szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

November 10-éig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek és jelölőszervezetek – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Pálffy Ilona vasárnap éjjel.

Az NVI elnöke előzőleg az önkormányzati választási adatok mintegy 70-90 százalékos feldolgozottságánál tartott sajtótájékoztatót. 

Arról beszélt, hogy a választási jogszabályok értelmében vasárnap este az egyes szavazókörökben addig kell a szavazatokat számlálni, amíg kétszer egymás után ugyanazt az eredményt nem kapják. Ezeket az adatokat lehet felvezetni a hivatalos jegyzőkönyvekbe, melyeket a szavazatszámláló bizottságok valamennyi tagjának alá kell írnia.

Közölte, a helyi választási bizottságok hétfőn jegyzőkönyvekben összegzik a szavazatszámláló bizottságok által rögzített jegyzőkönyvi eredményeket, majd ezek alapján állapíthatják meg, ki nyerte a polgármesteri tisztséget, kik lettek a képviselő-testület tagjai.

A határozattal szemben három napon belül jogorvoslattal lehet élni a területi (megyei, fővárosi) választási bizottságoknál, de csak akkor, ha konkrét bizonyítékokat jelölnek meg a fellebbezésekben. Ilyen konkrét – az újraszámlálásra irányuló – kezdeményezés lehet, ha valaki szerint érvénytelennek minősítettek érvényes szavazatokat.

Fontos, hogy pusztán a szavazatok közötti csekély különbségre való hivatkozással nem lehet kérni az újraszámlálást. Előírás, hogy csak a szavazatszámláló bizottságok eredményt megállapító döntéseinek törvénysértő voltára, illetve a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva lehet fellebbezni.

A választási eredmény elleni jogorvoslatnak is alapvető követelménye a törvénysértés pontos megjelölése és a vélelmezett jogsértés bizonyítása.

A területi választási bizottságoknak is 3 napjuk van arra, hogy a fellebbezéseket elbírálják. E határozatokkal szemben azonban még az ítélőtáblákhoz lehet fordulni ugyancsak 3 napig, és a bíróságoknak is további 3 napjuk van arra, hogy meghozzák a jogerős végeredményről szóló határozatokat.

Ha a fellebbezés, illetve a bírósági felülvizsgálati kérelem elbírálása csak a szavazatok újraszámolásával lehetséges, akkor erre a területi választási bizottságoknak, illetve a ítélőtábláknak 6 napjuk van a törvény szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – ötödik nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – ötödik nap

Pirlo lett a Juventus új vezetőedzője

Pirlo lett a Juventus új vezetőedzője

Igazán szerencsés, aki most nyaral: jövő héten is marad a kánikula

Igazán szerencsés, aki most nyaral: jövő héten is marad a kánikula