szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Majdnem olyan zavaros lett a baloldal szombati kampányzárója, mint az egész választási felkészülés. Rosszul megválasztott időpontban tartották, sokszor kusza beszédek hangzottak el, közös elem a Fidesz kritizálása volt: annak felemlegetése, hogy „diktatúrát” épít, amit helyben lehet vasárnap megállítani.

Feltetette a pontot az i-re szombat délután a fővárosi baloldali ellenzék, méltó befejezést rendezett a bénázásoktól hemzsegő, önparódiára hajazó kampányának. Miközben a fél ország a magyar-román meccsre készült, Bokros Lajos főpolgármester-jelölt egy zuglói stúdióban tartott kampányzárót.

A rendezvényen a fő attrakció a Falus Ferenc visszalépése után állva maradt Bokros Lajos volt, de beszédet mondott még Szigetvári Viktor (Együtt-PM), Gyurcsány Ferenc (DK) és Kunhalmi Ágnes (MSZP) is, az eseményről az ATV közvetített élőben. A rendezvényen megjelent többek között Falus Ferenc, de késve befutott Demszky Gábor volt főpolgármester is, aki elhozta a rendezvényre két babakocsis unokáját is. A szervezők ugyanakkor teljesen mellőzték a kampányzárókra rendszerint jellemző showelemeket, sőt, a fellépők hamar el is tűntek a teremből, Szigetvári volt az egyetlen, aki még pár perccel a beszédek elhangzása után is beszélgetett a hallgatósággal.

©

A rendezőknek egyébként az sem jutott eszükbe, hogy a délutáni kampányzáróval egy időben a szomszédban futóversenyt folyt, illetve sörfesztivál zajlott, így a Városliget környéke teljesen bedugult az útlezárások miatt. Ezért a baloldal politikusai nem tudtak időben a helyszínre érni, ezért csúsztatni kellett a rendezvényt. Bokrosnak egyébként ez volt a második kampányzárója, mert szervezete, a MoMa külön tartott már egyet csütörtökön.

Batthyány, Hongkong, Putyin, Orbán

Kicsit zavaros volt a főpolgármester-jelölt szónoklata. Percekig kellett várni, hogy kiderüljön: az általa felhozott, egymástól távol álló példák milyen alapon tartoznak össze, miért emlegeti fel őket. Ugyanis Bokros Lajos azzal kezdte a beszédét, hogy elmesélte: hétfőn fejet hajtott az első miniszterelnök, Batthyány Lajos előtt, majd felidézte, hogy most van a Kínai Népköztársaság megalapításának évfordulója. Szerinte ez azért fontos, mert most Hongkongban tömegek tüntetnek a szabad választást követelve. Majd beszélt arról is, hogy Putyin mit gondol az irányított demokráciáról. Ám szerinte ezek lózungok, csak liberális demokrácia van, és szomorú, hogy egy kis népnek Európában most "meg kell küzdenie a demokráciáért".

©

Mint mondta, azért emlegette fel ezeket a példákat, mert a különféle értékeket képviselő baloldali pártoknak van közös programja: a demokrácia helyreállítása, amit szerinte az önkormányzatokban kell elkezdeni. Az önkormányzatok szerinte képesek ellensúlyokat képezni a központi kormányzat, az „orbáni diktatúra” ellen. Azt mondta, a Fidesz antidemokratikus jellegének leleplezése, amit a kampányban mondtak: hogy csak akkor lesznek fejlesztések a településeken, ha kormánypárti jelölteket választanak meg a szavazók. Szerinte folyamatosan hazudik a kormánypárti média is, mert azt állítják például róla, hogy megszorításokra készül, de arra nem is adnak lehetőséget, hogy megszólaljon és cáfoljon: nem igaz, amit róla állítanak, nem akar ingatlanadót.

Bokros üzent a nyugdíjasoknak is

Ezt követően áttér arra, hogy mit gondol a szolidaritásról, mi a társadalmi-közgazdasági programja – így próbálta ugyanis elmagyarázni, miért akar új adófajtát bevezetni Budapesten.  Arról beszélt, hogy a jómódúaknak több szerepet kell vállalni a közteherviselésből, ezért akarja bevezetni az „üreslakás-adót” (amit a bérbe nem adott lakások után vetne ki – a szerk.), hogy így oldják meg a hajléktalanságot, a fiatalok lakásgondjait. Majd azt mondta, Tarlós elhallgatja, hogy már most is vetnek ki ingatlanadót, csak nem így nevezi (egyes kerületekben van úgynevezett építményadó). De szerinte a főpolgármester-jelölt nem mer vitázni erről sem, neki az is elég, hogy teleplakátolja a képével a fővárost.

©

Majd azt fejtegette, hogy nincs piacgazdaság demokrácia nélkül. Itt megint Kínát emlegette, ami szerinte azért jobb, mint az Orbán-rendszer, mert az ottani állam legalább hagyja fejlődni a gazdasági szereplőket. Szólt a nyugdíjasokhoz is beszédében. Mint mondta, három dolgot ígér nekik: "munkahelyet, munkahelyet, munkahelyet". Majd egy hosszú eszmefuttatásba kezdett a tévé nézőihez fordulva, ami a következőképpen ívelt: elvett magánnyugdíj-vagyon növekvő államadósság mellett, rossz nyugdíjrendszer, sokan elmentek külföldre dolgozni, itthon pedig sok a munkanélküli. Ezért Bokros szerint a nyugdíjakat az veszélyezteti, hogy egyre kevesebb a munkahely, melyek kitermelhetnék azt a pénzt, amit többek között nyugdíjként osztanak újra. Ezt követően elmagyarázta, hogy függ össze mindez az önkormányzati választással: a helyhatóságok szerinte sokat tehetnek a gazdaságfejlesztés terén, így munkahelyeket teremthetnek – hozzátette: nem közmunka révén. Szerinte így lehet helyreállítani a szabad piacgazdaságot.

Így érkezett meg Demszky az unokáival:

Bokros azzal zárta a beszédét, hogy megköszönte szövetségesei támogatását. Külön kiemelte Gyurcsány Ferencet, aki szerinte kormányzása alatt védte a demokráciát és „a kertek alatt lopakodó fasizmus” ellen is tett. Szigetvárinak, és rajta keresztül Bajnai Gordonnak is üzent. Szerinte Bajnainak köszönhető, hogy nem lett államcsőd 2009-2010-ben. „Elárulok egy titkot: áprilisban én és a feleségem Kunhalmi Ágnesre szavaztunk” – mondta, miért fontos szövetségese az MSZP, és hogyan gondol a szocialistákra (Bokros Pestlőrincen lakik). „Formálódik egy fontos szövetség, és remélem, hogy ez nem ér véget holnap” – mondta hozzátéve: „remélem, a demokráciáért folytatott harc nemcsak a fejekben, hanem a szívekben is erős”. Végül üzent a határon túli magyaroknak is: a demokraták nem szétforgácsoltak.

Gyurcsány: „Orbánnak szélproblémái vannak”

„Dicsérni jöttem, nem temetni” – kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök feltűnően rövid beszédet tartott, legfeljebb 9-10 percig „dicsérte” Bokros Lajost.

Szerinte a Fidesz egy zárt férfiközösség, akik úgy gondolják, hogy a közvagyont ki lehet sajátítani. „Fiúk! Nem adjuk az országunkat” – mondta hozzátéve, a baloldal lépésről lépésre, de vissza fogja venni az országot azoktól, akik Szicíliának nézik Magyarországot. Szerinte éppen ezért rövid lesz Orbán uralma.

©

Azon viccelődött, hogy Orbánnak „szélproblémái vannak”, amikor keleti szelekről beszél, mert Gyurcsány szerint Magyarország nyugati ország, oda is vágyik. Azt mondta, bármilyen távolság van közte és Bokros nézetei közt, de távolra sem olyan nagy a távolság, mint a baloldal és „Orbán önkénye” között. Majd elmesélt egy történetet, amikor egy roma asszony megkérdezte, szabad-e Bokrosra szavazni, majd elmondta neki, hogy igenis ezt kell tenni.

Harc „a reménytelenség prófétái” ellen

„Akik otthon maradnak, akadályozzák a 2018-as kormányváltást” – kezdte beszédét Szigetvári Viktor. Majd azt ígérte: nagy győzelem helyett sok kis győzelem lesz – itt nem derült ki, hogy az elmaradó nagy győzelem alatt mit ért, esetleg a főpolgármester-választás eredményére gondol, vagy valami másra.

A „kis győzelmekre” kitérve azt mondta: győzelem az, ha „Juhász Péter barátom győz a Belvárosban”, ha új polgármestere lesz Zuglónak „Karácsony Gergely barátom személyében”, vagy Gegesy Ferenc visszatérhet Ferencvárosban – sorolta, hogy többek között mire figyel az Együtt-PM a vasárnapi eredményváron. „Jobbak, becsületesebbek, hozzáértőbbek” – így jellemezte a baloldal jelöltjeit Szigetvári, aki szerint a polgármestereik szolgálni fognak, „nem a kaszakulcsra áhítoznak”, ahogy szerinte a fideszesek.

Szigetvári hangsúlyozta: a vasárnapi választáson, „a reménytelenség profétáival” is meg kell küzdeni. Szerinte ürülnek ki a boltok, zsugorodik a középosztály, mire nagyon sokan azt mondják, nincs értelme a szavazásnak, az emberek érdektelenek, elbutultak. Szerinte „a reménytelenség profétáinak” senki sem elég jó jelölt: aki ismert arc, az már elhasználódott, aki nem, az nem elég ismert. Szigetvári szerint ez egy rossz hozzáállás, szerinte igenis van remény. „Még a mi életünkben is lesz polgárosodás és gyarapodás” – hangsúlyozta.

©

Majd értékelte a közös jelölt, Bokros érdemeit: úgy vélte, az MSZP büszke lehetne arra, hogy Bokros annakidején a csődtől mentette meg az országot (itt arra utalt, hogy a szocialisták országos elnöksége nem, a budapesti viszont támogatta Bokrost). Szigetvári azt mondta, akik most nem értik, miért jó jelölt a baloldalon Bokros, azok 2018-ban sem tudják majd elmondani az embereknek, hogy a válsággal szemben csakis „együtt” lehet fellépni.

„Az utolsó esély”

„Elhitték volna pár éve önök azt, hogy ez bekövetkezhet?” – típusú kérdésekkel bírálta az Orbán-kormányt Kunhalmi Ágnes. Felemlegette a miniszterelnök hétvégi háza mellé épült stadiont, hogy egy gázszerelőből milliárdos lett, hogy egyre hosszabbak a várólisták a kórházakban, hogy a törvénytelenséget elkövető fideszes polgármesterek minden megúsznak.

Szerinte az emberek helyben tudják útján állni a „cinizmusnak”. „Holnap, amikor kinyílnak az urnák, baloldali jelöltek sokasága várja az önök szavazatát, hogy végre az önök érdekeit képviselhessék. Hosszú évekig ez az utolsó esély, hogy változtassunk, nem szabad feladni, el kell menni szavazni” – buzdított voksolásra Kunhalmi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

"Liberalizmus nélkül a demokráciából önkényuralom válik" - Bokros Lajos kampányt zárt

A Modern Magyarország főpolgármester-jelöltje kampány zárt csütörtök este. Azt mondta, "a parancsuralom vezére" "kocsmai szintre" süllyesztette a politikai közbeszédet. Bokros arról is beszélt, hogy liberalizmus nélkül a demokráciából önkényuralom válik. Ismét mellette kampányolt Demszky Gábor, Gyurcsány Ferenc, Kunhalmi Ágnes és Szigetvári Viktor pedig a közönség soraiban ült.

MTI Itthon

Bokros Lajos lemásolná az MSZP budapesti sikeremberét

Kölcsönös támogatásáról biztosította egymást kedden Bokros Lajos, a Modern Magyarország (MoMa) mozgalom főpolgármester-jelöltje és Tóth József, az MSZP XIII. kerületi vezetője és polgármester-aspiránsa.

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat

A járvány sem vetett véget az egyik legkedvesebb hálaadási történetnek

A járvány sem vetett véget az egyik legkedvesebb hálaadási történetnek

Olcsóbb változat jöhet a Samsung Galaxy Z Flip összehajtható telefonból

Olcsóbb változat jöhet a Samsung Galaxy Z Flip összehajtható telefonból