szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Czine Ágnes, Sulyok Tamás és Varga Zs. András alkotmánybíró-jelöltekről szavazhat jövő szerdán az Országgyűlés, mindhármukat a kormánypártok javasolták – mondta az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság fideszes alelöke a testület hétfői, zárt ülése után. Gulyás Gergely szerint ellenzéki jelöltekről is szavaztak, de ők nem kapták meg a kilenctagú bizottságban a szükséges öt igen voksot.

Mindhárom jelölt rendelkezik tudományos fokozattal, a gyakorlati mellett tudományos munkát is végeznek és sosem folytattak pártpolitikai tevékenységet – mondta Gulyás Gergely.

Czine Ágnes bíró a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője, tanít a Károli Gáspár Református Egyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is. Sulyok Tamás ügyvéd a Szegedi Tudományegyetem alkotmányjog tanszékének oktatója. Varga Zs. András a Pázmány Egyetem Katolikus Egyetem dékánja, és korábban legfőbb ügyész helyettes volt.

A jelöltek megválasztásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának támogatása szükséges. A jelölteket a szavazás előtt az igazságügyi bizottság is meghallgatja, de már nyilvános ülésén.

Az LMP élt a jogával, hogy megnevezze jelöltjeit a megüresedett három helyre – mondta Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke az ülés után. Lehoczkyné Kollonay Csillát, valamint Földi Andrást és Fülöp Sándort jelölték, de, mint mondta: "a kétharmados többség azt sem engedi, hogy egyáltalán a plenáris ülés elé kerüljenek ellenzéki javaslatok".

Czine Ágnes jelöltségét - aki novembertől töltheti be az alkotmánybírói pozíciót - Schiffer András támogatta, a másik két jelöltet azonban nem.

A jobbikos Gyüre Csaba szerint nem állítottak jelöltet, mert úgy vélik, hogy a kétharmados többséggel szemben felesleges azt megtenni. A szavazásban azonban részt vesznek, egyik jelöltet sem fogják támogatni – közölte.  

A hvg.hu júliusban írt arról, hogy a Fidesz már a nyári szünet előtt világosság tette: az alkotmánybíró-jelölésnél nem lesz esélyük az ellenzéki jelölteknek. A lehetséges jelöltek között Varga Zs. András neve akkor is felmerült már.

Az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság hétfőn zárt ülésen döntött a jelöltek személyéről. Ezt Gulyás Gergely kezdeményezte, mondván, személyes adatok is szóba kerülnek az ülésen.

A zárt ülés elrendelése előtt Tóth Bertalan, a testület MSZP-s alelnöke elhagyta az ülést, amelyet színjátéknak és méltánytalan eljárásnak nevezett. Kifogásolta, hogy nem hallgatják meg a jelölteket, és azt is, hogy kevés határidő állt rendelkezésükre az értékelésre. Gulyás Gergely ezt visszautasította, és úgy reagált: minden párt élhetett a jelölés jogával.

Bragyova András jelenlegi alkotmánybíró és Kovács Péter kilencéves megbízatása szeptember végén jár le, novemberben pedig Balogh Elemér távozik a testületből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!