szerző:
hvg.hu

A Népszabadság értesülése szerint nemsokára kiegyezhet Simicska Lajos Orbán Viktorral, de ennek ára lesz. A miniszterelnök állítólag Simicska Lajos médiabefolyásának és portfóliójának feladását kéri majd „részben vagy egészben”, hogy a volt APEH-elnök megőrizhesse pozícióját a fejlesztési-közbeszerzési versenyben, illetve az építőiparban. Ha valóban így történik, Habony Árpád és Andy Vajna járhat jól, akik médiapiaci befektetésekre szeretnének koncentrálni – írja a lap. A Népszavának viszont egy forrás cáfolta, hogy létrejött volna a kiegyezés és Orbán inkább vitázik Simicskával és nem háborúzik.

Korábbi hírek szerint alaposan megromlott Orbán Viktor és Simicska Lajos viszonya, olyannyira, hogy az egykori APEH-elnök és Közgép-vezér állítólag már nem is reagált a miniszterelnök üzeneteire.

A Népszabadság azonban úgy értesült, hogy közel van a kiegyezés, sőt, a lap informátorai szerint „nagy vonalakban” meg is történt.

A miniszterelnök legszűkebb környezetéből kiszivárgott információk arról szólnak, hogy a megbékélés ára Simicska Lajos médiabefolyásának/portfóliójának a feladása „részben vagy egészben” – olvasható a cikkben. Vagyis a Simicska–Nyerges-birodalomnak kell valamilyen áldozatot hoznia azért, hogy az üzleti-gazdasági oldalon, a fejlesztési-közbeszerzési versenyben, illetve az építőiparban megőrizze pozícióját. Ezt Orbán Viktor állítólag már a parlamenti választás másnapján, április 7-én közölte Simicska Lajossal.

Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozik egyebek mellett a Magyar Nemzet, a Hír TV, a Lánchíd Rádió és a Class FM.

Arra, hogy a médiapiacon lesz-e teljes fordulat, a Népszabadság forrása nem adott konkrét választ, de evidenciának nevezte, hogy a miniszterelnök stratégiai tanácsadója, Habony Árpád és Andy Vajna filmügyi biztos is médiapiaci befektetésekre szeretne koncentrálni. Állítólag Orbán Viktor sem ellenzi az új hatalmi egyensúly kialakítását médiafronton.

A lap szerint biztosnak látszik, hogy a tervezett Nemzeti Kommunikációs Ügynökség Habony Árpád felségterülete lesz. Az ügynökség az összes állami hirdetési pénz, csaknem 50 milliárd forint felett fog rendelkezni.

A Népszavának eközben egy gazdasági körökhöz tartozó forrás cáfolta a Népszabadság információját, szerinte nem jött létre kiegyezés Orbán és Simicska között és nincs tervben a Fidesz gazdasági háttéremberének érdekeltségébe tartozó médiavállalkozások bárkinek, bármilyen formában való eladása.

A forrás szerint annyi igaz, hogy az elmúlt hónapokban az állami hirdetésektől megfosztott médiavállalkozásoknak racionalizálniuk kell működésüket, jelentős leépítéseket hajtottak és hajtanak végre, de a sajtó "sokkal élesebbnek" vázolja fel az Orbán-Simicska konfliktust, mint amilyen szintű az valójában, vagyis inkább vitáról van szó, nem pedig háborúról.

A lap informátora azt is mondta: Simicskáéknak nincs közük a Népszabadság eladásához és nincs is ráhatásuk a lapra, amelyet a Vienna Capital Partners vett meg a közelmúltban. A Népszava úgy tudja, Orbán vetette fel többször is szűk körben, hogy az ország legolvasottabb politikai napilapját meg kellene szüntetni.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Döntött az EU: biztosan halasztják a Brexitet, az kétséges, meddig

Döntött az EU: biztosan halasztják a Brexitet, az kétséges, meddig

Ma őrizetbe vehetik a Portugáliának kiadott, Ronaldo szexbotrányát kirobbantó hackert

Ma őrizetbe vehetik a Portugáliának kiadott, Ronaldo szexbotrányát kirobbantó hackert

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

Mennyire gyors a Mol első szuper villámtöltője?

Mennyire gyors a Mol első szuper villámtöltője?

Négyes karambol történt az Árpád hídon

Négyes karambol történt az Árpád hídon

Ebből még bármi lehet: centiméteres pontossággal követheti majd a Bluetooth

Ebből még bármi lehet: centiméteres pontossággal követheti majd a Bluetooth