szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium nem mindig a pályázatok szakmai értékelése alapján döntött arról, hogy a Norvég Alap pénzeit milyen szervezethez irányítja – írja a Magyar Nemzet szerdai száma, egy, a lap birtokába jutott levelezés alapján. Az Ökotárs vezetője szerint minden esetben a norvégokkal kötött szerződésükben rögzített pályázatértékelési szabályok szerint jártak el: ha a bírálóbizottság megváltoztatta az értékelők által adott pontszámok átlaga alapján kialakult rangsort, arról a támogatókat is értesítették - akik a döntést minden esetben elfogadták.

A Magyar Nemzet szerint előfordult, hogy az Ökotárs Alapítvány igazgatója, Móra Veronika által vezetett bizottság nem a tendereken a magasabb pontszámot elérő pályázót akarta támogatni, ilyenkor pedig nem a benyújtott pályázatok szakmai értékelése alapján döntöttek arról, hogy a Norvég Alap pénzeit milyen szervezet kapja.

A lap ezt egy birtokába került levelezésre hivatkozva állítja. Úgy tudják továbbá, hogy az Ökotárshoz beérkezett pályázatokat először formailag értékelték az alapítványnál, utána pedig két, egyes esetekben három úgynevezett értékelő pontozta a munkákat. A kapott pontszámok alapján a pályázatokat sorba rakták, és melléjük tették az Ökotárs költségvetési adatait. Ott, ahol a pályázatokra rendelkezésre álló pénz elfogyott, vonalat húztak. A végső határozatot a győztes pályázatokról azonban a Móra Veronika vezette konzorciumból álló döntőbizottság hozta meg – írta szerdai számában a Magyar Nemzet.

Hosszabbított a Kehi
A Népszabadság úgy értesült, hogy a Kehi meghoisszabbította a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében indított vizsgálatot. A lap szerint az eredeti szeptember 30 helyett október 15. az új határidő.

A cikk állításaira a hvg.hu-nak reagált Móra Veronika. Az Ökotárs vezetője elmondta, a lap csak azt felejti közölni, hogy a pályázati értékelés szerződésben is rögzített menete is pont ennek megfelelő. A formai megfeleltetést követően a pályázatokat két szakmai értékelő ítélte meg tartalmilag: ha egy pályázat megítélése eltért egymástól, akkor egy harmadik értékelőt is bevontak.  A bírálók rangsora az adott pontszámok átlagának figyelembevételével alakult ki.

A szakmai értékelők javaslata került aztán a három tagú bírálóbizottságok elé, melyből területenként van egy-egy. "Ezek a bizottságok sem bólogatójánosokból állnak, ugyanúgy szakmailag kompetensek, és az sem egyedülálló, hogy a bírálóbizottságok felülírhatják egyes, általuk jogosnak ítélet esetekben a lista sorrendjét, illetve, hogy mely pályázatokat tartják támogatandónak és melyet nem." - mondta a hvg.hu-nak Móra Veronika, aki azt is hangsúlyozta, hogy ezeket a döntéseket mind jegyzőkönyvek rögzítik, és a támogatók is elfogadták a döntésüket, nem találtak benne soha semmi kivetnivalót. Már csak azért sem, mert a szerződsében benne van, hogy erre a bírálóbizottságnak joga van.

Móra ugyanakkor furcsának nevezte, hogyan kerülhetett ez a levelezés a Magyar Nemzet birtokába. A levélről egyébként annyit mondott, hogy egy friss munkatárs kérdése volt a rendszer működésével kapcsolatban.

 

Móra Veronikát hazavitték a laptopjáért
©

Az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában szeptember 8-án vonult ki az NNI, a házkutatás során iratokat, számítógépes adatokat és egy laptopot foglalt le a rendőrség, más hatósági intézkedés nem történt.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) szeptember elején közölte, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az országos rendőrfőkapitánynál, illetve piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Magyar Nemzeti Banknál. Azt azonban, hogy mely szervezetről van szó, nem közölte.

A Kehi szerint a vizsgált szervezet több mint egy tucat egyesület, illetve alapítvány részére mintegy öt éven keresztül nyújtott pénzkölcsönöket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

Nem dobta el a kést, agyonlőttek egy fekete férfit a rendőrök Philadelphiában

Nem dobta el a kést, agyonlőttek egy fekete férfit a rendőrök Philadelphiában