szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan kaphat megbízást a hazai disznóhús külföldi reklámozására egy olyan cég, melyet tavaly alapítottak azzal a céllal, hogy búvároknak építsen merülőmedencét? Megpróbáltunk utánajárni, hogy jutott a 35 milliós megbízáshoz a rejtélyes Medusa Center, melyről legfeljebb azt lehet tudni, hogy tavaly egy nagyszabású építkezésbe készült belevágni, ami viszont azóta megtorpant.

Egy búvárkodással foglalkozó társaság vehet részt a magyar sertéshús szerbiai reklámozásában, népszerűsítésében – így döntött május 6-án az agrár- és bormarketingért is felelős Magyar Turizmus (MT) Zrt. Az erről szóló hirdetmény hétfőn jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben.

A döntés értelmében a feladatot 35 millió forint (plusz áfáért) végezheti a Medusa Center Kft., illetve szerbiai partnere, Focus Promotions d.o.o. Az eljárás gyorsított tárgyalásos volt, és az állami részvénytársaság azt közölte a hvg.hu-val, hogy a feladatra egy jelentkező volt, a szerb és a magyar cég alkotta konzorcium. Az MT szerint a két cég megfelelt az „alkalmassági feltételeknek”, a bírálati szempontokra a maximális pontszámot kapták, ezért nem volt akadálya annak, hogy ők győzzenek.

Az államtitkár ajánlásával?

„A döntés után, a szerződés aláírásakor kerültünk kapcsolatba a Medusa Kft.-vel” – állította a hvg.hu-nak Körmöci Károly, a Focus Promotions százszázalékos tulajdonosa. Ugyanakkor az MT kommunikációs irodája azt közölte, a két cég eleve közösen, konzorciumot alkotva jelentkezett a közbeszerzési kiírásra.

Irány Szerbia!
©

Nem ez az egyetlen érdekesség a 35 milliós megbízás körül. A magyar-szerb határ melletti Magyarkanizsán élő Körmöci cégei referenciáik alapján ugyanis valóban érdemi szaktudással rendelkeznek ezen a területen, a Medusa Centernek viszont a rendelkezésre álló cégadatok és egyéb információk alapján vajmi kevés köze van ehhez. A vállalkozásnak alig egy éves múltja van, hiszen tavaly május elején alapították, főtevékenysége: „sport, szabadidős képzés”.

A cégről és ügyvezető-tulajdonosáról, Béres Csabáról ezen felül alig lehet tudni valamit. A társaságnak nincs honlapja, egyetlen elérhetősége egy gmailes postafiók, melyet a cégbíróságnak adtak meg, a társaság a fővárosi Király utcában egy lakásba van bejegyezve. A Medusa Centert a kormány sportügyi államtitkára, Simicskó István „javaslatára” projektcégként hozták létre tavaly – ez már abból a jegyzőkönyvből (pdf) derül ki, amely Enying város 2013. május 29-i képviselő-testületi üléséről készült. A polgármester, Pődör Gyula akkor arról beszélt, hogy a Fejér megyei település határában egy 3,5 milliárdos beruházás keretében egy búvárközpont fog épülni, amiről a város szándéknyilatkozatot akar aláírni a Medusa Center Kft. ügyvezetőjével, Béressel. Ugyanakkor a hvg.hu-nak e-mailben küldött válaszában az államtitkár hangsúlyozta: nem áll semmilyen kapcsolatban a céggel, nem ismeri Bérest, és nem ajánlotta a polgármesternek a Medusát.

A jegyzőkönyv szerint projektcégre azért van szükség, hogy „megfeleljenek a támogatási feltételeknek”. Hogy ez milyen „támogatást” jelent, nem tudni. A 2012-es időközi választáson a Fidesz segítségével nyert független Pődör a hvg.hu-nak ugyanis azt mondta, a város már mindent megtett annak érdekében, hogy elinduljon a beruházás, most a Medusa térfelén pattog a labda. A polgármester ezért azt kérte, kérdéseinkkel forduljunk Béreshez, ő többet egyelőre nem tud mondani.

A helyi híroldalnak tavaly októberben viszont azt mondta, szeretné, ha az állam is beszállna a beruházásba, „sikeresnek mondható egyeztetések zajlottak le a katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel és a honvédséggel” – tehát a tervezett központ egyben a fegyveres testületek hivatásos búvárjainak is gyakorlóhelye lehetne. Viszont az államtitkárság a hvg.hu-val azt közölte, ők csak azért tudnak a beruházásról, mert Pődör tavaly márciusban e-mailben a támogatásukat kérte, ám jelezték neki, hogy nincs erre pénzügyi fedezet.

Akik értenek az üzlethez

Körmöci cégei kifejezetten ezen a területen tevékenykednek, az Agrármarketing Centrummal együtt 2006 óta szervezik az Ízeset Magyarországról nevű akciósorozatot. A vajdasági menedzser tevékenységéről 2012-ben író Figyelő szerint az öt regionális központot fenntartó Tisacoop – melynek Körmöci az igazgatóhelyettese – 2000 óta szakosodott magyar élelmiszerek importjára, többek között szalámik, pálinkák, Zsolnay és Herendi porcelánok értékesítésére.

A fővárosban, Belgrádban fenntartanak egy külön boltot is, mely 2012-ben úgy került a szerb sajtó fókuszába, hogy bemutatta az amerikai énekesnő, Lady Gaga által viselt pécsi kesztyűket.

A búvárok közt is ismeretlen

Tavaly októberben nyilvánosságra is hoztak egy látványtervet, mely szerint több medence is épülne, a legmélyebb akár 40 méter is lehetne. Május végén az enyingi képviselők elfogadták azt a szándéknyilatkozatot, mely szerint a 23 nappal korábban alapított cég 25 éves bérleti szerződést, illetve 5 évre elővásárlási jogot (pdf) kaphatna arra az önkormányzati ingatlanra, melyen a búvárcentrum épülne.

40 méter mélyre mehetnek
©

Mivel a jegyzőkönyv nem szó szerinti, nem derül ki belőle egyértelműen, hogy maga a Medusa a projektcég, vagy a kft. dolga egy ilyet létrehozni. Viszont az a cégnyilvántartásból kiderül, hogy a Medusa vagy Béres azóta nem alapított új vállalkozást, az ügyvezetőnek pedig csak egyetlen másik cégben volt részesedése, ám ez vendéglátással foglalkozott, ráadásul Béres ebből még 2012-ben kiszállt.

Ugyanakkor sem Béres, sem a Medusa nem ismert a hivatásos búvárok között. Sopronyi Richárd a hvg.hu-nak azt mondta, hírből hallottak az Enyingre tervezett központról, de a Magyar Búvár Szakszövetséget (MBSZ) eddig senki nem kereste meg. A szövetség alelnöke szerint a 40 méter mély centrum valóban egyedülálló lenne Európában, ugyanis ilyen mély gyakorlómedence csak Brüsszelben van, illetve most épül egy Olaszországban. A hegyeshalomi tó van még ilyen mély, de ott egy bizonyos ponton túl hideg, 5 fokos a víz, tehát egy ilyen centrum megépítése nagy lökést adhatna a sportágnak, ám Sopronyi szerint egy ilyen beruházás igen drága. Miklós Adrienn, az MBSZ főtitkára a hvg.hu-val ugyanakkor azt közölte: „az említett cég vagy személy nem tagszervezete, tagja a Magyar Búvár Szakszövetségnek, és nem állunk velük kapcsolatban”.

Nincs jogosítványa

Hogy ezek után miképpen került a marketingbizniszbe a Medusa, szinte lehetetlen kideríteni. Azt sem tudni, hogy miért kapcsolódott be a Focus Promotions mellett a közbeszerzésbe, ugyanis a Magyar Turizmus a hvg.hu-nak azt írta: „nem volt szükség magyarországi vállalkozás részvételére a szerbiai teljesítéshez”. Szerettünk volna többet megtudni a szerb és a magyar cég viszonyáról, arról, hogyan került a Medusa a konzorciumba, esetleg beajánlotta-e valaki, de Körmöci Károly – mint mondta – idő hiányában csak pár kérdésünkre tudott válaszolni, majd péntekre visszahívást ígért. Cikkünk megjelenéséig már nem tudtuk újból elérni.

Az MT szerint közbeszerzési eljárás keretében benyújtott konzorciumi megállapodás alapján a Medusa feladata „a nyomdai előkészítés, az online kampány elvégzése, továbbá a szervezés”, a sajtóhirdetéseket a Focus Promotions végzi. Csakhogy ilyen feladatot elvégzésére a magyar cégnek nincs jogosítványa. Az Opten cégnyilvántartása szerint a tevékenységi körei közt ugyanis nincs nyomdai előkészítés vagy reklámügynökségi tevékenység sem. Erről szerettük volna megkérdezni a Medusa Kft.-t, de a e-mailen küldött kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A kormány az utóbbi években jelentős pénzeket csoportosított át a sertéságazat felfuttatására. A szekszárdi polgármester, Horváth István személyében külön miniszteri biztost is kapott a program az előző ciklusban. Mint arról az úgynevezett Ángyán-lista nyilvánosságra hozatalakor beszámoltunk, a sertések száma az utóbbi évtizedekben drasztikusan visszaesett, így a hazai élelmiszeripar kénytelen húst importálni, hogy kolbászból, szalámiból, felvágottakból ki tudja elégíteni a hazai és a külföldi keresletet. Horváth áprilisban azt nyilatkozta, idén 1,6 milliárd van elkülönítve a sertésprogramra.

Az MT a hvg.hu-val azt közölte, a tavalyi forrásból külföldi programként csak a szerbiai akció valósult meg, az idei pénzalapból erre nem költöttek, mert a kampányokra szánt források felhasználásáról még nem sikerült megállapodni a Földművelési Minisztériummal.

Jó üzlet

Belgrádnak szabadkereskedelmi megállapodása van az Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán alkotta vámunióval, így sokkal egyszerűbben exportálhat húst a térségbe, mint az EU tagállamai. Ez felértékelődött, amikor év elején Moszkva a sertéspestis miatt betiltotta az importot az unióból – tehát a szerb piacnak nagy jelentősége van. Igaz, egy hónapja komoly botrányt okozott, hogy Szerbia átcímkézett, szerbnek feltüntetett EU-s disznóhúst küldött Oroszországba, az ügyben még Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszter is megszólalt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem hagyja annyiban az EU az orosz sertésimport-tilalmat

A Kereskedelmi Világszervezethez fordul az Európai Unió, amiért Oroszország megtiltotta az EU-ból származó elő sertés és sertéshús bevitelét az országba – közölte kedden az Európai Bizottság. Moszkva január végén rendelte el az uniós sertés behozatalának tilalmát miután Fehéroroszország, Litvánia és Lengyelország határvidékén négy elszigetelt esetben sertéspestist mutattak ki vaddisznókban. A döntés Brüsszel szerint az Oroszországba irányuló teljes uniós agrárexport negyedét érinti, és súlyos veszteségeket okoz az uniós agráriumnak.