szerző:
hvg.hu

A napokban botrányos felvétel jelent meg, amelyen Garabits Károly erzsébetvárosi vállalkozó, az MSZP, a DK, az Együtt-PM és két helyi civilszervezet közös önkormányzati képviselőjelöltje beszél többek között arról, miként kell lopni. De szót ejt arról is, hogy csak névleg van bejelentve a kerületbe. Az eset után a baloldali pártok elhatárolódtak, ám kiderült, még a polgármesterjelöltjük is egy lakásban "lakik" Garabitscsal. Farkas Ferenc egy újabb fordulattal közölte: elővásárlási joga van a lakásra, csak még nem sikerült nyélbe ütni az üzletet. Arról pedig fogalma sem volt, hogy Garabits is oda van bejelentve.

Kedden a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra egy felvételt, amelyen a sok pártot – többek között a Fideszt is – megjárt, jelenleg a baloldali pártok támogatásával a helyi választáson induló vállalkozó, Garabits Károly beszél. A hangfelvételen többek közt az hangzik el, hogy „idióta Hunvaldéknak megmondtam: lopni az tud, aki profi a szakmájában, az amatőr az megbukik. Érted? És még egy, előre nem fogadunk el pénzt.”

Garabits, azt is elmondja, hogy miként kell mindezt profi módon csinálni. „Van egy barátom, hatéves korunk óta ismerjük egymást, a Káposztás Bandival, itt lakik a kerületben. Olyan embert te nem találsz még ilyet. Az irodaházam, ami akkor is egymilliárd forintot ért, négy évig a nevén volt, mert én képviselő voltam, nem akartam a nevemre venni, érted? Eszembe nem jutott, hogy elveszik, érted?”

Garabits mindemellett a profi kampányolási technikákba is beavatja a hallgatót. Erről így beszél: „Az lesz a szlogenem, hogy Erzsébetváros az erzsébetvárosiaké. Én se lakom ott, de oda vagyok bejelentve.” (Garabits egyébként a hangfelvétel megjelenése után azt állította: az egy összevágott hanganyag.)

Egy lakásban "szorongnak" négyen

A hvg.hu munkatársa csütörtökön betekintett a szavazóköri névjegyzékbe, kerestük, hova van bejelentve Garabits. A listából – amely szavazókörönként tartalmazza, hogy az érintett körzetben kik rendelkeznek szavazati joggal – kiderült: az egyik Murányi utcai ház első emeletére van bejelentve egy Káposztás Endre nevű személy, és ugyanebben a lakásban lakik (legalábbis hivatalosan) Garabits.

Ezek alapján kikértük a földhivataltól a lakás tulajdoni lapját, amelyből kiderült, hogy a lakás Káposztás fiának a nevén van, Káposztás Endrének pedig élethosszig tartó haszonélvezeti joga van. Ellenben Garabits se nem tulajdonosa, se nem haszonélvezője az ingatlannak – csak oda jelentkezhetett be az önkormányzatnál, mint ahogyan arról a hangfelvételen is beszélt.

Ám a Murányi utcai lakásban másvalaki is be van jelentve. A szavazóköri névjegyzék szerint Garabits és Káposztás mellett a baloldal helyi polgármesterjelöltje, Farkas Ferenc is itt "lakik".

A korábbi önkormányzati kampányok idején visszatérő téma volt, hogy a polgármester-jelöltek helyiek, az adott kerületben laknak-e, helyi lakosként valóban átérzik-e a kerületeik problémáit. Emiatt a Budakeszin lakó Demszky Gábort épp úgy támadták, mint a budai oldalon – az elhíresült Pasa-parkban lakó – Rogán Antalt. Úgy tűnik, Garabits és Farkas úgy érezhette, az indulásukat hitelesíti, ha erzsébetvárosi címet adnak meg otthonukként a jelöltállításkor.

Garabits-plakát a Keleti pályaudvarnál
©

Farkast hivatalosan a DK jelölte a posztra, de élvezi az Együtt-PM és az MSZP támogatását is, a plakátokon az összes párt logója szerepel. Farkas pártja korábban úgy nyilatkozott, hogy Garabits független jelölt innentől, a felvétel kiszivárgása után elhatárolódtak a politikustól. Ám ez jogilag nem lehetséges, a szavazólapon Garabits neve mellett az MSZP, a DK és az Együtt-PM is szerepel majd mint jelölő szervezet, hivatalosan addig a jelöltjüknek tekinthető a vállalkozó, amíg önszántából vissza nem lép.

Farkas nem tud Garabitsról

Farkas Ferenc csütörtökön a VII. kerületben, a Garai téri piacon tartott kampányrendezvényt. A kérdésünkre elismerte, hogy a Murányi utcai lakásban van bejelentve, amire elmondása szerint elővásárlási joga van, és reméli, hogy minél hamarabb lezárul az ügylet. Azt tudta, hogy a Káposztás család tulajdonában van, de a Garabits-ügy kirobbanásáig állítása szerint fogalma sem volt arról, hogy a haszonélvezeti joggal rendelkező Káposztás Endre bármilyen kapcsolatban is lenne Garabitscsal, így arról sem, hogy Garabits is oda van bejelentve. Arról, hogy miért pont Káposztásék lakását akarja megvenni és mekkora a vételár, Farkas nem akart részleteket elárulni, azt mondta, ez egy magánügylet. Annyit viszont elárult, régebb óta ismeri Garabitsot, mert sokszor focizott már vele. 

Az erzsébetvárosi polgármesterjelölt hangsúlyozta, hogy a felvétel miatt elhíresült Garabits először az Együtt-PM-mel tárgyalt, és egy civil szervezet (az Együtt Erzsébetvárosért Egyesület) élén szállt be az összefogásba. A DK egy másik jelöltet akart eredetileg indítani, de mint arról a Népszabadság beszámolt, az Együtt-tel folytatott vitái után Farkas Ferenc mellett döntött.

Megkérdeztük Gyurcsány Ferencet is, hogy mi a véleménye a Garabits-ügyről, de válasz helyett a sajtósához irányított minket, mondván, „ne mindig én nyilatkozzak mindenről”.

Farkas a hvg.hu-nak azt állította, kérték Garabitsot, hogy lépjen vissza, de egyelőre nem kaptak választ. Viszont úgy tudja, Garabits továbbra is indulni akar. A polgármesterjelölt hangsúlyozta, ugyan visszavonták támogatásukat az egyéni képviselőjelölttől, de a választójog szabályai szerint, ha Garabits nem lép vissza, szerepelni fog a pártok neve a jelölté mellett, így a DK logója is.

Gyurcsány a Garabits-ügyről
"Több mint kétezer jelölt van a rendszerben, egyik másikról időközben kiderül, hogy valami nem stimmel" – mondta Gyurcsány Ferenc az Inforádiónak szerdán. Arra a kérdésre, hogy ezt miért nem tudták előzetesen kiszűrni, azt mondta, hogy szerinte a helyiek tudták, hogy kivel állnak szemben, de hogy miért kötöttek ilyen kompromisszumot, fogalma sincsen. Elmondása szerint ő ennek az embernek a nevét nem hallotta eddig, és csak a felvétel nyilvánosságra kerülése óta tudja, hogy van ott egy Garabits nevezetű jelölt, aki egyébként megjárt minden pártot, a Fidesznek alelnöke volt, most éppen civil jelölt, csak az összefogás beállt mögé. Gyurcsány szerint a hibákat nem a csata közben kell kielemezni, hanem a választások után.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél

Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

Hatvan nappal meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

Hatvan nappal meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek