szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány levélben kérte az Ernst and Young magyarországi vezetőjétől, hogy betekinthessen a norvég alapok 2008-2010 közötti forráselosztásáról készített jelentésébe.

Egyelőre fogalma sincs a kormánynak, hogy mire jutott az Ernst and Young abban az elemzésben, ami a norvég pénzek 2008–2010-es időszak közötti felhasználását vizsgálta. Ám a Heti Válasz cikke alapján az a gyanújuk, hogy „üldözendő bűncselekmények” állhatnak a háttérben, ezért feljelentést akarnak tenni. Persze előbb ma reggel megkeresték az EY magyar székhelyét, és kérték, hogy adják át a jelentést, amit egyébként a norvég pénzt közvetítő brüsszeli finanszírozási iroda rendelt meg.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára szerint az alapján, amit a Heti Válasz írt, akár szervezett csalás is történik. Így például választ várnak Móra Veronikától, az Ökotárs Alapítvány vezetőjétől, hogyan fordulhatott elő, hogy az alacsonyabb pontszámú pályázat nyert, vagy hogy ő utólag hogyan írhatta át a pontszámokat.

Csepreghy beszélt arról is, hogy néhány hete találkoztak a norvégokkal, akik egy őszi vizsgálatra hivatkozva kérték a Kehi-vizsgálat leállítását, ám arról elfelejtettek szerinte beszélni, hogy létezik már egy Ernst and Young-os vizsgálat is.

A helyettes államtitkár egyébként nem érti azokat a kritikákat, amelyek arra utalnak, mi keresnivalója van a Kehinek olyan civil szervezeteknél, amelyek egyetlen magyar adóforintot sem használnak fel. Mint mondta, a norvég civil pénzek nem karitatív magánadomány részei, és közérdek felügyelni, hogy a pénzeket magyar állampolgárok érdekeinek megfelelően használják fel. Sőt, szerinte stand up comedy ez az érv, mivel ez olyan, hogy ha egy norvég turista pénztárcáját a Balatonnál ellopják, akkor azt nem a balatonfüredi, hanem ez oslói rendőrség vizsgálja ki.

Pár órával a sajtótájékoztató után az EY annyit közölt: „Az EY (korábban Ernst and Young) szigorú belső szabályzatának megfelelően a mindenkori ügyfeleit érintő ügyekben nem nyilatkozik, és semmilyen ilyen jellegű információt nem hoz nyilvánosságra az üzleti titkok védelme érdekében” – erről itt olvashat bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!