szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Mit lehet tenni, ha a folyamatos veszekedések és vegzálások miatt kért távoltartás határideje hamarosan letelik, és visszaköltözik a lakásba a fenyegetőző egykori élettárs? A válasz: hatékonyan és gyorsan semmit. Bírósághoz lehet ugyan fordulni, de amíg ott döntés születik, borítékolhatóan folytatódni fog a bántalmazásig, őrizetbe vételig, magánlaksértés miatti feljelentgetésig fajuló cirkusz. Mivel ugyanis a pár mindkét tagja be van jelentve ugyanabba a lakásba, bármelyikük ráhívhatja a másikra a rendőrséget – tanulságos tanmese következik a gyatrán működő távoltartásról.

Már volt, hogy menekülnie kellett saját lakásából a gyerekeivel a volt élettársa miatt, aki életveszélyesen fenyegeti, a hatóság nem segít, sőt el kell tűrnie, hogy a férfi továbbra is ott lakjon, mert képtelenség kijelenteni – hosszan sorolta egyik ügyészségi beadványában Julianna, miért tarthatatlan és jogilag rövid távon megoldhatatlan a helyzete. „Peren kívül ezt az esetet nem lehet rendezni, ügyfelem volt élettársa egyszerűen nem hajlandó kiköltözni a lakásból, a rendőrség pedig képtelen betartatni a távoltartást. A megoldás egy hosszadalmas bírósági eljárás lesz” – erősítette meg a hvg.hu-nak az asszony ügyvédje, Papp Éva Mária. Mint mondta, a felek közötti huzavona idén február óta tart, ami a budapesti nőt és tizenéves fiait is teljesen kikészíti, hiszen állandóak a balhék.

Julianna – aki kérte, hogy vezetéknevét ne írjuk ki – tíz évvel ezelőtt, a válása után ismerkedett meg a férfival, aki odaköltözött hozzá és gyerekeihez, és természetes volt, hogy az ingatlanba is bejelentkezik. A viszonyuk azonban mára megromlott, ezért a nő szakított, és kérte, hogy a férfi költözzön ki. Ő viszont erre nem volt hajlandó, a helyzet egyre jobban elmérgesedett, a veszekedések közben már pofonok is elcsattantak, így Julianna végül a rendőrségtől kérte az úgynevezett ideiglenes megelőző távoltartás elrendelését.

A kerületi kapitányság ezt el is rendelte 72 órára, majd a bíróság rábólintott a már 30 napos megelőző távoltartásra, de ezek mit sem értek: a férfi ennek ellenére többször is megjelent a lakásban, és fenyegette az asszonyt. A nő állítja, hogy ezek életveszélyes fenyegetések, szó szerint azzal terrorizálja volt párja, hogy leszúrja, vagy fegyvert szerez és megöli. Bejelentette ugyan a hatóságnál, hogy a férfi nem tartja be a távoltartást, emiatt el is indult a szabálysértési eljárás, csakhogy több hét, mire ezt tárgyalni fogják.

Magánlaksértésért került őrizetbe a lakástulaj

Az egyik ilyen „engedj be a lakásba azonnal”-cirkusznál viszont már a férfi hívta ki a III. kerületi rendőröket, és egykori párját magánlaksértéssel vádolta. Az asszony ügyvédje szerint a járőrök az ügyfelét be is vitték be a fogdára, méghozzá csak azért, hogy „nyugodt éjszakájuk legyen, és ne kelljen újra kimenniük rendet tenni a családhoz”. A jelenlegi jogszabályok alapján ugyanis aki egy ingatlanba be van jelentve, annak jár a birtokvédelem, ehhez a rendőrség segítségét kérheti, illetve jogosan hivatkozhat magánlaksértésre. A lakáshasználati jog megvonásához egy külön eljárás kell, de ez több időbe telik.

Képünk illusztráció
©

Az őrizetbe vett nő hajnali fél kettőtől másnap délután négyig volt bent, mert egy rendőrségi lőgyakorlat miatt senki nem volt, aki foglalkozzon az ügyével – állította Papp Éva Mária. Juliannát rabosították, és magánlaksértés miatt eljárás indult ellene. „Mivel ráadásul volt párja füle hallatára figyelmeztették a rendőrök Juliannát, hogy hasonló esetben újra a fogdán fog kikötni, ezt többé nem kockáztatta meg” – tette hozzá az ügyvédje.

Megpróbáltuk megtudni, valóban így jártak-e el a III. kerületi rendőrök, azonban a válaszra jogosult BRFK többszöri kérés ellenére sem válaszolt kérdéseinkre. Az ügyészséghez benyújtott panasz miatt megkerestük a Fővárosi Főügyészséget, amelynek szóvivője, Bagoly Bettina azonban azt közölte, hogy az elfogultságról a nyomozó hatóság, vagyis a rendőrség vezetőjének kell döntenie.

A rendőrség hallgat

Amíg az asszonyt benntartották a rendőrségen, volt párja egy járőr segítségével bejutott a lakásba, és a nő otthon lévő gyerekétől megszerezte a perpatvarok miatt már korábban lecserélt zár kulcsait. „Ott várta ügyfelemet, és mikor Julianna hazaért, rátámadt, a liftben fojtogatta” – állította a nő ügyvédje, emiatt szintén feljelentést tettek. Ezen kívül zsarolás miatt is eljárást kezdeményeztek, mert a férfi szerintük azzal állt elő, hogy bizonyos összeg fejében hajlandó elhagyni a lakást, de ha ezt nem kapja meg, akkor hónapról hónapra nő majd a követelése.

Az ügyvéd szerint a rendőrség hathatós segítségre az ügyben egyszerűen nem képes, sőt ügyfele „inkább úgy érzi, őt kezelik elkövetőként”. Ezért elfogultság miatt bepanaszolták a kerületi kapitányságot az illetékes ügyészségnél. „Minek kellene történnie, hogy a hatóságok lépjenek, valós védelmet nyújtsanak? Ki lesz a felelős, ha mégis történik valami?” – vetette fel Papp Éva Mária, aki ügyészségi beadványában hivatkozott is a vésztői esetre. Idén májusban a Békés megyei településen egy vésztői férfi lelőtte volt élettársa anyját, élettársa új párját, továbbá súlyosan megsebesítette egykori élettársát, miután számára kedvezőtlen ítélet született a gyermekelhelyezési perben.

A bíróság végül Julianna kérésre elrendelt egy újabb, ezúttal 45 napos távoltartást, bár az ügyvéd szerint ennek a hatályos jogszabályok alapján hatvan nap is lehetne az időtartama, ami – már ha a hatóságok be tudják tartatni –már elég lehet ahhoz, hogy a felek lecsillapodjanak.

Ő sem tehet mást, vissza a kisszobába

Ebben az esetben azonban szinte biztosan folytatódik a csetepaté, a jelenleg még „távol tartott” volt élettárs, Mihály ugyanis azt tervezi, hogy ennek letelte után azonnal visszaköltözik az asszony lakásába, a kisszobába. Ezt azzal indokolta, hogy egyelőre ez a bejelentett állandó lakóhelye, „túl sok pénzt fektetett a lakásba és egyébként sem tud hova menni”. „Lemondok én mindenről: csempéről és parkettáról, csak fizessen nekem ezekért 150 ezer forintot. Ezt egyébként sem magamnak kérem, hanem a 15 éves lányomnak, aki jelenleg egy családsegítő intézetben él, és hajléktalanként még a gyámja sem lehetek” – mondta a hvg.hu-nak a férfi, aki szintén teljes nevének mellőzését kérte.

A 47 éves Mihály ebből az összegből állítása szerint albérletet és munkát keresne, a távoltartás ideje alatt ugyanis az utcán él. „Ma a Pólus Center mellett aludtam, és az ott lévő benzinkúton mostam ki a zoknimat. A tisztálkodás nem egyszerű, például múltkor a Szilas-patakban mosakodtam és mostam, vagy egy üzletközpontban, ha a biztonsági őr ismerősöm beenged a mellékhelyiségbe. Próbálkoztam én a hajléktalanszállóval is, de ott minden cuccomat ellopták. Jelentkeztem könnyített munkára, dobozolni, csomagolni, és remélem, ajánlanak majd valamit, mert a múltkor feketén dolgoztam, de a szobafestéssel járó nehéz dolgok emelgetését a betegségem miatt nem tudtam elvégezni” – mondta a férfi, akinek elmondása szerint hasnyálmirigy-gyulladása van, és műtét vár rá.

A betegsége miatt húsz kilót fogyott, jelenleg csak 57 kilogrammot nyom. „Hogy ilyen állapotban én fenyegetném és bántalmaznám Juliannát és a fiait? Hogy ők félnek tőlem? Ők jöttek nekem, megütötték a fejemet, a liftes történetnél pedig szemtanúk látták, hogy ő vágott be a felvonóba” – mondta el az ő verzióját a bántalmazásról. Magánlaksértés miatt valóban riasztotta a rendőrséget, de ezt azzal magyarázta, hogy be kellett valahogy jutnia az ingatlanba a holmijáért. Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha már visszamehet a lakásba, Mihály azonnal rávágta: balhé. A megoldást a kialakult helyzetre egyelőre a férfi sem látja, mert szerinte sem tudnak megegyezni valamilyen kompromisszumban.

Megkérdeztünk egy független családjogi ügyvédet, Illés Blankát, aki a távoltartás intézményéről nagyon rossz véleménnyel van, a hozzá fordulóknak ezért nem is szokta javasolni, hogy kérjék ennek elrendelését. „A hatóságok eleve ritkán rendelik el, hogy valaki nem mehet az otthonába, illetve a határidők is elég rövidek, így ez az intézkedés nem túl hatékony” – mondta. Azonban szerinte az intézmény azért sem működik, mert nehéz a felek között igazságot tenni. Szerinte még az is előfordulhat, hogy kihívják a rendőröket egy családi csetepatéhoz, de a gyámhatóság végül a gyerekeket viteti el, mert úgy látják, hogy veszélyeztetve vannak a kiskorúak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Trianon elítélésében egységes volt a magyar sajtó, aztán felbomlott az összhang

Trianon elítélésében egységes volt a magyar sajtó, aztán felbomlott az összhang

Közel hatvanmilliárd forintnyi beruházás a kertészetekben

Közel hatvanmilliárd forintnyi beruházás a kertészetekben

Trianon-emlékművek vidéken: női torzók, néma harangok, csonka hajók

Trianon-emlékművek vidéken: női torzók, néma harangok, csonka hajók