szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemcsak Rákospalotán, hanem az Óbudán is vitát szült a baloldali összefogás polgármester-jelölési gyakorlata. Ott az LMP ment neki az Együttnek, mert nem tetszett a zöld párti polgármesterjelöltnek, hogy vetélytársa magát a teljes demokratikus ellenzék jelöltjének nevezi. Beadványa viszont elhasalt a Kúrián.

Ha a Kúria következetes, akkor a DK mellett fog dönteni a XV. kerületi ügyben. Ugyanis kedden már elutasított egy ahhoz hasonlatos beadványt, ami alapján a rákospalotai választási bizottság elmeszelte a DK győztes polgármesterét, Hajdu Lászlót.

A helyi választási bizottság csütörtökön döntött úgy a XV. kerületben, hogy meg kell ismételni a választást. A voksolás eredményét a Fidesz támadta meg azt kifogásolva Rákospalotán, hogy Hajdu László, a DK polgármesterjelöltje, valamint vele együtt két képviselőjelölt az összes ellenzéki párt jelöltjeként tüntette fel magát több internetes fórumon, illetve helyi újságban.

©

A jobboldali párt szerint Hajdu László a programját bemutató választási hirdetésben is valótlanul állította, hogy a DK mellett az Együtt, az MSZP és tovább szervezetek is mögötte állnak jelölő szervezetként. (A baloldali pártok a nyáron átírt választási szabályokhoz igazodva koordináltan indultak: 5 kerületekben csak a DK indított polgármesterjelöltet, az Együtt és az MSZP nem, viszont hallgatólagosan támogatták a DK-s jelöltet, mellette kampányoltak.)

LMP vs. Együtt-PM

Ha a helyi döntés felülvizsgálata megtörténik, akkor egy korábbi precedens alapján a Demokratikus Koalíciónak nincs félnivalója. A rákospalotai döntés ugyanis még három szűrön mehet át: az ügyet megtárgyalja a fővárosi (fvb), illetve a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is, végül – ha az érintettek valamelyike fellebbez – a legfőbb bírói fórumot is megjárhatja.

Béres András plakátjai
©

A Kúria kedden döntött egy hasonló ügyben. Akkor az LMP III. kerületi polgármesterjelöltje fordult a választási bizottsághoz még a választások előtt ugyanazt kifogásolva, amit most a Fidesz. Gál József szerint az Együtt-PM jelöltje, Béres András megtévesztette az állampolgárokat, amikor kampányában azt állította, hogy ő „a demokratikus ellenzék közös polgármesterjelöltje”. Gál szerint azt a hamis látszatot kelti, mintha valamennyi demokratikus ellenzéki pártnak ő lenne a polgármesterjelöltje Óbuda-Békásmegyeren, holott ez nem igaz. Sőt, az LMP szerint ezzel azt is sugallta Béres, hogy az LMP nem „demokratikus”.

Ezt a beadványt a helyi bizottság elfogadta, de mind az fvb, mind az NVB elutasította. A Kúria viszont úgy látta, hogy az ilyen eseteket alaposan ki kell vizsgálni, nem lehet pusztán formális alapon elutasítani. Így az LMP-s politikus panaszát érdemben és alaposan megvizsgálta, de végül elutasította, sőt egyáltalán nem tartotta problémásnak, hogy az Együtt jelöltjét a többi párt (MSZP, PM, DK) is támogatta, de nem ők jelölték. Sőt, a Kúria szerint a plakát „olyat azonban nem tartalmaz, hogy valamennyi demokratikus ellenzéki pártnak ő (Béres – a szerk.) lenne a polgármesterjelöltje Óbuda-Békásmegyeren, az általa megjelölt pártok pedig kétségtelenül a demokratikus ellenzékbe tartozó jelölő szervezetek”. A Kúria 10 ezer forint eljárási illetéket vetett ki az LMP-s politikusra.

Fidesz vs. Fidesz

A Rákospalotán csütörtökön kifogásolt megoldást egyébként a Fidesz is alkalmazta. Mint korábban a hvg.hu megírta: Piliscsabán egyaránt használta a Fidesz emblémáját a KDNP-s polgármesterjelölt, Farkas András és csapata, illetve a nagyobbik kormánypárt színében összeállt csapat. Tehát a kereszténydemokraták szórólapjukon feltüntették támogatóként a Fideszt, holott a Fidesznek volt külön listája. Ráadásul mindezt úgy, hogy Farkas Andrást és csapatát kizárólag a KDNP jelöltjeként vette nyilvántartásba a Nemzeti Választási Iroda. A piliscsabai választást vasárnap végül Farkas nyerte, de a képviselő-testületbe mindkét csapatból bekerült 3-3 jelölt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!