szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eredetileg az LMP által elkészített szegénységkutatásról beszélt volna Osztolykán Ágnes szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában, ám Bánó András műsorvezető mindenképpen szerette volna "megérteni a cigány néplelket", ezért belekérdezett a hétfői felsőzsolcai csoportos garázdaság ügyébe. A bizarr beszélgetés részletei.

"Segít nekem megérteni azt a cigány lélektant, amely arra megy, hogy történik egy baleset, ahol meg se nézik, hogy valójában mi is a baja ennek a – feltehetően véletlenül elsodort – kisfiúnak, de máris készek voltak majdhogynem megölni azt, aki ezt a balesetet okozta? Hogy ennyire nem gondolkoznak ezek az emberek és ennyire indulatosak?" – ezzel a kérdéssel kezdett Bánó András, az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este.

Bánó vendége Osztolykán Ágnes, az LMP főpolgármester helyettes-jelöltje volt, aki nyíltan felvállalta cigány származását. Osztolykán a kérdés hallatán nyelt egy nagyot, majd pár másodpercig elgondolkodott, hogy mit is tudna erre a felvetésre válaszolni, majd megjegyezte: abban a hitben ült a stúdióba, hogy az aznapi, Széll Bernadettel közös sajtótájékoztatójukról fog beszélgetni, ahol bejelentették, hogy készítettek egy jelentést a szegénységről és a társadalmi kirekesztésről.

©

A műsorvezető erre viszonylag indulatosan úgy reagált, hogy "megüzenték a pártjának", hogy a hétfői felsőzsolcsai csoportos garázdaságról is szó lesz és a műsor előtt is szóltak Osztolykánnak, hogy rá fognak kérdezni az esetre. (Hétfőn őrizetbe vettek öt férfit, akik a gyanú szerint megrongáltak egy autót és rátámadtak az autó két utasára, miután a jármű elsodort egy kétéves kisfiút, aki könnyebben megsérült.) "De ha kínos, akkor nem kell erről beszélni" – tett rá még egy lapáttal Bánó.

Osztolykán erre azt mondta, nem tudja, miért pont tőle kérdezi ezt, de talán mert nyíltan felvállalta cigány származását, majd megpróbált válaszolni a kérdésre. Elmondta, hogy az ilyen eseteknél először azt vizsgálná meg, hogy hol és milyen körülmények között történt a baleset, ugyanis az ilyen cselekmények szerinte mindig összefüggenek a szegénységgel.

Kijelentette: elítéli, amikor valaki kérdezés nélkül üt, de vannak ilyen esetek. "Arra kéne keresni a választ, hogy hogy jutott ez az ország idáig, hogy arról beszél, hogy 'cigány néplélek'?" – mondta Osztolykán, aki szerint ehelyett életkörülmények, helyzetek, a felfokozottság szintjei vannak, amit egy deprivált, szegénységben, nyomorban élő ember "nehezebben tűr".

Azt is mondta, hogy ő egy szabolcsi kis faluban nőtt fel, ahol voltak kocsmai verekedések, de itt sem a "cigány és a magyar néplélek" csapott össze, hanem ittas emberek.

A majdnem 10 perces riportban végül egy szó sem esett az LMP kutatásáról, de Bánó András szerint így is "sokkal többet mondott el arról, amiért eredetileg idehívták", mintha arról beszélt volna, hogy mi volt a sajtótájékoztatón.

Osztolykán a Facebookon reagált: "Tulajdonképpen azt kérdezi: Ágnes, mondja meg már nekünk, ezek miért állatok?"
"Ez az interjú is abban erősít meg, hogy nem lehet szakpolitikusnak lenni ebben az országban, ha olyan a színed, mint az enyém. Csak az történik végül, hogy az Egyenes beszéd szerkesztői a nevem fölé azt a szót írják oda, hogy LINCSELÉS. Még a látszatát sem próbálják meg megtartani annak, hogy az önkormányzati kampányban egy cigány politikus a fővárosi szegénységről és a kerületek közötti szakadékokról beszéljen, hiszen történt egy lincselés Felsőzsolcán és ahelyett, hogy a felsőzsolcai polgármestert hívnák be és kérdeznék erről... nem, hiszen itt a cigány, ő tudja, majd ő megmondja. A liberális tv-ben a talpig úriember Bánó András cigány néplélekről beszél... tulajdonképpen azt kérdezi: Ágnes, mondja meg már nekünk, ezek miért állatok? És ahelyett, hogy elkezdenék visszakérdezni, ordítani, levenni magamról a mikrofont és kisétálni... fojtott dühvel elkezdek beszélni... mert ezer és egy dolog megy bennem végbe az üzenetértékről, a megfelelésről... és sorolhatnám. Azt érzem, hogy lassan elmegyünk a falig, miközben csodálkozunk, hogy a gyűlölködés egyre nő, hogy az emberek egyre inkább elszigetelődnek... Pedig csak észre kéne vennünk, hogy ez mekkora felelősség, szépen, kedvesen mosolyogva erősíteni a sztereotípiákat, sőt újakat teremteni. Elég volt a szalonrasszizmusból és részemről elég volt a puhaságból, a megfelelni vágyásból... Sajnálom, hogy nem jöttem ki, sajnálom, hogy nem kérdeztem vissza a magyar néplélekre... Legközelebb 'odavágok' és veszem a kalapom..."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hallani sem akart róluk a kormány: kiderült, kiket javasolt az egyetem a Színművészeti kuratóriumába

Hallani sem akart róluk a kormány: kiderült, kiket javasolt az egyetem a Színművészeti kuratóriumába

Erste-vezér: "Kaptunk egy gólt, de meg fogjuk nyerni a meccset"

Erste-vezér: "Kaptunk egy gólt, de meg fogjuk nyerni a meccset"

Megtilthatja-e a munkaadó, hogy a dolgozók elárulják, mekkora a fizetésük?

Megtilthatja-e a munkaadó, hogy a dolgozók elárulják, mekkora a fizetésük?