szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miniszteri biztosként a közszolgálati életpálya kidolgozásának koordinálásáért is felel ezután Bakondi György, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának vezetője.

Az özönvízszerű esőzések következményeként az elmúlt napokban 15 megye 198 településén kellett Magyarországon a vizek okozta kár ellen védekezni, a hivatásos állományúak mellett tömegesen vettek részt önkéntesek a munkálatokban - mondta az országos katasztrófavédelmi főigazgató kedd este Nagykanizsán.

Bakondi György az árvíz, a belvíz és a talajvíz elleni védekezés eddigi eredményeit és a további feladatokat taglaló sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a katasztrófavédelem munkatársaival, a rendőrökkel és rendőr szakközépiskolásokkal együtt önkéntesek százai vettek részt a védelmi feladatokban. "Tömeges lakossági támogatást" tapasztaltak, akadtak még nyolcadik osztályos gyerekek is, akik önként pakolták a homokzsákokat - jelezte. Hozzátette: a Zala megyén levonuló árhullám a következő napokban a Principális-csatorna, a Mura és a Dráva összefolyásánál ad majd komoly feladatokat.

Bakondi György kifejtette: az elmúlt napokban 287 embert kellett kitelepíteni vagy kimenekíteni, és egy-egy veszprémi és baranyai mellett négy zalai település vált ideiglenesen megközelíthetetlenné az utak elöntései miatt. Jelenleg már nincs elzárt település az országban, és a korábbi 35-tel szemben már csak 14 útszakasz van, amely nehezen vagy egyáltalán nem járható, illetve hét vasútvonalon vannak még fennakadások. A kitelepítések miatt kiürített településeket a rendőrök őrizték, nem történtek vagyon elleni bűncselekmények, két gazda ellen azonban eljárás indult, mert a földjéről lakóházakat veszélyeztetve vezette el a vizet. A védekezési munkákban mintegy 6500 ember vett részt, és eddig 430 ezer homokzsákot töltöttek meg.

A főigazgató kitért arra is, hogy a védekezésnek voltak korábban nem tapasztalt elemei is, köztük az, hogy a négy elzárt zalai falut csak Szlovénia felől lehetett megközelíteni, kettőnek a kitelepítését is abból az irányból oldották meg a szomszéd állam hatóságaival együttműködve. Először vetették be élesben a katasztrófavédelem drónjait, amelyek felvételeket és adatokat szolgáltattak, valamint azt a számítógépes programot, amely részletesen modellezte a várható árhullámokat. Bakondi György hangsúlyozta: a Murán, Letenyénél 554 centiméterrel tetőzött az ár, ez 40 centiméterrel haladta meg az 1972-ben mért utolsó rekordot.

Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője, a régiós irányító törzs vezetőjeként felidézte: Vas és Zala megye területén két nap alatt 120 milliméternyi eső esett, ami kéthavi átlagnak felel meg. Megtelt a nyolc zalai víztározó, biztonsági okokból egyet közülük le is kellett engedni, egy másiknak a vízszintjét pedig csökkenteni kellett a gátfal sérülése miatt. A legkritikusabb helyzet vasárnap éjjel és hétfő éjjel volt a Mura tetőzése miatt, de mindenütt sikeres volt a védekezés. Az előrejelzések szerint csütörtökre már egyméteres apadás várható. A következő napokban azonban Somogyban és Baranyában kell felkészülni a Dráva áradására, a folyó tetőzését csütörtökön várják, de az árnak visszaduzzasztó hatása lehet a Murára is, ezért folyamatos marad a figyelőszolgálaté.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott azt mondta: a megye maximális támogatást kapott eszközben és emberi erőben. Ő is hangsúlyozta, hogy fontos szerepe volt a sok önkéntes közreműködésének, akiknek a részvételét a kormányhivatal járási rendszerén keresztül szervezték meg. Szukics Ferenc megbízott Zala megyei rendőrfőkapitány elmondta: 960 rendőr nyújtott segítséget az elmúlt napokban, a zalaiak mellett a készenléti rendőrség és több mint félezer körmendi rendőr szakközépiskolás. A kitelepítettek vagyonát mindenütt sikeresen megőrizték, a visszaköltözöttek nem tapasztaltak bűncselekményt vagy szabálysértést.

Takács Árpád Vas megyei katasztrófavédelmi igazgató részletesen ismertette a Vas megyei védekezési munkálatokat, kiemelve, hogy a Rába áradása miatt Szentgotthárdnál és Körmenden volt szükség komolyabb beavatkozásokra. Védekezni 38 vasi településen kellett, a víz miatt elzárt Szakonyfalu lakóinak élelmiszert, gyógyszert juttattak be, Csákánydoroszlóról pedig 18 embert kellett kitelepíteni. Még három település 23 lakója nem költözhetett vissza otthonába Vas megyében. Sárvár alatt a Rába tetőzését mostanra várják - jelezte.

Egri Gyula Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató emlékeztetett arra, hogy a Principális-csatorna vízszintjének emelkedése miatt már augusztus óta tart a védekezés Nagykanizsán. A Lenti térségére szombat hajnalban lezúdult eső és az általa okozott villámárvizek után nem voltak előrejelzések a Mura hirtelen áradására, de minden lakóingatlant meg tudtak védeni, bár kerteket, gazdasági épületeket azért elért a víz. Közölte, hogy az ár levonulása után most a terület fertőtlenítése következik, de a vízfolyások lassú apadása és az átázott töltések miatt még szükség van a fokozott védelemre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Speciális szobát hoztak létre a Kardiológiai Intézetben, hogy a látogatási tilalom alatt is találkozhassanak a szívbetegek a hozzátartozóikkal

Speciális szobát hoztak létre a Kardiológiai Intézetben, hogy a látogatási tilalom alatt is találkozhassanak a szívbetegek a hozzátartozóikkal

"Ez több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon"

"Ez több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon"

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan