szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Interjút adott az Indexnek Gyurcsány Ferenc. Azt mondja, utólag belátja, hogy a 2004-es népszavazás előtt szégyenteljes érvelést használtak, meg azt is, hogy nem szabadott volna sem a miniszterelnökséget az MSZP-vel a háta mögött elvállalnia. Illetve ha már elvállalta, hamarabb le kellett volna mondania.

Az elvesztett 2008-as, vizitdíjról szóló népszavazás után le kellett volna mondania – mondta Gyurcsány Ferenc az Indexnek adott interjúban, és azt is, hogy az utána következő egy év – a tényleges lemondásáig – elvesztegetett idő volt.

A terjedelmes interjúban Gyurcsány több meglepő kijelentést is tesz, így például azt mondja, hogy a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás előtt szégyenteljes és sértő érvelést használtak a kampányban. Azt mondja, ma is úgy látja, hogy a "nem" mellett kellett kampányolni, vagyis hogy a határon túliaknak nem járt volna eleve magyar állampolgárság, de annyira le akartá egyszerűsíteni a történetet, "mert a mögötte meghúzódó történetfilozófiai érvelés elmondhatatlan egy kampányban", hogy nem vették észre, hogy átléptek egy határt. Azt mondja, ha most miniszterelnök lenne, nem venné el az állampolgárságot a külhoniaktól, de a szavazati jogukat megvonná.

Aztán azt is mondta, hogy nem kellett volna elvállalnia a miniszterelnökséget (2004-ben, pont a népszavazás előtti nyáron) az MSZP-vel a háta mögött, mert nem volt rá érett, és mert a kormányzáshoz politikailag és kulturálisan vele egyivású pártháttér kellett volna. 

©
Az interjúban Gyurcsány külön kitér arra, hogy Mesterházy Attila miért nem volt elég a választóknak, hogy Bajnai Gordon válságkezelő szövege szerinte miért hamis, illetve arra is, hogy hogyan került be Fodor Gábor az ellenzéki összefogásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!