szerző:
Stemler Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megbomlott a Nemzeti Együttműködés Rendszere Szigetváron, ahol a Kereszténydemokrata Néppárt a Jobbikkal együtt támogat egy polgármesterjelöltet, Simon Jánost, aki ráadásul a jelenlegi fideszes városvezető alpolgármestere. A háttérben a szigetvári jobboldal végleges megosztottsága és a Fidesz baranyai erős embereinek párharca állhat, erre azonban rámehet Szigetvár jobboldali városvezetése.

Felrúgta az egy a tábor, egy zászló orbáni elvét a szigetvári jobboldal, ahol a belharcok odáig vezettek, hogy a KDNP helyi szervezete a Jobbikkal közösen támogat egy polgármesterjelöltet, aki ráadásul egy ideig komolyan esélyes volt arra, hogy a Fidesz indulója legyen. Családi alapon történő pártépítés, teljesen összekuszált erővonalak: a Baranya megyei kisvárosban minden kicsit más.

Szigetváron 2010 elején borultak fel az erőviszonyok, miután a 11 ezres város népszerű szocialista polgármestere, Paizs József váratlanul elhunyt szívinfarktusban, ezután pedig az egyébként is feszültségektől terhelt helyi képviselő-testület megbénult. A Fidesz-KDNP könnyedén nyerte meg a 2010-es önkormányzati választást a szétesett baloldallal szemben, ám a nagyobbik kormánypárt most könnyen ellenfelei sorsára juthat.

©

A szigetvári Família Kft.

A 2010 őszén polgármesterré választott Kolovics János helyi forrásaink szerint markáns lépésekkel kezdett neki a párton belüli hatalma megszilárdításának. Egyik fő ellenlábasa Pichler Imre, a térség korábbi országgyűlési képviselője volt, akit ő váltott a helyi Fidesz-szervezet élén. Az átalakuló elnökségben helyet kapott Kolovics nevelt fia, Mátyás Gergő is.

Egy szórólapon a KDNP és a Jobbik
©

A családi értékek egyébként is fontos szerepet foglalnak el a jobboldali polgármester értékrendjében, legalábbis ez lehet az egyik magyarázata Mátyás Gergő villámkarrierjének a városi cégek élén is. A fiatal szakember már 2011 elején a vízszolgáltatásért felelős Sziget-Víz Kft. ügyvezetője lett, majd turisztikai ismereteit is megcsillogtathatta a Szigetvári „Zrínyi 1566” Turisztikai Egyesület TDM elnökeként. Tavaly ősszel Mátyás a Szigetvári Gyógyfürdő Üzemeltető Kft. ügyvezetője lett, miután a Sziget-Víz Kft. a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-be olvadt – a helyi politikai viszonyokat jól jelzi, hogy ez a döntés nem kapta meg a jobboldali többség egészének támogatását, és a polgármestert a Demokratikus Koalíció képviselőjének kellett kisegítenie.

Pichler Imre mellett Kolovics a Fidesz megyei elnökével, Tiffán Zsolttal is konfliktusba keveredett, legalábbis erre utal, hogy Tiffán országgyűlési képviselő-jelöltségét egyedül a Kolovics által vezetett szigetvári Fidesz szervezet nem szavazta meg. A megyei pártelnök félévvel később kamatostul adta vissza a kölcsönt.

Nyílt lázadásban a szigetvári kereszténydemokraták

Kolovics tevékenysége a szigetvári jobboldalon belül sem aratott osztatlan sikert, és tavasszal komolyan felmerült, hogy nem kapja meg a lehetőséget az újrázásra. A rivális jelölt Simon János, Kolovics alpolgármestere volt, aki bár saját bevallása szerint nem Fidesz-tag, de a Fidesz-KDNP támogatásával került a testületbe. A helyi Fidesz-alapszervezet Kolovicsot támogatta, ám a választókerületi elnök – történetesen Tiffán Zsolt – már Simon János mellett állt ki, ahogy az általa vezetett megyei pártszervezet is. Az ügyben végül országos szinten született meg a végső szó, amely a szigetvári szervezet jelöltjét, azaz Kolovicsot fogadta el.

Ebbe viszont újabb fordulatként az önálló arcélt eddig nem nagyon mutató Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete nem nyugodott bele, amely Simon Jánost választotta polgármesterjelöltjének, a Jobbik pedig szintén beállt Kolovics ellenlábasa mögé. A teljes összeborulást Hargitai János, a KDNP baranyai elnöke akadályozta meg, aki megtiltotta a helyi kereszténydemokratáknak a Jobbikkal való összebútorozást: ezzel annyit sikerült elérni, hogy Simon egy civil szervezet jelöltjeként, a KDNP és a Jobbik támogatásával indul a Fidesz ellenében.

A gyakorlatban ennek a különbségtételnek a szavazók szempontjából nincs sok jelentősége, és Hargitai János saját bevallása szerint egyáltalán nem örül a kialakult helyzetnek. A megyei pártelnök szerint nem a két jobboldali párt közötti konfliktusról van szó, hanem a sajátos szigetvári politikai viszonyokról, amelyeket ő is érdeklődéssel figyel – a helyzetet tovább bonyolítja, hogy számos esetben kettős, Fidesz-KDNP-s párttagokról van szó.

A szigetvári önkormányzati választás eredménye ilyen előzmények után igen nehezen jósolható meg, pláne, hogy míg az MSZP és Demokratikus Koalíció közös jelöltet indít, az Együtt-PM egy helyi civilszervezet jelöltje, Varga Zoltán mögé állt. Simon János mindenesetre nem gondolja, hogy a jobboldali győzelem érdekében neki kellene visszalépnie. Mint mondja, ezt Kolovics János ugyanúgy megteheti.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Magyar videós filmezte le, ahogyan London Csipkerózsika-álmát alussza

Magyar videós filmezte le, ahogyan London Csipkerózsika-álmát alussza

1,2 millió autó nem készült el a járvány miatt Európában

1,2 millió autó nem készült el a járvány miatt Európában

Boldog István: Az én lelkiismeretem tiszta

Boldog István: Az én lelkiismeretem tiszta