szerző:
MTI

Nem a bolognai rendszer rossz, hanem a magyarországi megvalósítása - mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Professzorok Batthyány Köre által rendezett szombati budapesti konferencián.

A tervek szerint 2020-ra a korosztály mintegy 30 százaléka jár majd felsőoktatási intézménybe. Németország a 40 százalékos arányt határozta meg célként, de már vannak olyan vélemények, hogy ez sok. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár azt mondta: a felsőoktatásba bejutott hallgatók körében végzett kompetenciatesztek eredményei lesújtóak, emelni kell a hallgatókkal szemben támasztott követelményeket.

A rendezvényen felvetődött, hogy a hallgatók egy része gyenge tudással érkezik a közoktatásból, ezért vissza kellene állítani az egyetemi felvételit. Ezzel kapcsolatban Palkovics László azt mondta: indokolt a felsőoktatási tanulmányok előfeltételévé tenni az emelt szintű érettségit és egy nyelvvizsgát. A tanárszakra jelentkezőknél például van alkalmassági beszélgetés, ám legutóbb a több ezer jelentkezőből csupán hét nem felelt meg.

Az államtitkár szerint a oktatók teljesítményét is mérni kell, ez ma még hiányzik, továbbá a szakstruktúra is átalakításra szorul. Legutóbb a jelentkezők 11 562 képzés között válogathattak, köztük volt például a fenntartható és nem fenntartható takarmányozási mérnök.

A felsőoktatás finanszírozásáról szólva elmondta: a rendelkezésre álló összeg mintegy fele, 180 milliárd forint költségvetési forrásból származik, negyede uniós forrás, 20 százaléka tandíjbevétel, és mintegy 6-8 milliárd forintot tesznek ki az egyetemek saját bevételei, az általuk értékesített szolgáltatásokból befolyó összeg, amelynek az államtitkár szerint növekednie kell.

A felsőoktatás finanszírozásának anomáliáival kapcsolatban az államtitkár megjegyezte: vannak még nyolcmilliós fizetések, és előfordul, hogy ugyanakkora összeg az egyik intézményben háromezer, a másikban tizenkétezer hallgató oktatását fedezi.

Palkovics László a közelmúltban kipattant hallgatói önkormányzati botrányokra is utalva kijelentette, hogy a rendszert át kell alakítani, de nem szabad a fürdővízzel együtt kiönteni a gyereket is. Például az egyik gólyatáborban történt sajnálatos eseményeknek nem lehet az a következménye, hogy megszüntetik a gólyatáborokat.

Az államtitkár szerint a hallgatói önkormányzatok elsődleges feladata a hallgatói érdekvédelem, de "nem kell mindenbe beleszólniuk". Az nem megy, hogy a hallgatók döntenek, a felelősséget viszont az egyetem vállalja.

A kutatás-fejlesztésről szólva az államtitkár hangsúlyozta, hogy az nem intézményi, hanem személyi kiválóságon múlik, ezért nem intézményeket kell finanszírozni - arra úgysem jut -, hanem a tudományos műhelyeket, ahol az eredmények születnek.

Egy felmérés szerint a 2007-2008-ban indult doktoranduszképzéseken az ott tanulóknak a mai napig alig több mint 20 százaléka szerzett tudományos fokozatot. A több mint 170 doktori iskolának pedig a fele éppen hogy teljesíti a feltételeket. Legyen kevesebb, de az működjön jól - mondta az államtitkár.

Palkovics László elmondta, hogy a napokban lesz a felsőoktatási kerekasztal következő ülése, ahol bemutatják a Fokozatváltás a felsőoktatásban elnevezésű új stratégiát. 

Mindszenty Andrea egyetemi tanár a Professzorok Batthyány Körének álláspontját összegezve elmondta: a kancellári rendszer bevezetésével együtt arra is figyelni kell, hogy a rendelkezésre álló források valóban fedezzék a minőségi oktatáshoz szükséges infrastruktúrát, kiadásokat. A bolognai rendszer átgondolatlan bevezetése után elkerülhetetlenek a változtatások, a képzés tartalmának átfogó reformja - tette hozzá. Szerinte szükség van a vizsgaszabályzat szigorítására, a hallgatói önkormányzatok hatáskörének felülvizsgálatára és arra, hogy az egyetemek saját hatáskörben felvételiztethessenek.

Mindszenty Andrea arra figyelmeztetett, hogy ha a kiemelt egyetemeket, az elitképzést elhanyagolják, akkor a legjobbak fognak elmenni, pedig "csak az elit tudja megakadályozni, hogy elsüllyedjen a hajó".

Balázs Ervin akadémikus, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke hozzászólásában azt emelte ki, hogy a bolognai rendszer gyors bevezetése több anomáliához vezetett, a megszüntetésük már folyamatban van, így például visszaállították az egységes tanárképzést. A MAB elnöke szerint fontos a felsőoktatási életpályamodell kidolgozása és az oktatói kar utánpótlásának biztosítása, hiszen a középgeneráció alig képviselteti magát az egyetemeken.

Csehországban 3000 euró egy egyetemi tanár fizetése, ez a bécsinek a 60 százaléka, Magyarországon 1100 eurót kapnak az egyetemi tanárok, nem csoda, ha inkább elmennek külföldre vagy a versenyszférába - jegyezte meg a MAB elnöke. Úgy véli, csak emelt szintű érettségivel lenne szabad belépni az egyetemekre, bár még a mai emelt szintű érettségi sem üti meg a rendszerváltás előtti érettségirendszer színvonalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Főleg útépítésekre szerződtek májusban az építőiparban

Főleg útépítésekre szerződtek májusban az építőiparban

Kikacagta a PSG tulajdonosa a Barcelona ajánlatát Neymarért

Kikacagta a PSG tulajdonosa a Barcelona ajánlatát Neymarért

Visszaszólt az Emmi: Kásler már rég orvosolta a sürgősségi ellátás hibáit

Visszaszólt az Emmi: Kásler már rég orvosolta a sürgősségi ellátás hibáit

Majkának nem nagyon van hangja

Majkának nem nagyon van hangja

Ismét drágulásra ébredhetnek az autósok

Ismét drágulásra ébredhetnek az autósok

Politikai társasjátékhoz forgatott klipet Pálfi György

Politikai társasjátékhoz forgatott klipet Pálfi György