szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfői elsőfokú határozatában úgy ítélte meg, összességében jogellenes a fővárosi önkormányzat címerének használata Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének plakátjain. A Főpolgármesteri Hivatal a döntéssel nem ért egyet, szerintük nem sértették meg a választási törvény alapelveit, fellebbeznek a döntés ellen.

A testület szerint a választási plakáton nem rendeltetésszerűen használták a főváros címerét. A város több pontjára kihelyezett plakáton a "Tarlós István főpolgármester" felirat, a főváros címere és az önkormányzati választás időpontja látható. Az FVB határozatával részben elfogadta a Fővárosi Választási Iroda javaslatát a jogszabálysértés megállapításáról.

A testülethez két kifogás érkezett, az egyiket az Együtt – A Korszakváltók Pártja, míg a másikat a Magyar Liberális Párt tette. A két kifogást az FVB összevonta és együtt tárgyalta, ám végül két azonos tartalmú határozatot hoztak.

A kifogásokat tevők három jogszabálysértés megállapítását kérték, de azt a testület csak egyben tartotta megállapíthatónak. Az első, a fővárosi címer használatát azért nem találták jogsértőnek, mert a vonatkozó önkormányzati rendeletet a választási bizottság nem vizsgálhatta. Az FVB szerint továbbá azért nem állapítható meg az esélyegyenlőség sérelme, mert senki mást sem tiltottak el a címer használatától.

Az FVB ugyanakkor azért állapította meg a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét, mert a főváros címere közhatalmi jelkép, és ezért azt egyetlen jelölt sem használhatja a választási kampányban. A testület 6:1 arányban hozta meg a határozatát, amivel szemben jogorvoslatért az NVB-hez lehet fordulni három napon belül.

A főpolgármester kampányvezetője, Szeneczey Balázs hétfő este közölte: "a 4 ellenzéki főpolgármester-jelölt delegáltból, 2 független szakértőből, valamint 1 kormánypárti delegáltból álló Fővárosi Választási Bizottság nem vizsgálta, hogy a címer használata megfelel-e a jogszabályoknak, vizsgálta azonban, hogy sérti-e az esélyegyenlőség elvét, valamint a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét".

"A Választási Bizottság megállapította, hogy a címer használata nem sérti az esélyegyenlőség elvét, a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményével kapcsolatban megállapította, hogy a főpolgármestert nyilvánvalóan megillető címerhasználati jogot és lehetőséget úgy használták fel, hogy az főpolgármester-jelöltként történő egyidejű népszerűsítését is szolgálta. Úgy gondoljuk, a testület összetételéből adódóan eredendően politikai döntés született. A döntéssel nem értünk egyet. Nem sértettük meg a választási törvény alapelveit. Fellebbezünk és kiállunk igazunkért a független magyar bíróság előtt is" - tette hozzá.

Falus Ferenc, az Együtt-PM főpolgármesterjelöltje a hír hallatán arra szólította fel Tarlós Istvánt, hogy fejezze be a jogsértést, távolítsa el plakátjait, és "kérjen bocsánatot Budapest polgáraitól, amiért megtévesztette őket, és visszaélt a bizalmukkal".

A Magyar Liberális Párt pénteken jelentette be, hogy a választási bizottsághoz fordul jogorvoslatért, ha a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje nem távolíttatja el plakátjait, amelyeken Budapest címere szerepel.

A Főpolgármesteri Hivatal még aznap válaszul azt közölte, Tarlós Istvánt nemcsak jogszabályi, hanem erkölcsi, etikai értelemben is megilleti a fővárosi címer használatának joga.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének