a civil szervezeteket gyűjtötte össze a kormány, amelyeknek programjaival "probléma lehet" és a Norvég Civil Alap támogatja őket.

A 444.hu elkérte a kormány szerint problémás civil szervezetek listáját a Miniszterelnökségtől, miután Lázár János egy korábbi videoriportban arról beszélt, hogy az Emmiben több helyettes államtitkárság is foglalkozott a civil források sorsával, és 2011 óta készültek anyagok arról, hogy melyek azok a programok, amikkel probléma lehet.

Végül a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárságtól meg is kapták a listát, amin olyan szervezeteket sorolnak fel, melyeket a Norvég Civil Alap támogat, és amelyek a kormány szerint baloldali kötődésűek. A másik részben konkrét személyekkel foglalkoznak, akikkel kapcsolatban jellemzően korábbi pártkötődésekről írnak – olvasható a lap cikkében.

A listán többek között a Krétakör Alapítány, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNe), a Transparency International Magyarország (TI), a Roma Sajtóközpont és a Labrisz Leszbikus Egyesület is szerepel.

Mint arról beszámoltunk, a Norvég Civil Alap szerdán közölte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a Miniszterelnökség felkérésére Kehi-vizsgálat indul az alapból kifizetett pénzek felhasználásával kapcsolatban. Érvelésük szerint mivel abban semmilyen magyar költségvetési pénz nincs, a kormánynak nincs joga ezt vizsgálni.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár erre reagálva csütörtökön részletesen kifejtette, hogy Norvégia nem magánadományt nyújt Magyarországnak, hanem kötelességét teljesíti, amikor EU-országoknak fizet. A Kehi pedig igenis ellenőrizheti a pénzek felhasználását, amit magyar törvények, és nem nemzetközi megállapodások írnak elő. A kormány a Norvég Civil Alap szerdai közleményére reagált, de az ellenőrzéssel kapcsolatban végig Norvég Alapról ír – ami nem csekély különbség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!