szerző:
Kovács István

Huszonhét évével a legfiatalabb városvezető az országban a jobbikos Janiczak Dávid, aki 66 szavazattal verte meg az eddigi fideszes polgármestert Ózdon. A városban összeomlott a baloldal, a képviselő-testületben maradt a fideszes többség. Janiczak dinamikus kampányának és a helyi Fidesz könnyelműségének köszönhette sikerét.

Két évvel ezelőtt a Jobbik több helyi szervezetet is feloszlatott, köztük az ózdit is. Senki nem gondolta akkoriban a Jobbikban, hogy Janiczak Dávidnak, aki 2010-ig egy cikluson át vezette az általa megalakított lengyel kisebbségi önkormányzatot, az újjáépítés ilyen gyorsan és látványosan sikerül.

Janiczák két dologra építette a mozgósítást: egyrészt 2013-ban ügyesen szervezte meg a helyieket a korábban már Székesfehérváron, Miskolcon és Sárospatakon is elutasított roma kulturális központ felépítése ellen. A projektet a fideszes többségű képviselő-testület támogatta, mondván, az összekapcsolható lenne az egykori ózdi vasgyárba tervezett digitalizációs központtal (MaNDA-projekt), amely a nemzeti közkincsek, magángyűjtemények, kiemelt nemzeti kulturális értékek digitalizálását végezné nagyipari mennyiségben. A Jobbik Janiczak vezetésével jó ütemben állt a roma kulturális központ ellen tiltakozók mellé. Több tüntetést, majd aláírásgyűjtést szerveztek, így a tervezett projekt végül elbukott.

©

Janiczakot segítette, hogy a helyi baloldal gyakorlatilag megszűnt, a helyi Fidesz pedig – annak ellenére, hogy a jobbikos Egyed Zsolt az áprilisi országgyűlési választáson alaposan megszorongatta a kormánypárti Riz Gábort – félvállról vette a Jobbikot, és a kampányban egyszerűen csak azt üzenték: „folytassuk”. A Jobbik egyébként Ózd mellett Tiszavasváriban ismételni tudott, Devecserben, Tapolcán és Törökszentmiklóson pedig szintén egy-egy városi polgármesteri címet nyert, miközben összesen 13 településvezetőt állíthatott az ország kilenc megyéjében.

Konkrét ígéretek, szelíd kampány

©

A turisztikai menedzser végzettségű Janiczak Dávid, aki a Szilvásváradi Turisztikai Egyesület TDM marketingmenedzsereként dolgozott, felismerte, hogy nem szabad Ózdon folytatni a Jobbik korábbi durva retorikáját. Kampányában, amellett, hogy valós munkahelyekről és jobb közbiztonságról beszélt, egész konkrét ígéreteket is tett. Így időseknek szóló segélyhívó rendszert, a buszközlekedés aktiválását, a turizmus fellendítését, a helyi termelők segítését, valamint a panelprogram folytatását is ígérte a választóknak. Az ígéretek között volt egy-két igen innovatív is: így például a helyi termékek értékesítésére nagyáruház építését javasolta, az ózdi feltalálók ötleteinek segítésére pedig egy szabadalmi bizottság alapítását – más kérdés, hogy ezeket milyen termékekkel, illetve találmányokkal futtatná csúcsra.

Janiczak „Szeretjük Ózdot!” jelszóval készült plakátjai szinte lekoppintották a Szilvásváradi Turisztikai Egyesület „Szeretlek Szilvásvárad”-kampányát, elhíresült videója pedig körbejárt a Jobbik amúgy is aktív internetes közösségében. „Nagy” húzása volt, hogy pár hónapja tablót készítettek, amelyre mintegy ötszáz olyan fiatal került fel, aki pár év alatt munkahelyek hiánya miatt menekült el a városból, hangsúlyozva, hogy ez a lista még messze nem teljes.

A fiatal jobbikos azért a keményvonalas igényeket is kiszolgálta: a közbiztonság terén az érpataki modell ózdi adaptálását, a közoktatásban pedig az integrálttal szemben a „differenciált oktatást” forszírozta, amit nagyon nehéz nem szegregációnak lefordítani.

Janiczak vasárnap 66 szavazattal verte meg Ózd fideszes polgármesterét, Fürjes Pált. Megnyerte saját választókörzetét is, a Jobbik pedig általában is jelentősen javított a pozícióján (összesen 5 képviselője lett a korábbi 2 helyett), de a közgyűlési többség továbbra is a Fidesz-KDNP kezében maradt.

Amit a Fidesz nem csinált meg négy évig

Janiczak Dávid a hvg.hu-nak egy egyszerű képletet vázolt fel a választási sikerükről. E szerint ők csak azzal kampányoltak, amit a Fidesz nem csinált meg a négy év alatt, holott ekkora kormánypárti fölénnyel lett volna rá lehetőségük. Felsorolta a MaNDA-projektet, amit két éve még kilencmilliárdos beruházásként harangoztak be, de amikor Orbán Viktor idén februárban letette az „időkapszulát”, már csak 2,7 milliárdos fejlesztésről beszélt. A Jobbik azt is felemlegette, hogy az országgyűlési választás előtt elhelyezték egy vízpalackozó üzem alapkövét is, de erre azóta is csak egy projekttábla emlékeztet. Ahogy egy kazángyárról is volt egy aláírt szerződés, de a pályázati támogatásért sikerrel folyamadó beruházó azóta szintén továbbállt.

Janiczak Dávid és Vona Gábor kampányol
©

Janiczakék azzal is kampányolhattak, hogy hiába nyert Ózd százmilliókat felzárkóztató képzési programokra, ezek eredménye erősen megkérdőjelezhető. Ha pedig nincsenek munkahelyek, hiába szerzik meg az állástalanok az OKJ-s szakképzést, esélyük sincs az elhelyezkedésre, tette hozzá. Janiczák szerint támogatni kellene a helyi termékek előállítását és értékesítését is (ez a kampányvideójában is megjelenik), ami megélhetést jelenthetne sok ózdinak.

A Jobbik építhetett a közbiztonság területén „elért” eredményekre is: arra, hogy az önkormányzat szinte a saját vagyonát se tudja megvédeni. Mint Janiczák a hvg.hu-nak elmondta, bérlakások százait bontották le illetéktelenek az elmúlt 20 év során, de senkiről nem tud, akit valaha is kártérítésre köteleztek volna emiatt. „A városrombolókat építő emberekké kell formálni, mondta, és ha az nem sikerül, akkor következik a kirekesztésük, mert a többség rendet akar.”

A Suvadás Liget poétája

Mint ahogy arról az Index írt, Janiczak a Jobbikba 2009-ben lépett be, a Facebook-adatlapja szerint pedig idén június óta az Országgyűlési Hivatalnak is dolgozik. Három nyelven beszél a magyaron kívül (lengyel, angol, német), rendszeresen ír verseket. Diplomát az egri Eszterházy Károly Főiskolán szerzett 2011-ben. A lap szerint büszkesége a Rovere, és hogy az Arlói-tó többezres látogatószámú rendezvényhelyszínné fejlesztett egy kempinget. Sikeréhez az is hozzájárulhatott, hogy a nyáron szűrővizsgálatokat szervezett a helyi Jobbik az ózdiaknak: nőknek komplett hasi ultrahangot, epe- és vesekőszűrést, férfiaknak pedig ultrahangos prosztata-, epe- és vesekővizsgálatot. Egy választási szóróanyag szerint több mint nyolcvan ózdinak távolították el ingyenesen a vesekövét egy miskolci magánklinikán.

Ózd az új Esztergom?

Janiczak nem aggódik különösebben a fideszes képviselő-testületi többség miatt sem: „most derül majd ki, kik azok, akik a városból élnek, és kik azok, akik a városért”. A baloldaltól nem kell tartaniuk: atomjaikra hullottak, nagy nehezen találtak maguknak polgármesterjelöltet, Veres Zoltán pedagógus, korábbi élsportoló személyében, akinek a felépítésére már nem jutott idő.

A város élén egyébként nagy a körforgás: 2006-ban még bizalmat szavaztak Benedek Mihály (MSZP) addigi polgármesternek, 2010-ben viszont a szocialisták belső viszálya hatalomra segítette a függetlenként a székét elnyerő (és menet közben fideszes polgármesterré avanzsáló) Fürjes Pált. Akkoriban Orbán Ózdon jelentette be, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet fog teremteni, Pintér Sándor pedig ugyancsak a helyi viszonyokra odafigyelve ígért két héten belüli rendteremtést a közbiztonság területén.

Most egy jobbikos polgármester próbálkozhat, aki elmondása szerint már meg is kapta az első fenyegetést: Ózd is úgy fog járni, mint Esztergom, ahol a független polgármesternek a helyi Fidesz ott tett keresztbe, ahol tudott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy kis kínai mobilgyártó állítja: jobb ujjlenyomat-olvasója van, mint a Samsungé

Egy kis kínai mobilgyártó állítja: jobb ujjlenyomat-olvasója van, mint a Samsungé

Már zajlik az új űrverseny, csak most a Marsért

Már zajlik az új űrverseny, csak most a Marsért

Milliós hiteleket veszünk fel az iskolakezdés előtt

Milliós hiteleket veszünk fel az iskolakezdés előtt

Tűz pusztított a bangladesi főváros egyik nyomornegyedében - képek

Tűz pusztított a bangladesi főváros egyik nyomornegyedében - képek

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Pénztárcát lopott a győri vasútállomáson, segítsen a rendőrségnek megtalálni!

Pénztárcát lopott a győri vasútállomáson, segítsen a rendőrségnek megtalálni!