szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Továbbra is ő lesz a legelutasítottabb politikus, de döntő szava lesz abban, hogy ki induljon Orbán Viktorral szemben 2018-ban – így vélekednek Gyurcsány Ferencről olvasóink. Miután baloldali vetélytársai feladták a versenyt, ő maradt az egyetlen, aki a régiek közül hosszabb távra tervezhet. Lehetőségeiről elemzőket kérdeztünk és szondáztuk az olvasóinkat is.

Egy valamiben biztosak Gyurcsányt illetően olvasóink: hogy nem fog visszavonulni, hiába ő a legnépszerűtlenebb politikus évek óta, sokáig megkerülhetetlen szereplő lesz még. Hétfőn elemzőket kérdeztünk arról, hogy milyen jövőt jósolnak a baloldalon jelenleg egyedüli versenyzőként megmaradt Gyurcsánynak, majd arra kértük olvasóinkat, hogy 1-től 5-ig értékeljék a volt miniszterelnök túlélési és továbblépési esélyeit.

Az áprilisi és a májusi választás után is jelentős változások történtek a baloldali ellenzék térfelén. Az országgyűlési voksolás után lemondott az Együtt-PM vezetősége, Bajnai Gordon azóta vissza is vonult az élvonalból. A május 25-i választási kudarc után lemondott Mesterházy Attila az MSZP éléről, a júliusi kongresszusig a pártot ideiglenes vezetés irányítja. Egyedül Gyurcsány maradt a posztján, és büszkén nyilatkozik arról, hogy a DK középpárttá nőtt, napról napra bővül a tagságuk.

Sose lesz már a legnépszerűbb

A kérdőívünket 3262 alkalommal töltötték ki olvasóink, melyben 6 kérdést tettünk fel a DK elnökéről. Olvasóink 78 százalékos arányban gondolják úgy, hogy Gyurcsány biztos nem vonul vissza a politikától 2018-ig, és a kitöltők mindössze 7 százaléka hiszi azt, hogy végül mégis megtörik.

©

Szintén magas arányban (40%) gondolják úgy, hogy 2018-ra ő lesz a baloldal vezetője, vagy legalább is ő mondhatja meg, hogy ki legyen Orbán Viktor kihívója, a baloldal miniszterelnök-jelöltje (31%).

Természetesen felmérésünk nem reprezentatív. A Demokratikus Koalíció és Gyurcsány szimpatizánsai nagy arányban osztották meg a kérdőívet tartalmazó cikket a közösségi oldalon (a cikket több mint 1,5 ezren osztották meg szerda reggelig), nem zárható ki tehát, hogy a voksok egy jelentős része tőlük érkezett. Ennek ellenére az olvasóink többsége (33% - 1085 voks) úgy gondolja, hogy Gyurcsány már soha nem fog visszakerülni a népszerűségi lista élére. Viszont azt nem tartják kizártnak, hogy valamelyest javítani tud a jelenlegi nagyon rossz megítélésén (szintén 33% - 1077 voks).

A leginkább az a kérdés osztotta meg az olvasóinkat, hogy lehet-e Gyurcsány 2018-ban Orbán kihívója. Bár 862 alkalommal adtak erre 5 pontot, 1778 alkalommal „ikszeltek” úgy az olvasóink, hogy ennek egyáltalán nincs, vagy csak minimális esélye van.

Az Ipsos közvélemény-kutató 2003 óta méri Gyurcsány támogatottságát. Az adatokat összevetettük Orbán Viktor pontjaival, aki 1995-ben még 72 pontos magasságban járt:

Hétfői cikkünkben megnéztük, mit mutatnak a számok, volt-e olyan politikus a múltban, aki hasonló helyzetből talpra tudott állni. Gyurcsány ugyanis 2003 és 2006 között népszerűségi mutatóival még Orbán Viktort is verni tudta, de a megszorító csomagja, majd a 2008-as népszavazás és 2009-es lemondása után fokozatosan a mélybe csúszott. 2010 óta pedig képtelen kitörni a legnépszerűtlenebb politikus szerepéből, 17-24 pontos mutatójával sereghajtó, saját táborát képes mozgósítani, de a választások megnyeréséhez szükséges bizonytalanokat taszítja.

A hétfői cikkünkben volt egy szavazás is, amely azt mutatta, Gyurcsány személye megosztja az olvasókat. Bár relatív többségük szívesen látná újra miniszterelnöki szerepben, szintén nagyon sokan szeretnék, ha teljesen eltűnne a politikából. 

Az elemzők szerint Gyurcsány vezetheti a baloldalt

Részben összecseng a hvg.hu által megkeresett politológusok álláspontjával az olvasóink véleménye. Öt elemzőt kértünk meg, hogy töltse ki a kérdőívünket, akik abban teljesen egyetértettek, hogy Gyurcsány nem fog visszavonulni.

Szerintük minimális az esélye annak, hogy valaha is ő lesz a legnépszerűbb politikus, vagy visszakerül a népszerűségi lista élmezőnyébe. A politológusok szerint nagy az esélye annak, hogy 2018-ban ő mondja meg, ki legyen a baloldal miniszterelnök-jelöltje, és nagy valószínűséggel ő lesz a baloldal vezető politikusa. Annak már kevesebb esélyt adnak, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt lesz 2018-ban. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. László Ferenc Itthon

Legyőzheti-e még valaha Gyurcsány Orbánt?

Miután két baloldali vetélytársa kiesett a versenyből, Gyurcsány Ferenc marad az egyetlen az egykori Összefogásból, aki hosszabb távon tervezhet. Ám hiába szerepelt jól a két évvel ezelőtt alapított pártja a május 25-i voksoláson, a volt miniszterelnök a legnépszerűtlenebb politikus, taszítja a bizonytalanokat. Megnéztük, mit mutatnak a számok, volt-e olyan politikus a múltban, aki hasonló helyzetből talpra tudott állni. A szakemberek után az olvasóink is szavazhatnak arról, lesz-e még valaha Gyurcsány a népszerűségi lista élén, lehet-e még Orbán kihívója.