szerző:
hvg.hu

A korrupció elleni eredményesebb fellépés érdekében külön szervezetet állítanak fel a Nemzeti Védelmi Szolgálaton (NVSZ) belül – tudta meg a hvg.hu. Az új szervezeti egység elemző-értékelő munkát végez, a konkrét eljárásokkal kapcsolatos vizsgálódás az NVSZ feladata lesz.

Évek óta tervezték, de eddig halogatták egy olyan szervezet felállítását, amely felveszi a harcot a korrupcióval, 2012 őszéig a közigazgatási helyettes államtitkár feladata volt az állami szervek korrupció elleni tevékenységének stratégiai koordinációjának ellátása. A helyettes államtitkár menesztése után ez a terület gazda nélkül maradt.

Mostanáig, ugyanis a korrupciomegelozes.kormany.hu oldalon nem rég tették közzé, hogy a korrupcióellenes tevékenységgel összefüggő kormányzati feladatokat a belügyminiszter hangolja össze, és azt a Nemzeti Védelmi Szolgálat útján látja el. A hvg.hu az új szervezeti egység létrehozásával kapcsolatban megkereste a Belügyminisztériumot, ahonnan azt a választ adták, hogy az NVSZ feladatainak bővülésével kapcsolatos előterjesztést a szolgálat főigazgatója elkészítette, és felterjesztette a belügyminiszternek, aki a döntést meghozza. Ezt megelőzően a tárca nem ad részletes tájékoztatást – tették hozzá.

Az NVSZ által figyelt szervek
A 2011. január 1-jével megalakult, ötszáz fős NVSZ, és az annak részeként működő Közigazgatási Szervek Védelmi Szolgálata a korrupció ellen küzd, védelmi feladatokat végez. Kizárólagos hatáskörrel ellenőrzi a hivatásosok és az állományba jelentkezők kifogástalan életvitelét, és gondoskodik a megbízhatósági vizsgálatok lefolytatásáról. A KSZVSZ a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Katasztrófavédelem, illetve az önkormányzati tűzoltóságok állományának tagjait védi. Tavaly júliustól a védelmi szolgálat figyelme kiterjed a kormánytisztviselőkre is, így összességében 120 ezer fő tartozik az NVSZ felügyelete alá.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a korrupcióellenes egység most októbertől kezdi el működését. Vezetője az NVSZ főigazgatójának, Bolcsik Zoltánnak lesz közvetlenül alárendelve. A szervezet – amelynek konkrét elnevezéséről sem döntöttek még – munkatársai nyomozásokat nem, csak értékelő-elemző munkát végeznek.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján az egység többek között előkészíti a korrupció elleni kormányzati stratégiát, kidolgozza az annak megelőzésére szolgáló intézkedési tervet, elvégzi a korrupciós kockázatok felmérését, folyamatosan értékeli a korrupciós helyzetet. Korrupciógyanús ügyekkel kapcsolatos bejelentéseket ehhez a szervezethez is meg lehet tenni, de azokat megvizsgálni az NVSZ más egységei fogják.

A BM megkeresésünkre adott válaszában hangsúlyozta, hogy a szervezeti elem létrehozása „számos személyzeti, technikai, logisztikai feladat megoldását igényli, melyek ugyan részben a miniszteri döntés előkészítésével párhuzamosan folynak, de a miniszter végső döntése előtt nem hajthatóak végre.”

Három év alatt mintegy ötszáz bebuktatás

A Nemzeti Védelmi Szolgálatnak (NVSZ), azaz a Belügyminisztériumhoz tartozó szervek belső elhárításának a bűncselekményeket elkövető fegyveres dolgozókat kell lefülelnie: az NVSZ, mint a hvg.hu megtudta, 2011 és 2013 között 492 ember ellen tett büntetőfeljelentést. A három év legnagyobb ügyei között szerepelnek az éjszaka császárának tartott Vizoviczki László "rendőrei", az NNI-s és BRFK-s volt parancsnokok, valamint a nyelvvizsgacsalási botrány leleplezése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Mintegy ötszáz rendőrt buktatott le az NVSZ

Mintegy ötszáz rendvédelmi dolgozóval szemben tett feljelentést három év alatt az NVSZ – közölték a hvg.hu megkeresésére. A hivatali visszaélést vagy vesztegetést elkövetők mellett volt, aki ellen sikkasztás, csempészet, illetve embercsempészet, vagy jelentési kötelezettség elmulasztása miatt indult eljárás.

Már forgatják a filmet a GTA 5 hihetetlen sikeréről

Már forgatják a filmet a GTA 5 hihetetlen sikeréről

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost

Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost

Nem engedik be a tb-kártyás betegeket Mészáros Lőrinc gyógyfürdőjébe

Nem engedik be a tb-kártyás betegeket Mészáros Lőrinc gyógyfürdőjébe

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”