szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ombudsmanhoz fordul a Transparency International (TI) magyar szervezete, mert továbbra is vitatja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) jogosultságát a Norvég Civil Alapból származó támogatások ellenőrzésére és sérelmezi a jogorvoslati lehetőségek hiányát.

A TI az ombudsmanhoz fordul a Kehi norvég alaptól származó támogatással kapcsolatos vizsgálata miatt - közölte a szervezet magyar irodája. Bár a Kehi eljárását politikailag motiváltnak, jogalap tekintetében pedig továbbra is vitathatónak tekintik, a TI tegnap átadta a hivatalnak a Norvég Civil Támogatási Alap működésének vizsgálatával összefüggésben kért iratokat.

"Mielőtt ezt megtettük volna, megkértük a Kehit, hogy tisztázza eljárásának a jogi alapjait. Úgy véljük, hogy a Kehi érvelése továbbra sem mutat fel olyan minden kétséget kizáró, egyértelmű jogi hivatkozási alapot, amely feljogosítaná a külföldi államtól származó és nem a magyar állam költségvetésén keresztül folyósított pénzek civil szervezetek által történő felhasználásának az ellenőrzésére" - olvasható a közleményben.

A TI azt írja, az államháztartási törvény alapján a Kehi ellenőrzési jogköre kiterjed az alapítványoknak nyújtott költségvetési támogatások és az államháztartás központi alrendszeréből nyújtott más támogatások – ideértve a nemzetközi szerződések alapján kapott támogatásokat és segélyeket is – ellenőrzésére.

Szerintük viszont az ideértve szó nem jelent egyértelmű utalást arra vonatkozóan, hogy a vizsgáló jogköre kiterjedhet-e olyan pénzekre, amelyek nemzetközi szerződések révén érkeznek az országba, de nem minősülnek az államháztartás központi alrendszeréből folyósított támogatásnak. 

Mivel a norvég civil alap által juttatott támogatások nem minősülnek sem költségvetési támogatásnak, sem az államháztartás központi alrendszeréből nyújtott más támogatásnak, továbbra is erősen vitatható, hogy a Kehi valóban jogosult-e ezen pénzek civil szervezetek által történő felhasználásának az ellenőrzésére - tették hozzá.

"Felvilágosítást kértünk arról is, hogy a Kehi-ellenőrzés során milyen jogorvoslati és panasztételi jogosultsággal rendelkezünk. A Kehi válaszlevele csak megerősítette a sejtésünket, miszerint senki nem ellenőrzi az ellenőrt. Aggályosnak tartjuk, hogy nem fordulhatunk a bírósághoz, ha sérelmesnek tartjuk a Kehi ellenőrzés elrendelését, és a Kehi megkérdőjelezhető hatáskörét sem vitathatjuk a bíróság előtt" - közölték.

A TI szerint a Kehivel való együttműködésnek a szervezet számára nincs alternatívája, mert a Kehi kezdeményezheti a NAV-nál az adószám felfüggesztését. Ha ez megtörténik, akkor lehetetlenné válik a TI további működése. 

"A Kehi tehát igen erős ösztönzőkkel rendelkezik az ellenőrzött szervek együttműködésének a kikényszerítésére. Sérelmezzük, egyszersmind az európai normákkal ellentétesnek tartjuk, hogy e szankciók ellen nem áll rendelkezésünkre hatékony jogorvoslat" - írta a TI.

A jogorvoslat hiánya a szervezet szerint aligha békíthető össze az alaptörvénnyel, amely szerint „mindenkinek joga van ahhoz, hogy jogorvoslattal éljen az olyan bírósági, hatósági és más közigazgatási döntés ellen, amely a jogát vagy a jogos érdekét sérti.”

"Az alapjogok sérelme mellett nem mehetünk el szótlanul. Ezért az ombudsmanhoz fordulunk, és kérni fogjuk, hogy vizsgálja ki a Kehi ténykedését, és szükség esetén kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a Kehi hatáskörét megállapító szabályok alaptörvény ellenességének a megállapítását" - közölték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Náci kollaboráns volt-e Coco Chanel? – ebből a könyvből kiderül

Náci kollaboráns volt-e Coco Chanel? – ebből a könyvből kiderül

Fülöp herceg halála után egy időre a királynő is visszavonul, nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyságban

Fülöp herceg halála után egy időre a királynő is visszavonul, nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyságban