szerző:
hvg.hu

Kárpátalján érezhetően megnőtt a kelet-ukrajnai menekültek száma, Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy ez a helyzet nem oldódik meg egy-két hónap alatt, észnél kell lennünk – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a csütörtökön bejelentett 110 milliárd forintos zárolásról megelőző célzattal döntöttek, de emiatt nem kell leállítani a stadionépítéseket. A kormányfő a műsorban azt ígérte, hogy a következő időszakban segíteni szeretnék a háziorvosokat, mert a kórházakban jelentkező betegszám szerinte attól is függ, mennyire erős a háziorvosi rendszerünk.

Orbán szerint szokatlan, ritka és megdöbbentő, hogy lelőnek egy utasszállító repülőgépet, bár még nem erősítették meg, hogy valóban ez történt csütörtökön Kelet-Ukrajnában, alapos vizsgálatra van szükség. Ukrajnában mozgás van, Kárpátalján érezhetően megnőtt a keleti menekültek száma. Ez nemcsak az ottani magyarokat érinti, nekünk is észnél kell lennünk, mert ez a helyzet nem oldódik meg egy-két hónap alatt – mondta a miniszterelnök az interjúban.

Beszélt arról is, hogy minden uniós csúcson külön napirendi pont Ukrajna. Külső segítség nélkül egyáltalán nem tudják fenntartani az ukrán gazdaságot, az energia árának emelése miatt humanitárius gondok is jöhetnek ott ősszel. Ukrajna lényegében Magyarországról és Lengyelországtól kaphat egyelőre gázt, szerinte ezért az ukránoknak tényleges segítséget most csak Magyarország nyújt – tette hozzá.

„Juncker az egyik legnyíltabban beszélő ember az EU-ban”

Orbán felhívta Jean-Claude Junckert, miután megválasztották az Európai Bizottság elnökének, és gratulált neki. Azt is jelezte a néppárti politikusnak, hogy ő az egyetlen, aki tolerálja a dohányzási szokásait – jegyezte meg az interjúban a miniszterelnök, aki korábban a brit kormányfővel együtt nyíltan ellenezte, hogy Juncker vezesse az EB-t.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy másfél évtizede jó kapcsolatot ápol a luxemburgi politikussal, aki szerinte az egyik legnyíltabban beszélő ember az EU-ban, de ettől még nem tartja őt provokatívnak. Mielőtt megkezdi munkáját az új Európai Bizottság, lesz még egy találkozója Junckerrel, ahol az unió és Magyarország közötti vitás ügyeket egyeztetik. A miniszterelnök itt példaként említette a devizahitelesek ügyét, illetve a földtörvényt, amelyet kulcskérdésnek nevezett.

A vitás pontok között említette a bevándorlást is, amelyről szerinte az EU-ban azt gondolják, hogy jó dolog. Orbán Viktor viszont úgy látja, hogy a bevándorlás rossz. Be kell fogadni a politikai üldözötteket, de azokat, akik gazdasági nehézségek miatt jönnének az unióba, úgy kell segíteni, hogy otthon tudjanak maradni. Ha pedig Európában munkaerőre van szükség, az itteni munkanélkülieket kell mozgósítani, beleértve az európai cigányságot is – mondta.

Nem állítják le a stadionépítést

A miniszterelnök szerint nem szükségesek, de megelőző célzattal, „vész- és óvintézkedésként” indokoltak voltak azok a zárolások, amelyekről csütörtök délelőtt beszélt a nemzetgazdasági miniszter egy konferencián. Emiatt nem kell leállítani a stadionépítéseket, olyan tételeket zárolnak, amelyek kifizetése egyébként is átcsúszott volna 2015-re – magyarázta.

©

Az idei hiányt a tervek szerint tartani tudják, de ezt egyértelművé is kell tenni a piacon. A lejáró adósságok miatt az országnak folyamatosan kell felvennie új hiteleket, és nem mindegy, milyen kamattal kapjuk meg az új kölcsönöket. Fontos, hogy a hitelezők stabilnak lássák a magyar büdzsét, ezért döntöttek a zárolás mellett – tette hozzá.

A háziorvosok következnek?

Az elmúlt években 300 milliárd forintnyi fejlesztést valósítottak meg a magyar egészségügyben, az intézmények rövid távú pénzügyi problémáit azonban nem tudták megoldani. Orbán Viktor szerint a magyar háziorvosi rendszer nem elég erős, és a háziorvosokat kellene segíteni azért, hogy hosszú távon megoldhassák a kórházak problémáit. A kórházakban jelentkező betegszám attól is függ ugyanis, mennyire erős a háziorvosi rendszerünk – vélte.

A következő időszakban ezért a házi orvosokat szeretnék segíteni, mert most méltatlan körülmények között dolgoznak – mondta a műsorban a miniszterelnök, részleteket azonban nem közölt ezzel kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy fizetőssé tehetnek-e a kórházakban bizonyos extra szolgáltatásokat, Orbán Viktor azt válaszolta: ezt szeretnék elkerülni, bár a „szépészeti beavatkozások” területén lehetne ezen gondolkodni. A befizetett egészségügyi járulékért cserébe azonban biztosítani kell a betegek ellátását – tette hozzá.

Egyetemi kancellárok: a jelöltek egy része már megvan

A miniszterelnök néhány intézmény esetében már tudja, kit nevez majd ki oda a gazdasági irányításért felelős kancellárnak, a többi helyre még várja a személyi javaslatokat. Konkrét neveket nem mondott a műsorban, csak annyit, hogy felkészült gazdasági szakembereket választott.

Megjegyezte, hogy az egyetemek gazdasági értelemben szerinte rendkívül rossz bőrben vannak, eladósodottak, bár ezt nem feltétlenül akarja a vezetőikre kenni. Az egyetemek nem képezhetnek ugyanakkor pénzügyi válságzónát, ezért állítják fel a kancellári rendszert – tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Erre számíthatnak azok, akik új iPhone-t vásárolnak

Erre számíthatnak azok, akik új iPhone-t vásárolnak

Szaúd-Arábia bizonyítékokat mutatott be arra, hogy Iránból indultak a drónok az olajfinomító ellen

Szaúd-Arábia bizonyítékokat mutatott be arra, hogy Iránból indultak a drónok az olajfinomító ellen

A méhlepényig is eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő

A méhlepényig is eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő

Budapestet is elérte a trágyaszag

Budapestet is elérte a trágyaszag

A rendszerváltás beköszöntével is betiltották Szolzsenyicin egyik főművét

A rendszerváltás beköszöntével is betiltották Szolzsenyicin egyik főművét

Ingyen tölthető a Grand Theft Auto: San Andreas, az egyik legjobb GTA

Ingyen tölthető a Grand Theft Auto: San Andreas, az egyik legjobb GTA