szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gátlástalan, romlott politikus képe rajzolódik ki abból a leleplező hangfelvételből, amelyhez a Magyar Nemzet jutott hozzá. Az MSZP-t és a Fideszt is megjárt Garabits Károly büszkén beszél arról, hogyan lopnak a profik, hogyan kérnek tőle elnézést a rendőrök, ha ittasan vezet, hogyan tart sakkban "cigánycsapatával" VII. kerületi politikusokat. Garabits saját bevallása szerint hamis papírokkal ültetett vezetőt a kerületi vagyonkezelő élére, és barátjára íratta milliárdos értékű irodaházát, amíg képviselő volt. A felvétel valószínűleg 2012-ben készült. Garabits a baloldal színeiben indul az októberi önkormányzati választáson a kerület 12-es körzetében.

Leleplező hangfelvételhez jutott a Magyar Nemzet Garabits Károlyról, az MSZP, az Együtt-PM és a DK VII. kerületi képviselőjelöltjéről. A jelölt indulását az októberi önkormányzati választáson két civil szervezet is támogatja.

A cikk szerint Garabits zavartalanul beszélt lopásról és egyéb viselt dolgairól. A szövegből egy igazán gátlástalan, romlott politikus képe rajzolódik ki, igaz, a monológ legforróbb részleteit tartalmazó felvételeket nem tették közzé a lap online felületén.

Magyar Nemzet: Nincs bizonyíték

A Magyar Nemzet e cikkben szemlézett, 2014. szeptember 23-án megjelent írásában helyreigazítás jelent meg, amely szerint „ Dr. Garabits Károlynak tulajdonított hangfelvételekre úgy hivatkoztunk, hogy annak valódiságáról, eredetiségéről és manipulálatlanságáról kétséget kizáró módon nem győződtünk meg. A kellő körültekintés nélkül felhasznált hangfelvételen elhangzó állítások valóságtartalmát igazoló bizonyíték azóta sem került birtokunkba, ezért a hangfelvételek állítólagos elhangzása idején még a Fidesz–Magyar Polgári Párt tagjaként dolgozó dr. Garabits Károly és minden érintett elnézését kérjük.”

©

Garabits Károly 1994-ben lett a VII. kerületben önkormányzati képviselő MSZP-s színekben. A ciklus felénél összeveszett pártjával, és függetlenként folytatta tovább. 1998-ban az általa alapított Együtt Erzsébetvárosért Egyesület színeiben jutott be a kompenzációs listáról a kerületi képviselő-testületbe. 2005 nyarán a Fidesz helyi alelnöke lett. Az idei önkormányzati választáson pedig a DK, az MSZP, az Együtt-PM, valamint két civil szervezet jelöltje.

Garabits egy archív interjúban – fel lehet ismerni jellegzetes hangját az Mno.hu-n közzétett felvételeken.

"Idióta Hunvaldéknak megmondtam"

Garabits szájából a lap szerint ez hangzott el: "Idióta Hunvaldéknak megmondtam: lopni az tud, aki profi a szakmájában, az amatőr az megbukik", és fontos szabály, hogy "előre nem fogadunk el pénzt". Az utólagos fizetésnek viszont az a hátránya, hogy néha átverik az embert, Garabitscsal is előfordult évente egyszer, hogy nem fizették ki neki az előre megbeszélt részletet. Amikor hatmillió forinttal maradt adós valaki Garabitsnak, úgy állt bosszút az illetőn, hogy szólt egy VI. kerületi önkormányzati cég vezetőjének, a Pistinek, hogy ne adjon neki munkát.

Az egyik közzétett beszélgetésrészleten Garabits arról beszél, hogy amíg képviselő volt, Káposztás Bandi nevű gyerekkori barátjára íratta az irodaházát, "ami akkor is egymilliárd forintot ért". Nosztalgikusan megjegyzi, hogy Káposztással együtt nézték az 1966-os foci-vb-t, a Rákóczi úti társasházban, ahol ötvennégyen laktak, és "két zsidónak volt tévéje".

"Van egy kétszáz fős cigánycsapatom"

A jelölt arról is beszélt, hogy személyesen ismeri körzetében a Verseny utcai romákat, 920 neve és telefonszáma van hozzájuk. "Abból öt-hatszáz biztos eljön, mert a választásoknál ott leszek, és rugdosom picsán, hogy gyertek el" – fogalmazott. Arról is szót ejtett, hogy regisztrálni is "el kell vinni" a romákat, ami kicsit bonyolultabb, de ő biztosan ott lesz. A regisztrációs kötelezettség fennállása miatt valószínű, hogy a felvétel 2012-ben készült, az Alkotmánybíróság ugyanis 2013 januárjában nyilvánította alaptörvény-ellenesnek a választási eljárási törvénynek ezt a passzusát.

Garabits elmondja azt is, hogy szó szerint "pofán b..ta" Hunvald György volt kerületi polgármestert és Gál György volt SZDSZ-es bizottsági elnököt is. Az esetnél saját bevallása szerint "két cigány gyerekkel" együtt ment, "mondom, ne is próbáljatok fölállni". Garabits büszke rá, hogy gyerekkori barátja révén "kétszáz fős cigánycsapata van, de minddel együtt nőttem föl". Egy másik roma ismerősének ő adott lakást, de az illetőnek aztán Hunvald és Gál is adott lakást, "mert a romák azok (...) mindenkit levesznek".

"Barátom a VII., a XIV., a XV. kerületi kapitány"

Érdekes üzenet a választóknak, hogy Garabits arról beszél: "az lesz a szlogenem, hogy Erzsébetváros az erzsébetvárosiaké. Hát én sem lakom ott, de van ott egy lakásom, és oda vagyok bejelentve".

További elképesztő részletek szerint a kerületi vagyonkezelő élére Garabits ültetett olyan vezetőt, akinek "hamis volt a diplomája, mindene hamis volt, b..zd meg". Ezt az eljárást úgy törvényesítette, hogy próbálta eltüntetni az eredeti bizonyítványokat, mert ha csak fénymásolat van, akkor nem minősül okirat-hamisításnak az eset.

A felvételen Garabits azzal henceg, hogy nem kell aggódnia, ha ittasan vezet, mert "a VII., a XIV., a XV. kerületi rendőrkapitány a barátom, van háromféle rendőrigazolványom, ha megállítanak, 'jaj, elnézést'".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg