szerző:
MLF

Bár többhetes alkudozás eredményeként találta meg a baloldali ellenzék Tarlós István kihívóját, az MSZP-ben vannak, akik megtorpedóznák a megállapodást. A főpolgármester-jelöltségről lecsúszott Horváth Csaba kész a lázongók élére állni. A budapesti szocialisták pénteken mondják ki a végső szót, de a cikkünk megjelenésekor éppen összeülő fővárosi párttanácson is többen Falus Ferenc és a megállapodás ellen fognak érvelni.

„Időben letárgyaljuk az őszi indulást, papírra vetjük a részleteit, a DK-sok is elégedettek. Aztán nem írják alá, azt mondják, a központjuk nem engedi. Telefonálunk a mi központunkba, hogy akkor most mi van, hiszen arról volt szó, hogy helyben kell megegyezni. Erre mondják, hogy csakis csomagban lehet, és amíg nincs véglegesítve a főpolgármester-jelölt, addig az Ady utcában sem indulhat senki. Kérdezzük, hogy miért nem véglegesítik a főpolgármester-jelöltet már, mire azt mondják, Horváth Csaba még nem adta fel az ambícióit. Na, tehet a Csaba egy szívességet. Mondjunk igent Falusra, és haladjunk tovább.”

„Könnyen belátható, hogy a koordinált indulás semmilyen politikai előnnyel sem kecsegtet, semmiképp nem lehet célszerűbb, mint a közös indulás. (…) Nem fogjuk végrehajtani azt a megállapodást, aminek következtében nem marad szocialista képviselő az V. kerületi önkormányzat képviselő-testületében.”

A két gyökeresen eltérő vélemény a baloldali ellenzéki pártok között hétfőn született megállapodásról egy pártból származik, az MSZP-ből. Az elsőt egy olyan kerület szocialista politikusa fogalmazta meg, ahol a polgármester MSZP-s és kellően népszerű ahhoz, hogy október 12-én újrázni tudjon, ezért már belevágna a kampányba. A másik véleményt az Index idézte, a szocialista polgármester-jelölt nélkül maradt Belváros MSZP-s vezetői fogalmazták meg a pártelnöknek, Tóbiás Józsefnek címezve.

Az MSZP budapesti fóruma, a párttanács cikkünk megjelenésekor ül össze, információink szerint többen is azt fogják javasolni, hogy ne engedjenek az Együtt és a DK nyomásának. A végsőt szót a pénteki küldöttgyűlés fogja kimondani, ahol forrásaink szerint a lázadozó kerületek is szembe mennek majd az alkuval. Kérdés, hogy lesz-e többségük és leszavazzák-e a megállapodást. 

Korai öröm?

„Készen állok a megmérettetésre” – írta kedden délután a Facebook-oldalán a korábbi Összefogás pártjai által főpolgármesternek jelölt Falus Ferenc. Ám szocialista források szerint lehet, hogy korán örült, mert a pártban még nem lefutott meccs a jelölése.

Horváth Csaba a városháza kapujában
©

Mindkét álláspontnak bőven vannak hívei, és amennyiben az V. kerületiek véleménye többséget kap Budapesten, akkor a hosszú hetek alatt kiizzadt megállapodást az MSZP akár meg is vétózhatja – latolgatta több fővárosi vezető szocialista politikus az esélyeket. Több forrásból is megerősített információnk szerint az ellenzőket Horváth Csaba támogatásáról biztosította, a főpolgármester-jelöltségről – az egyeztetések hétfői állása szerint – lecsúszott politikus szívesen a lázadók élére állna.

Kedd reggel az ATV-ben Horváth már arról beszélt, hogy a Falus nevét tartalmazó hétfői ajánlat „egy ultimátum” a DK-tól és az Együtt-PM-től, mert ha nem mond igent az MSZP a jelöltre, akkor a másik két párt az egyéni képviselőjelöltekről és a polgármester-jelöltekről is szóló csomagot teljes egészében vissza fogja vonni. „Számos politikai, szakmai és egyéb pozíciót kell feladnia az MSZP-nek” – véleményezte Horváth a hétfői ajánlatot. Az ATV-ben az Együtt-PM társelnöke, a zuglói polgármester-jelölt, Karácsony Gergely vissza is vágott: „Horváth Csaba ebben a vitában Horváth Csabát képviseli, és nem a budapesti MSZP-t”.

19-re lapot húzott

A szocialisták korábbi főpolgármester-jelöltje az elmúlt egy évben mindent egy lapra tett fel, de súlyosan eltaktikázta magát, ezért most bosszús – állította egybehangzóan az MSZP egy országos és egy budapesti politikusa. A szocialisták korábbi – a május 25-i választási vereség után lemondott – elnöksége már tavaly novemberben Horváthot jelölte főpolgármesternek, ami forrásaink szerint azt a célt szolgálta, hogy elébe vágjanak a többi ellenzéki szervezet javaslatának.

Falus Ferenc - viharos tárgyalások
©

Horváth hónapokon keresztül azt hangsúlyozta – így a hvg.hu-nak adott interjújában is –, hogy ő a legnépszerűbb ellenzéki kihívó Budapesten, neki van esélye leváltani Tarlós Istvánt. Erre hivatkozott a múlt heti tárgyalásokon is azt bizonygatva, hogy jobb esélyei vannak, mint a tárgyalások során felmerült Balázsovits Lajos színésznek, vagy Magyar György ügyvédnek. Az Együtt egyik vezetője szerint viszont ez a belső felmérés nem Horváthot igazolja, mert Karácsony pontjai jobbak voltak.

Ugyanakkor nem kérte, hogy tegyék fel a párt országos listára, így április 6-a után lett a parlament tagja. Nem került be a júliusi tisztújításon az MSZP elnökségébe sem, pedig a Mesterházy Attila-féle vezetésben alelnök volt. Szocialista források szerint szintén a főpolgármesteri ambícióira vezethető vissza, hogy míg az elmúlt két évben Mesterházy szövetségese volt, amikor látta a hangulatváltozást a május 25-i választási vereség után, a Mesterházy-ellenes budapesti lázongás élére állt.

Megnehezítette a dolgát a Fidesz kezdeményezte június törvénymódosítás is, amelyik leszögezte: a fővárosi közgyűlésbe csakis kerületi polgármesterek és polgármester-jelöltek kerülhetnek be. Mivel ő hivatalosan a párt főpolgármester-jelöltje volt, ezért az MSZP formálisan egy másik politikust akart indítani a II. kerületben, melyet 2002 és 2006 között ő vezetett. Így most akár pozíció nélkül maradhat.  

Mindegy ki hívja ki Tarlóst?

„A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció a tárgyalások kezdeti szakaszában azzal hitegette Csabát, hogy támogatni fogják őt, ha a DK-sok több pozíciót kapnak a kerületekben” – hangsúlyozta az egyeztetésekre rálátó szocialista forrásunk. Az Együtt-PM egyik vezetője szerint Gyurcsány a tárgyalásokon rendszeresen azt hangsúlyozta, hogy a DK nem tud elfogadni pártpolitikust, ám szerinte a háttérben más sugalltak Horváthnak.

Az MSZP-s forrás szerint folytak arról beszélgetések a DK-sokkal, hogy Tarlós verhetetlen, inkább a kerületekre kell koncentrálni, ezért a Demokratikus Koalíciónak mindegy, hogy ki hívja ki a főpolgármestert. Ugyanez a forrás ugyanakkor elismerte, ezt hivatalosan soha nem mondta ki a delegációk előtt a DK, ennél megfontoltabban tárgyalt Gyurcsány. Ám kaptak jelzéseket arra is, hogy a DK arra számít, az összefogást április óta határozottan ellenző Együtt-PM akár ki is szállhat az egyeztetési folyamatból, és a Demokratikus Koalíció végül az MSZP-vel fog megállapodni, akár Horváthot elfogadva. A DK abba is belement volna, hogy ne legyen koordinált indulás, alkossanak közös listát az MSZP-vel, az előre egyeztetett különindulást az Együtt szorgalmazta. A DK és az Együtt-PM között voltak is súrlódások, mert a Bajnai Gordon alapította szervezet határozottan ellenezte, hogy a VI. kerületben Tóth Tibort indítsa polgármesternek Gyurcsány pártja. (Erről a hétfői alku ellenére még mindig nem egyeztek meg.) 

Az Együttből és az MSZP-ből származó egybehangzó értesüléseink szerint a hétvégén következett be a fordulat. Információnk szerint Bitó László író lakásán rendszeresen találkozó fővárosi liberális értelmiségiek vasárnap hívtak fel MSZP-s politikusokat azzal, hogy elfogadható lenne-e számukra Falus Ferenc jelölése. Úgy tudjuk, az érvelés része volt, hogy Falus korábban az MSZP tagja volt. „Ne jöjjön nekem már megint azzal, hogy Heller Ágnes találta ki Falust, ehhez semmi közük nem volt” – hárította a megkeresésünket az Együtt egyik vezetője, aki azt hangsúlyozta, a volt tiszti főorvos a Haza és Haladás egyik alapítója, korábban is aktív volt, az Együtt már hetekkel ezelőtt őt szánta polgármester-jelöltnek a II. kerületben.

Tarlós István - hátradőlhet?
©

Akárki is vetette fel Falust, információink szerint hétfőn a tárgyalóasztalnál a DK már jelezte, hogy nem ragaszkodnak Balázsovitshoz, vagy ahhoz, hogy ők adják a főpolgármester-jelöltet, készek elfogadni Karácsonyt is. Szocialista források szerint a DK és az Együtt-PM már „együtt mozgott”. Azt a két pártból is megerősítették a hvg.hu-nak, hogy voltak különtárgyalásaik, egyeztették az álláspontjukat, de szerintük erre szükség is volt, hiszen például a VI. kerületben olyan vitájuk volt, amit az MSZP nélkül kellett rendezniük.

Az utolsó dobás

Végül Horváth az MSZP-n belül is elszigetelődött. Több forrásunk szerint a DK és az Együtt felvetette, hogy tegyék az alku részévé Botka László parlamenti mandátumát. Volt olyan DK-s forrás, aki szerint ezen Horváth akár nyerhetett is volna. A szegedi polgármester ugyanis újrázni akar, ám az összeférhetetlenségi szabályok szerint győzelme esetén meg kell válnia képviselői helyétől, és ha listáról esetleg DK-s vagy Együtt-PM-es politikust küldenek a parlamentbe, akkor a két párt közül az egyiknek lehetne frakciója.

De ettől az MSZP új országos vezetősége elhatárolódott. Ugyanakkor forrásaink szerint Molnár Zsolt is kiállt Horváth mögül. Pedig a budapesti MSZP korábbi vezetője – aki korábban azért mondott le, mert kiderült, hogy 1992-ben jelen volt egy szélsőjobboldali tüntetésen – 2002 óta Horváth harcostársa. Bár posztjáról lemondott, forrásaink szerint ő látja át a bonyolult kerületi viszonyokat, a vitákban ő közvetített, így a nehezen kiizzadt megállapodást már nem szeretné kockáztatni.

Ennek ellenére Horváthnak még maradt egy dobása. A belvárosi szocialisták mellett azok a kerületek is lázonganak, melyeket a központ nyerhetetlennek tart, ezért belement abba, hogy ott egymás ellen induljanak a baloldali polgármesterjelöltek (ezt a taktikázást az új választási rendszer teszi szükségessé). „Ezek az MSZP-sek attól félnek, hogy az egyéni képviselőik is elvéreznek, a képviselő-testületekben nem lesznek szocialista frakciók” – magyarázta a félelem okát az MSZP egyik prominens politikusa.

A főpolgármester-jelöltet az MSZP fővárosi kongresszusa, küldöttértekezlete hagyhatja jóvá, ahol a budapesti elnökségnek több embere ül, így nem zárható ki, hogy a lázongó kerületekkel együtt Horváth álláspontja kerekedik felül, és kidobják a kukába a hétfői megállapodást.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MLF Itthon

Ő lehet Tarlós baloldali kihívója

A volt tisztifőorvost indítaná az Együtt-PM és a DK Tarlós István ellen októberben. Értesüléseink szerint Falus Ferenc jelölését az MSZP is elfogadja, az orvos korábban tagja volt a pártnak.

MTI Itthon

Már az LMP is tudja, kit indít Tarlós ellen

"Vissza kell adni a budapestieknek Budapestet" - ezzel az ismerősen csengő szlogennel mutatkozott be az LMP főpolgármester-jelöltje, Csárdi Antal, aki a párt fővárosi szóvivője, az országos elnökség tagja és a budapesti választmény egyik vezetője.

Ambrus Attila: Azoknak, akikre ráfogtam a fegyvert, életük végéig rossz emléke lesz rólam

Ambrus Attila: Azoknak, akikre ráfogtam a fegyvert, életük végéig rossz emléke lesz rólam

Megjelent az 5G frekvenciatender: miért is jó ez nekünk?

Megjelent az 5G frekvenciatender: miért is jó ez nekünk?

Lemoshatatlanul Moszkvára ég a maláj gép lelövése – megvannak a gyanúsítottak

Lemoshatatlanul Moszkvára ég a maláj gép lelövése – megvannak a gyanúsítottak

4 milliárd forintot keresett a NER-média körüli ügyleteken Heinrich Pecina

4 milliárd forintot keresett a NER-média körüli ügyleteken Heinrich Pecina

Egy pomázi iskolában 15 napot is igazolhat a szülő, és tökéletesen működik a rendszer

Egy pomázi iskolában 15 napot is igazolhat a szülő, és tökéletesen működik a rendszer

A momentumos Cseh Katalin lett az új liberális frakció egyik alelnöke

A momentumos Cseh Katalin lett az új liberális frakció egyik alelnöke