szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A harmadik kerület volt a legneuralgikusabb pont, ebben az MSZP engedett az Együtt-PM-nek, Zuglóban még gyúrják egymást a felek, de „közelednek az álláspontok”.

Elfogadta az MSZP szerdai elnökségi ülésén az Együtt-PM verzióját az óbudai egyéni választókerületek felosztásáról – tudta meg a hvg.hu. A néhány perce véget ért megbeszélésen a párt budapesti vezetői meggyőzték a III. kerületi szervezetet: menjenek bele abba, hogy az Együtt-PM négy választókörzetben indítson egyedül saját jelöltet, míg az MSZP csak háromban. A helyi szocialisták eredetileg ebbe csak úgy mentek volna bele, ha a három választókörzetet ők választhatják ki, de ezt az Együtt-PM nem fogadta el. A mai ülésen végül az a döntés született, hogy a körzetek kiválasztásának jogát is átengedik az Együtt-PM-nek.

Ezzel valószínűleg a legnagyobb akadály hárult el a teljes fővárosra kiterjedő ellenzéki megállapodás elől, korábban legalábbis az MSZP-ben azt mondták, szerintük Óbuda volt a legneuralgikusabb pont. Ugyanakkor Szigetvári Viktor az ATV-ben kedden azt fejtegette: Zuglóban és a XIII. kerületben is számukra egyelőre elfogadhatatlan forgatókönyvet erőltetnek a szocialisták (Angyalföldön Tóth József polgármester mind a 15 körzetben MSZP-s jelölt indításához ragaszkodik), így ezeket is meg kell oldani egy átfogó megegyezéshez.

Angyalföldet kihagyják?

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke most megerősítette a hvg.hu-nak, hogy Óbudán sikerrel zárultak a tárgyalások. Mint mondta, „nagyra értékelik”, hogy a helyi MSZP ennyire kompromisszumkész volt, és visszatértek azokhoz az irányszámokhoz az egyéni képviselői kerületek három párt közti felosztásánál, amit még múlt héten hétfőn határoztak meg.

Az Együtt vezető politikusa szerint továbbra sincs megállapodás a XIII. kerületben, így elképzelhetőnek tartja, hogy  a DK-val közösen induljanak – az MSZP jelöltjeivel szemben is. Itt a regnáló polgármester, a szocialista Tóth József indul újra, vele szemben sem az Együtt, sem a DK nem akar polgármesterjelöltet indítani, a vita az önkormányzati képviselői körzetekről folyik. Az Együtt és a DK belement volna abba, hogy a 15 helyből 3-3 kerületben ők induljanak, a budapesti MSZP a 11-2-2 felosztást javasolta, de a helyiek ragaszkodnak hozzá, hogy mind a 15 helyet megtarthassák.

Bejöttek Szigetvári Viktor kalkulációi
©

Információink szerint már csak az angyalföldi vita akadályozza a teljes budapesti megállapodást. Ugyanis forrásaink szerint Zuglóban is közelednek az álláspontok, a felek jelenleg is tárgyalnak a közös nevezőről. Ugyanakkor úgy tudjuk, az Együtt-PM abba belemenne, hogy a XIII. kerületet gyakorlatilag kihagyják a megegyezésből, és ott induljon el mindhárom fél önállóan.

Hosszú történet

Az MSZP, a DK és az Együtt-PM tárgyalói múlt hétfőn véglegesítették azt a megállapodástervezetet, mely szerint a budapesti kerületekben, illetve a főpolgármesteri posztért koordináltan indulnak. Azaz Falus Ferenc volt tiszti főorvos személyében közös főpolgármester-jelöltet indítanak, a kerületekben pedig lesz, ahol mindenki, lesz, ahol a három közül csak az egyik párt indít polgármesterjelöltet, a többiek pedig támogatják.

Ezt a tervezetet a három párt fórumai elé terjesztették jóváhagyásra, az MSZP legfőbb budapesti döntéshozó fóruma, a küldöttértekezlet pénteken foglalkozott vele. A párt fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes pénteken azt nyilatkozta, hogy a megállapodás és Falus jelöltsége közel 90 százalékos többséget kapott. Egy nappal később az Együtt közölte, hogy az MSZP önhatalmúlag felülírta az augusztus 4-i tervezetet. Kedden pedig bejelentette: mivel a kerületekben az MSZP-sek nem alkalmazkodtak az alkuhoz, az Együtt felmondja a hárompárti megállapodást, és egyedül indul az október 12-i önkormányzati választáson.

Az Együtt bejelentése után több szocialista vezető azt mondta a hvg.hu-nak, a III., a XIII. és a XIV. kerületi MSZP-vezetés „makacssága” miatt került veszélybe a megegyezés. Szigetvári Viktor az ATV-ben kedden azt mondta, egyes szocialista politikusok máig tagadják az Együtt-PM létét, valós politikai támogatását, és nem tudnak olyan párttal megállapodni, amelyik az elfogadott egyezséget utána pontról pontra megpróbálják felülírni. Így marad a kerületi szintű megállapodások sora, amire látnak esélyt. „Ez olyan, mintha én eladnék önnek egy autót, amiről azt mondom, van benne ülésfűtés, napfénytető és xenon lámpa, de amikor ön átvenné, akkor derülne ki, hogy sem ülésfűtés, sem napfénytető nincs benne”, majd hangsúlyozta, rugalmasak voltak a tárgyalásokon végig.

A XIII. kerületről azt mondta, „érdemi vita van” ott is. és Zuglóban is, valamint Óbudán. Ha nincs megállapodás, akkor ezeken a helyeken el fognak indulni, „nem tudunk mit tenni”. Mint mondta, Zuglóban Karácsony Gergely tavaszi jó szereplése ellenére is azt akarják a szocialisták, hogy a 15 egyéni választókerületből 12-ben ők indítsanak jelöltek, nála „ez borította ki a bilit”. Ugyanakkor még meg lehet állapodni a kerületben, és Óbudán is, bár „ott egy picit pesszimistább”. A XIII. kerületben pedig elképzelhetőnek tartja, hogy a DK-val közösen induljanak – az MSZP-vel szemben is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hídlezárást is belengettek a taxisok a Bolt miatt

Hídlezárást is belengettek a taxisok a Bolt miatt

Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő

Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő

Videón, ahogy Orbán megpróbálja kirángatni a táblát Hadházy kezéből

Videón, ahogy Orbán megpróbálja kirángatni a táblát Hadházy kezéből

"Harcolj a rossz döntések ellen!" – Orbán levelet írt a fideszes önkormányzati politikusoknak

"Harcolj a rossz döntések ellen!" – Orbán levelet írt a fideszes önkormányzati politikusoknak

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Videó: Több tucat focihuligán csapott össze Zalaegerszegen

Videó: Több tucat focihuligán csapott össze Zalaegerszegen