szerző:
Kósa András - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem szegtek meg semmilyen megállapodást, hiszen az MSZP saját belső szabályai miatt felülről nem kötheti meg a helyiek kezét, ezért a szocialisták nem értik, hogy az Együtt miért várt tőlük ilyet, és kedden miért robbantotta fel a teljes budapesti alkut. Ám ha a szakítás miatt a választási megállapodás érvényét veszíti, az MSZP főpolgármester-jelölt nélkül maradhat, vagy egyes értelmezések szerint Horváth Csaba jelöltségéhez kell formálisan visszatérni.

Sosem volt Falus Ferenc formálisan az MSZP főpolgármester-jelöltje, legalább is a hvg.hu birtokába jutott, a fővárosi szocialista küldöttek által pénteken megszavazott dokumentumokból ez derül ki. Viszont a dokumentumok alapján az is kérdéses, hogy valóban az MSZP írta-e felül az ellenzéki megállapodást a választási körzeteket illetően, amiért az Együtt kedden bedobta a törölközőt, a szocialisták ugyanis csak akkor véshették volna kőbe az ellenzéki alkut, ha megszegik a saját alapszabályukat.

Az MSZP, a DK és az Együtt-PM tárgyalói múlt hétfőn véglegesítették azt a megállapodástervezetet, mely szerint a budapesti kerületekben, illetve a főpolgármesteri posztért koordináltan indulnak. Azaz Falus Ferenc volt tiszti főorvos személyében közös főpolgármester-jelöltet indítanak, a kerületekben pedig lesz, ahol mindenki, lesz, ahol a három közül csak az egyik párt indít polgármesterjelöltet, a többiek pedig támogatják.

Falus Ferenc - kinek a jelöltje?
©

Ezt a tervezetet a három párt fórumai elé terjesztették jóváhagyásra, az MSZP legfőbb budapesti döntéshozó fóruma, a küldöttértekezlet pénteken foglalkozott vele. A párt fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes pénteken azt nyilatkozta, hogy a megállapodás és Falus jelöltsége közel 90 százalékos többséget kapott.

Egy nappal később az Együtt közölte, hogy az MSZP önhatalmúlag felülírta az augusztus 4-i tervezetet. Kedden pedig bejelentette: mivel a kerületekben az MSZP-sek nem alkalmazkodtak az alkuhoz, az Együtt felmondja a hárompárti megállapodást és egyedül indul az október 12-i önkormányzati választáson.

A hvg.hu megpróbált utánajárni, hogy ki szegte meg a megállapodást, a különféle szabályok, dokumentumok értelmében kinek van igaza.

Amiben az MSZP tódított

Kunhalmi Ágnes csak részben mondott igazat pénteken Falusról. A hvg.hu megszerezte azokat a dokumentumokat, melyekről a budapesti küldöttek szavaztak pénteken. Ezekből kiderül, az MSZP nem hozott határozatot arról, hogy Falus Ferenc a párt főpolgármester-jelöltje.

Az MSZP alapszabálya ebben a kérdésben világosan fogalmaz. A budapesti küldöttek döntenek két fontos választási kérdésben: a párt főpolgármester-jelöltjéről, illetve bármilyen választási együttműködésről, amely onnantól kezdve a helyi szervezetekre, a párttagokra nézve kötelező. A küldöttek elé került, a párttanács által megfogalmazott „választási együttműködési megállapodási javaslat” csak azt tartalmazza, hogy melyik kerületben melyik párt indít polgármesterjelöltet, a főpolgármester-jelölésről egy szó nincs benne. Arról pedig információink szerint nem került külön határozati javaslat a küldöttek elé, hogy ki legyen a főpolgármester-jelölt.

Molnár Csaba, Kuhalmai Ágnes, Szigetvári Viktor - együtt és külön
©

Előkerült viszont egy „politikai nyilatkozat”. Ez többek között tartalmazza azt is, hogy „az MSZP elfogadta és támogatja Dr. Falus Ferenc főpolgármester-jelölti indulását, aki jogilag az Együtt-PM jelöltje”, ám ez az alapszabály értelmében nem kötelező erejű, csak egy nyilvánosságnak szánt kinyilatkoztatás. „Mindegy, hogy ez politikai nyilatkozat vagy határozat, lényeg, hogy a küldöttek a szavazatukkal támogatták, elfogadták Falust” – mondta az egyik budapesti MSZP-s pártvezető, aki szerint formálisan Falus nem is az ő jelöltjük, hanem az Együtt-PM-é, de ez szerinte politikai értelemben „nem oszt, nem szoroz”. Kerestük Kunhalmit, hogy megkérdezzük, miért nem tették a Falus jelölését a "választási együttműködési megállapodás" részévé, de kedden egész nap nem értük utol.   

Horváth visszavág?

Ám ebből akár még akadhatnak problémák. Sőt, az sem zárható ki egyes értelmezések szerint, hogy továbbra is Horváth Csaba a párt jelöltje erre a posztra. Őt még tavaly megválasztották jelöltnek a küldöttek, a döntést az országos elnökség is jóváhagyta. Ugyan a keddi párttanács, a Facebookon a nagyobb nyilvánosság, illetve a küldöttek előtt is közölte, hogy visszalép a jelöltségtől, erről több forrásból származó információink szerint nem adott írásbeli nyilatkozatot.

Mivel az alapszabály egyáltalán nem foglalkozik a jelöltségről való visszalépéssel, máris értelmezési vita alakult ki az MSZP-ben. Egy, a megállapodást egyébként támogató kerületi vezető szerint, mivel Horváth írásos pályázattal jelentkezett be tavaly a pozícióra, írásos nyilatkozatban kéne lemondania. Egy, a megállapodást ellenző, az alapszabályt jól ismerő forrás viszont arról beszélt, formálisan érvényes Horváth lemondása, hiszen az a párttanácson és a küldöttértekezleten is bekerült a jegyzőkönyvbe. „Mesterházy Attila és Molnár Zsolt sem írásos nyilatkozatban mondott le a posztjáról, mégsem jut eszébe senkinek sem, hogy ők még mindig az MSZP vezetői” – mondta egy forrásunk, aki szerint, ha Horváth erre hivatkozva megpróbálna visszatérni a jelöltségre, az a korábbi nyilatkozatai fényében felérne egy politikai öngyilkossággal. 

Kerestük Horváthot, hogy ő miképpen értelmezi az előállt helyzetet, de nem kívánt az ügyben nyilatkozni. Pénteken tett nyilatkozatából viszont kiderült, hogy ő nem ért egyet a koordinált indulással, de elfogadta azt, mert szerinte már nincs idő a további alkudozásra. A küldöttek által elfogadott fővárosi lista szerint őt a II. kerületben indítják polgármesterjelöltként, ahol a választási együttműködési megállapodás szerint mindhárom párt indít jelöltet (tehát Horváthnak nincs sok esélye). Ezt a megállapodást viszont az Együtt kedden felmondta. Ha a napokban nem térnek vissza a tárgyalóasztalhoz, új küldöttgyűlést kell összehívni, amelynek elő kellene vennie a főpolgármester-jelölés kérdését is.

Amiben az Együtt lódított

„Az Együtt-PM Szövetség választ vár az MSZP-től, hogy pontosan azt a megállapodást fogadták-e el, amit a három párt tárgyalódelegációja elfogadott? Felszólítjuk a szocialista pártot, hogy a bizalmi viszony helyreállítása érdekében egyoldalúan semmilyen kerületi szocialista érdek miatt ne módosítsa a megállapodást! Ez a teljes megállapodás felrúgását jelentené” – ezzel a dörgedelmes közleménnyel figyelmeztette szombaton az MSZP-t az Együtt, hogy tartsa magát a megállapodáshoz. Az Indexhez és a hvg.hu-hoz ugyanis pénteken olyan információk jutottak el, hogy az MSZP "átírta" a megállapodást Óbudán egy, Angyalföldön kettő, Zuglóban négy önkormányzati képviselői körzetet vettek vissza az Együtt-PM-től és a DK-tól.

Csakhogy a birtokunkba került dokumentumok szerint ebben az Együtt nem mondott teljes mértékben igazat. Három MSZP-s forrás is azt hangsúlyozta a hvg.hu-nak, hogy múlt hétfőn az Együttel és a DK-val nem állapodtak meg az egyéni képviselői körzetek pontos felosztásáról, csak a polgármesterjelöltek indításáról, de az utóbbiban nem történt változás, tehát szerintük a megállapodásról pénteken nem is tértek el.

Sőt, a budapesti pártvezetés úgy ment el a pénteki értekezletre, hogy a küldötteknek előtte kiküldött határozattervezetben elismerte: „az egyéni önkormányzati képviselői választókerületekre (…) vonatkozó irányelvekről az érintett kerületi tárgyalódelegációk bevonásával jelenleg végleges egyeztetések zajlanak”. A politikai nyilatkozatban szintén külön jelezték pénteken: "három-négy nyitott kérdés valóban hátra van, ezeket is pont ugyanígy meg fogjuk oldani a változás (ti. a választási győzelem – a szerk.) veszélyeztetése nélkül". Ahogy azzal is tisztában volt a pártvezetés, hogy az MSZP alapszabálya leszögezi: az önkormányzati jelöltekről a párt helyi szervezeti döntenek.

Erre figyelmeztetett is az értekezlet előtt az V. kerületi elnök, Steiner Pál: hiába teszik a választási együttműködési megállapodás részévé a választókerületek felosztását, azzal nem kötheti meg a budapesti pártvezetés a helyiek kezét. Éppen ezért a küldöttek által megszavazott határozatba végül beleírták ugyan, hogy a pénteki állás szerint melyik párt hány körzetet kaphat a kerületekben, de kikötötték, hogy ettől a még folyó tárgyalásokon el lehet térni, ha a három párt végül jóváhagyja azt. A dokumentumba éppen ezért az is belekerült, hogy a választási együttműködési megállapodás akkor lép érvénybe, ha majd a kerületi megállapodások is érvénybe lépnek. "Szigetvári (Viktor, az Együtt-PM társelnöke – a szerk.) pár éve még az MSZP tagja volt, két kampányunkat is ő vezette, ismernie kell az alapszabályunkat, nem értem, mit nem ért" – mondta az egyik kerületi MSZP-s vezető, aki egyébként az együttműködés híve.

Angyalföld nem enged

Mint megírtuk, ezen a héten az MSZP-sek már csak Angyalföldön, Óbudán és Zuglóban kifogásolták, hogy túl kevés önkormányzati képviselői körzetet kaptak. Végül sajtóinformációk szerint csak Angyalföldön és Óbudán nem sikerült kiegyezni keddre az Együtt-PM-mel – ám ennek a két kerületnek a befeszülése végül a budapesti szakításhoz vezetett.

Tarlós István - hátradőlhet?
©

A szocialisták viszont továbbra sem értik, az Együtt miért dobta be kedden a törölközőt. Hiszen forrásaink szerint Zuglóban is eltértek a pénteki irányszámoktól, és – miként egy forrásunk fogalmazott – „ebből nem lett olyan nagy balhé, sikerült végül helyben kiegyezni”. Szerinte a maradék két kerületben is lehetett volna valamilyen alkut kötni. Azt viszont még egy budapesti MSZP-s vezető is elismerte a hvg.hu-nak, hogy az Angyalföldet vezető Tóth Józsefre semmilyen befolyásuk nincs, így a kerület várhatóan mind a 15 egyéni választókörzetében elindulnak a szocialisták, az Együtt-PM, és a DK pedig belátása szerint dönt saját jelöltek indításáról – vagyis, Angyalföld gyakorlatilag kimarad a megállapodásból.

A szocialisták viszont azért sem értik az Együtt „befeszülését” Angyalföld miatt, mert korában a Bajnai Gordon alapította párt a XI. kerületben pont úgy viselkedett, mint az MSZP-sek a XIII-ban. Újbudán az Együtt központi vezetése nem fogadja el Molnár Gyula polgármesteri jelölését (arra hivatkozva, hogy „nem a korszakváltást megtestesítő” politikus), viszont a helyiek belemennének abba, hogy a mostani 12-ből az MSZP 3 választókörzetet átengedjen nekik, cserébe a támogatásért.

A III. kerületben szintén az Együtt-PM kötötte meg magát, és nem fogadja el az óbudai MSZP által kompromisszumosnak tekintett javaslatot, hogy a Bajnai-párt indítson négy egyéni képviselőt, míg a szocialisták csak hármat, de utóbbiak körzeteit ők választhassák ki.

Szerda reggel fél nyolcra információink szerint összehívták a párt budapesti elnökségét, ahol már csak a III. és a XIII. kerületi meg(nem)állapodás lesz a téma.

Zuglónál "borult ki a bili"

Havas Szófia a párt egyik budapesti vezetője az ATV kedd esti műsorában arról beszélt, az igazi megállapodás a teljes közös indulás lett volna, de ennek ellenére nem tudja elképzelni, hogy valamilyen formában ne egyezzenek meg a felek. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, „nincs mindenki által aláírt közös megállapodás”, így azt fel sem lehetett rúgni, a párt budapesti küldöttgyűlése által elfogadott pénteki határozat „nagy vonalakban azt tartalmazza, ami a megállapodás volt”, de a részletekről „a kerületekben kell, szabad, és kötelező megállapodni”. Havas ugyanakkor közvetve fegyelmezetlennek nevezte Szigetvári Viktor Együtt-elnököt, amiért ő nyilvánosan kiállt, és azt mondta, „felrúgják a megállapodást”.

A műsor vendége volt Szigetvári Viktor is, aki viszont azt mondta, egyes szocialista politikusok máig tagadják az Együtt-PM létét, valós politikai támogatását, és nem tudnak olyan párttal megállapodni, amelyik az elfogadott egyezséget utána pontról pontra megpróbálják felülírni. Így marad a kerületi szintű megállapodások sora, amire látnak esélyt. „Ez olyan, mintha én eladnék önnek egy autót, amiről azt mondom, van benne ülésfűtés, napfénytető és xenon lámpa, de amikor ön átvenné, akkor derülne ki, hogy sem ülésfűtés, sem napfénytető nincs benne”, majd hangsúlyozta, rugalmasak voltak a tárgyalásokon végig.

A XIII. kerületről azt mondta, „érdemi vita van” ott is. és Zuglóban is, valamint Óbudán. Ha nincs megállapodás, akkor ezeken a helyeken el fognak indulni, „nem tudunk mit tenni”. Mint mondta, Zuglóban Karácsony Gergely tavaszi jó szereplése ellenére is azt akarják a szocialisták, hogy a 15 egyéni választókerületből 12-ben ők indítsanak jelöltek, nála „ez borította ki a bilit”. Ugyanakkor még meg lehet állapodni a kerületben, és Óbudán is, bár „ott egy picit pesszimistább”. A XIII. kerületben pedig elképzelhetőnek tartja, hogy a DK-val közösen induljanak – az MSZP-vel szemben is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Viharos lesz északon, máshol inkább napsütéses a csütörtök

Viharos lesz északon, máshol inkább napsütéses a csütörtök

Szuperkupa: részegen akart bemászni a pályára egy brit férfi, bíróság elé állították

Szuperkupa: részegen akart bemászni a pályára egy brit férfi, bíróság elé állították

Robbantott a transzvesztita sorozatgyilkosos krimivel a Harry Potter írója

Robbantott a transzvesztita sorozatgyilkosos krimivel a Harry Potter írója