szerző:
MLF
Tetszett a cikk?

Több pontból álló követeléslistával rukkolt elő a budapesti MSZP. Elvárják, hogy ezeket a DK és az Együtt teljesítse, különben nem adnak zöld utat Falus Ferenc főpolgármester-jelölt kampányának – értesült MSZP-s forrásokból a hvg.hu.

Elvileg elsöprő többséget kapott az MSZP-ben a három ellenzéki párt hétfői megállapodása, valójában kemény feltételeket szabtak a szocialisták az Együttnek és a DK-nak, és ha a két párt ezeket nem teljesíti, akkor a budapesti MSZP pénteki küldöttértekezlete akár le is szavazhatja Falus Ferenc főpolgármester-jelöltségét. A hvg.hu értesülései szerint ezt a döntést hozta az MSZP kedd este ülésező párttanácsa.

A szocialisták, az Együtt-PM és a DK tárgyalódelegációja hétfőn vetette papírra azt a megállapodástervezetet, melyet a három párt testületei a napokban vitatnak meg és hagyhatnak jóvá. Ennek lényege, hogy a fővárosban – ahol az április 6-i és a május 25-i választási eredmények alapján jobban áll a baloldal, mint országosan – nem indulnak közösen, de 15 kerületben nem indítanak egymással szemben jelölteket (ezt nevezik koordinált indulásnak). Továbbá mind a három párt egy főpolgármester-jelöltet támogat. A hétfői alku szerint a volt tiszti főorvost, Falus Ferencet indítják Tarlós Istvánnal szemben.

Szigetvári Viktor, Molnár Csaba és Kunhalmi Ágnes a mai bejelentésen
©

Az MSZP budapesti vezetőségéből, kerületi vezetőiből és fővárosi képviselőiből álló párttanács kedden este ülésezett. Ötórás vita után a szocialisták fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes azt jelentette be, hogy elvi állásfoglalást hoztak a hétfői alku támogatásáról, de a végső szót a közel 100 főből álló pénteki budapesti küldöttgyűlés fogja kimondani. Mint a hvg.hu megírta, több kerületben a szocialisták nem értenek egyet az alkuval, lázadóznak a központ döntése ellen, ugyanakkor több kerületben viszont már szeretnék lezárni az ügyet, elfogadnák az alkut, hogy elkezdhessék a kampányt.

Hétfőn az Együtt és a DK bejelentette, a kerületekre és a főpolgármester-jelöltre vonatkozó megállapodáscsomagon nem lehet változtatni, ezt a pártoknak változatlan formában kell elfogadnia. Kunhalmi Ágnes cikkünk megjelenése után azt nyilatkozta a Városháza mellett tartott sajtótájékoztatón, hogy a hétfői megállapodást változatlan formában terjesztik a küldöttek elé pénteken.

Megkérnék Horváth árát

Kunhalmi kedd esti sejtelmes bejelentést úgy kell értelmezni, hogy az MSZP eddigi főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba csak akkor áll el Falus Ferenc útjából, ha a másik két párt további engedményeket ad a szocialistáknak a kerületekben – magyarázta az egyik kerület MSZP-s vezetője, aki részt vett a keddi maratoni ülésen. Mint ahogy a hvg.hu kedden megírta, Horváth felajánlotta a lemondását a jelöltségről a tanácskozáson, ám forrásaink szerint ez a bejelentés úgy szólt: kész felajánlani pénteken a lemondását, ha addig az Együtt és a DK engedményeket tesz, mert ő a kerületek érdekeit tartja szem előtt.

Horváth Csaba - lemond, ha...
©

A következő elvárásaik vannak a szocialistáknak a másik két párttal szemben:

  1. a Belvárosban az Együtt-PM léptesse vissza a polgármesterjelöltjét, Juhász Pétert. Erről egyébként a helyi szocialisták külön levelet írtak az MSZP új elnökének, Tóbiás Józsefnek. Szerintük a korábban nyilvánosan füvező Juhász képtelen lenne megszólítani a kerület idősebb szavazóit.
  2. A XVII. kerületben a DK léptesse vissza Gy. Németh Erzsébetet. Ő 2002-ben az MSZP főpolgármester-jelöltje volt, de párton belüli viták miatt kilépett az MSZP-ből és átigazolt Gyurcsány pártjába. Állítólag a párttanácson az is elhangzott, ha ő marad a polgármesterjelölt, akkor a helyi szocialisták nem fognak mellette kampányolni.
  3. Kőbányán a DK léptesse vissza Élő Norbertet. Ő korábban szintén MSZP-s volt, és szintén belső viták miatt lépett át a DK-ba. A szocialisták érvelése szerint a helyi MSZP vezetője, Somlyódy Csaba már évek óta építgeti a kampányát.
  4. Az Együtt támogassa Újbudán Molnár Gyula polgármesteri kampányát, tegyék fel a nevüket a plakátokra, és az egyéni kerületekben ne indítsanak jelölteket az MSZP-sekkel szemben.
  5. A XIII. kerületben a DK és az Együtt ne akarjon 3-3 egyéni képviselőt indítani, érjék be 2-2-vel.

Forrásaink szerint ennél több követelés is elhangzott a párttanácson, de a vitából kiderül, hogy azokban kész engedni az MSZP. Szocialista forrásaink nem tudták megmondani, mit tesz a budapesti MSZP, ha a két másik párt nem teljesíti a követeléseket, de azt mondták, reménykednek benne, hogy az Együtt és a DK végül több pontban engedni fog. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a hvg.hu-nak azt mondta, pártja véglegesnek tekinti a hétfői megállapodást, azon nem kívánnak változtatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Horváth Csaba elengedné a főpolgármester-jelöltséget

Felajánlotta lemondását a főpolgármester-jelöltségről Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője – értesült több forrásból a hvg.hu. A szocialista párt budapesti párttanácsa cikkünk megjelenésekor is tanácskozott: azt vitatják meg, elfogadható-e a szocialisták, a DK és az Együtt-PM között hétfőn született megállapodás a három párt fővárosi jelöltjeinek október 12-i indulásáról.

MLF Itthon

Lázadó MSZP-sek fúrhatják meg Tarlós baloldali kihívóját

Bár többhetes alkudozás eredményeként találta meg a baloldali ellenzék Tarlós István kihívóját, az MSZP-ben vannak, akik megtorpedóznák a megállapodást. A főpolgármester-jelöltségről lecsúszott Horváth Csaba kész a lázongók élére állni. A budapesti szocialisták pénteken mondják ki a végső szót, de a cikkünk megjelenésekor éppen összeülő fővárosi párttanácson is többen Falus Ferenc és a megállapodás ellen fognak érvelni.

MTI/hvg.hu Itthon

Nem volt eredményes az MSZP-sek maratoni ülése

Öt órán át vitatkozott a fővárosi párttanács a jelöltállításról, de végleges döntést csak pénteken hoz majd a pénteki küldöttértekezlet, ami jóval nagyobb grémium. Pénteken dől el az is, támogatják-e Falus Ferenc jelölését. Arról még nem beszélnek hivatalosan, hogy Horváth Csaba felajánlotta lemondását.

2700 dollárt fizettek ki egy iPhone-ért, amelyen elcsúszott a logó

2700 dollárt fizettek ki egy iPhone-ért, amelyen elcsúszott a logó

Elgázolták a közútkezelő egyik emberét Somogyban, a helyszínen meghalt

Elgázolták a közútkezelő egyik emberét Somogyban, a helyszínen meghalt

Die Welt: A hamis biztonságérzet most életveszélyes lehet

Die Welt: A hamis biztonságérzet most életveszélyes lehet