szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy rendőri készültség volt a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé meghirdetett, az internetadó elleni tüntetésen. A tárca épületének bejáratát bedeszkázták és kettős rendőrsorfal védte. Tízezernél is több ember volt a tiltakozáson. A tüntetők a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak. Ahogy végighömpölyögtek az Andrássy úton, Orbán lemondását és a netadó visszavonását követelték. A Fidesz-székházat számítógépdarabokkal dobálták, két tüntető lány felmászott a székház erkélyére, és kitűzte az EU zászlaját. Pécsen, Veszprémben és Miskolcon is tüntettek. A rendőrök kérésének sokáig nem engedelmeskedtek a tüntetők, nem indultak haza. Aztán negyed 10 körül kezdtek elszállingózni a helyszínről az emberek, és fél 11 körül véget ért a megmozdulás.

Fél órával a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik, József nádor téri épülete elé délután 6 órára meghirdetett tüntetés kezdete előtt több százan voltak a téren – jelentette a hvg.hu munkatársa. A tér kétharmada a kezdés előtt tíz perccel megtelt, és folyamatosan érkeznek az emberek. Tíz perccel a tervezett kezdés után már több ezer tüntetőt becsült a tudósítónk.

Az internetadó elleni tüntetést egy Facebook-csoport szervezte, kora délutánig közel 40 ezren jelezték, hogy ott lesznek a tiltakozáson. Az internetadóról, amelyet a kormány jövőre akar bevezetni, elsőként a világon, itt mindent megtalál.

A tüntetésről készült felvételt ezen a linken nézheti meg.
Kettős rendőrsorfal védi az NGM bejáratát - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Nagy rendőri készültség vette körbe a megmozdulást. A minisztériumi épület főbejáratát bedeszkázták a rendőrök, és kettős rendőrsorfal védte a bejáratot, ez egy tucat rendőrt jelentett a bejáratnál.

©

A tér egyik sarkán egy színpadot állítottak fel, ott szónokoltak a kormány tervei szerint jövőre bevezetendő, a világon egyedülálló módon az internetezésre kivetendő adó ellen. A rendőrök 5 óra tájban térfigyelő kamerákat szereltek fel. A József nádor tér és a Vörösmarty tér sarkán is a rendőröket szállító buszok jelentek meg, és motoros rendőröket is látott tudósítónk.

A tüntetők transzparenseket lengettek. Egyiken olyan felirat állt, hogy "Bűnözőknek nem adózunk", a másikon "Cinikus Orbán", a harmadikon "Orbán takarodj".

Orbán-ellenes transzparens a netadó elleni tiltakozáson
©

Bejátszották a fideszes Nyitrai Zsolt 2008-as sajtótájékoztatóját, amelyen az internetadó ellen beszélt. A tömeg füttykoncertbe kezdett.

Viktor, ma csak az órát állítottuk vissza, nem az évszázadot – mondta a felszólaló Gulyás Balázs. Erre a "Nem hagyjuk"-at skandálta a tömeg. "Ha ezt, a békés tüntetőket látva sem hátrál meg a kormány, akkor kimondhatjuk, hogy nem a többséget képviseli." Mondjon le, mondjon le – zúgott a tömeg.

©

Az első felszólaló azt mondta, hogy azért vannak itt, hogy megmutassák, meg tudják akadályozni az adó bevezetését, és arra kérte az embereket, hogy minden pártjelvényt tegyenek el. Azt is mondta, hogy mindenki arccal vállalja véleményét, ezért senki ne takarja el sállal az arcát. Adományokat is gyűjtöttek a jelenlevők között, mivel civilek szervezeték a tüntetést, és azt ígérték, elszámolnak minden kapott forinttal pár nap múlva.

Gulyás Balázs azt is kiemelte beszédében, hogy „nem fogunk internetadót fizetni, hogy Orbán kertjének végében stadion legyen”.

Gulyás, a tüntetés egyik főszervezője beszédében aláhúzta, ki kell mondani, hogy a miniszterelnök digitális analfabéta, majd arra kérte a demonstrálókat, hogy mutassák fel a mobiljukat, hogy mindenki lássa, mekkora a tömeg.

©

A tüntetés szervezői 48 órát adtak a kormánynak, hogy vonja vissza az internetadót (a parlament kedden tárgyalja az új közterhet tartalmazó törvényjavaslatot). Ha nem vonja vissza, akkor kedden 18 órakor újabb tüntetés lesz.

A tüntetőket Gulyás arra kérte, hogy menjenek a Fidesz Lendvay utcai székháza elé, vonuljanak az Andrássy úton. A székháznál régi számítógépekből és informatikai tartozékokból gátat fognak építeni a netadó ellen.

Hatalmas tömeg az Andrássy úton

Tudósítónk szerint hatalmas volt a tömeg, több ezren lehettek. Tömött sorokban vonultak a József nádor térről a Deák tér irányába, ahol ráfordultak az Andrássy útra, amit a rendőrség teljes szélességében lezárt. A tömeg nagyságát mutatta, hogy, amikor az eleje a Deák közelébe ért, a vége még el sem indult a József nádor térről.

Hömpölyög a tömeg az Andrássy úton
©
Pécsen is tüntettek
Több százan vonultak ki tiltakozni Pécsen is. A demonstrálók a NAV helyi hivatala elé mentek. Tüntettek Miskolcon és Veszprémben is.

A vonuló tömeg békés, időnként felhangzott az "Orbán takarodj!", vagy füttykoncert tör ki.

Amikor a tömeg eleje az Opera közelébe ért, a vége csak akkor lépett be a Deák térre. A menet elejét rendőrök vezették fel. Ott egy molinó is látható volt, amin azt írta: "Nem a netadóra". A tömeg azt skandálta, "Nem kell a netadó!". Közben a tömeg végén ismét felhangzott az "Orbán takarodj!"

Az Opera erkélyéről integettek a demonstrálók felé, amire nagy taps tört ki a tömegben.

A menet előtt egy ideig egy tuat focidrukker is skandálta a "Nem kell a netadó"-t, de ők lehet, hogy más műsorra jöttek. Egy újabb rigmus is felhangzott: "Szabad ország, szabad internet". Közben a tömeg az Oktogonhoz ért, és ingyen sört kezdett követelni.

Az Andrássyn vonulni indul a tömeg
©

Mire a Terror Házát elérték a demonstrálók, több száz újabb résztvevő csatlakozott a menet elejéhez.

A demonstrálók kitaláltak még egy rigmust. A tömeg eleje ugrálni kezdett, és közben azt skandálták: "Ki nem ugrál, adót fizet. Hej, hej, hej!" De ez elég gyorsan abbamaradt, kifulladtak.

A tömeg eleje a Bajza utcához ért. A cél a Hősök tere lett.

A főszervező magabiztos

Gulyás Balázs, a tüntetés szervezője tudósítónknak azt mondta, a mai megmozdulás után szerinte a kormány be fogja látni, hogy vissza kell vonnia a netadót. Ha mégsem, a keddi tüntetés után biztosan visszakozik – tette hozzá.

A tömeg eleje háromnegyed 8 körül a Hősök terére ért.

©

A többezres tömeg a Hősök terénél azt skandálta: "Orbán Viktor a legnagyobb zsivány", "Elkúrtad", "Orbán takarodj!", Nem hagyjuk!".

A szervezők kérésére mindenki felmutatta a mobilját. Ezt követően a demonstrálók elénekelték a Himnuszt.

A Fidesz székházánál kitűzte két kislány az EU-zászlót

A tömeg egy része hazaindult, a másik fele a Fidesz Lendvay utcai székházához vonult, ahol monitorokat, billentyűzeteket, egereket hajigáltak a székház falához. Ablak elejében még nem tört, mert le voltak húzva a redőnyök. A tömeg egészen elfoglalta a Dózsa György utat is, és azt skandálta "Viktátor", "Elég volt!".

Két lány ismét felmászott a székház erkélyére, és kirakták az Európai Unió zászlaját, amit a tömeg nagy tetszéssel fogadott. A rendőrök látták, de nem avatkoztak közbe.

A Fidesz-székháznál, leng az EU-zászló
©

Később egy tüntető EU-s zászlót lengetve felmászott ismét az erkélyre, majd egy focidrukker kinézetű demonstráló is felment, és betörte az egyik redőnyt. A tömeg nemtetszésének adott hangot, és a demonstráló lemászott az erkélyről.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok vezetője is ott volt
A tüntetésen megjelent a Nemzeti Érzelmű Motorosok vezetője, a Jobbik korábbi tagja, Jeszenszky Sándor is. Tudják, róla jelentek meg ezek a szuper képek tavaly.

Közben folyamatosan dobálták a székházat a tüntetők számítógépdarabokkal.

A tüntetők végül összesen két ablak redőnyét rongálták meg.

A rendőrök kicsit eltolták a tömeget a székháztól

A rendőrök végül felsorakoztak a székház előtt, és egy kicsit eltolták a tömeg elejét az épülettől, de nem kezdték el kiszorítani őket az utcából.

"Értetek is tüntetünk, magyar rendőr velünk van" – ezt skandálták a tüntetők a rendőröknek, akik bemondtak valamit, de a zajban nem lehetett érteni, hogy mit.

©

Aztán kiderült, a rendőrök arra szólították fel a demonstrálókat, hogy hagyják el a helyszínt, de nem kezdték el terelni az embereket. A tömeg a székház előtt ácsorgott sokáig.

A rendőrök többször felszólították őket, hogy hagyják el a helyszínt, mire a demonstrálók azzal vágtak vissza, hogy tolvajokat védenek.

©

A felszólítások ellenére a tömeg nem mozdul a székház elől. Az ismételt felszólítást füttyszóval fogadja, és közben azt skandálja, "Viktor takarodj!"

A Fidesz-székháznál a számítógép-maradékok, háttérben az EU-zászló
©

A tüntetésen konzervatív beszámolók szerint is jóval több mint tízezren voltak Budapesten, este 9 előtt a Fidesz-székháznál és a Dózsa György úton becslésünk szerint több ezren is lehettek.

"Aki nem ugrál, az fideszes" – skandálta a tömeg, és ugráltak. Hallani lehetett még a "Ruszkik haza!", az "Európa", és a "Ria, ria, Hungária" rigmust is.

©

Közben a tömeg, este negyed 10 körül, lassan, de ritkulni kezdett. Az emberek nagyobb csoportokban elindultak haza az Andrássyn. A Himnuszt ismét elénekelték a tüntetők.

Közben a Fidesz-székháznál egy spontán tüntetés alakult. Egy demonstráló hangosbemondón azt magyarázta, hogy az alaptörvény érvénytelen. Volt egy molinójuk is, amin ugyanezt írta.

A rendőrök este tíz óra előtt intézkedés alá vontak két tüntetőt, akiket korábban rendszeresen lehetett látni millás demonstrációkon, gyakran szervezőként. A 8 rendőr tudósítónkat elküldte. Az egyik tüntetőt pólóra vetkőztették. Közben egy hajléktalan nekiállt összegyűjteni az eladható fémet a szétdobált számítógépdarabokból. Az intézkedés idején éppen egy kukát túrt át.

Este tíz után már csak 150-200 demonstráló volt a Dózsa György úton. Három rendőrautó tíz körül megnyitotta a forgalomnak az utat, a tüntetők ellenkezés nélkül lehúzódtak az úttestről. A Fidesz-székházat 40-50 rohamrendőr vette körbe.

Kárt tettek a székházban

Néhány, arcát sállal, csuklyával takaró demonstráló a székház két nyílászáróját megrongálta, az ingatlan kerítését bedöntötték, felmásztak annak erkélyére – összegezte a rendőrség. A rendőrök felszólítására a csoport visszament az utcára. Ezt követően a Készenléti Rendőrség az épület elé kettős sorfalban felállt, a rendőrség közleménye szerint a személy- és vagyonbiztonság védelmében. A rendőrség és a tüntetés résztvevői között konfliktus nem alakult ki.

A demonstráció végén tüntetők egy csoportja összeállt, és az Andrássyn elindult a Belváros irányába. A BKK a földalatti több megállóját lezárta, hogy ne tudjanak metróval menni. Tudósítónk később arról számolt be, hogy a Kossuth teret – ami egyébként üres – minden irányból lezárta a rendőrség, és rohamrendőrök felügyelik a területet. A téren hét csapatszállító járművet és több rendőrségi kocsit lehetett látni, a környező utcákban további 15-20 csapatszállító volt. Tudósítónk találkozott egy kisebb tüntető csoporttal, amely azt kereste, hol tud bejutni a térre, de ők is azon viccelődtek egymással, hogy vannak vagy egytucatnyian. Negyed 12 után a rendőrök is eltűntek, megszűnt a lezárás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitettek két bekezdést és egy fotót a Wikipédiára – fellendült a turizmus

Kitettek két bekezdést és egy fotót a Wikipédiára – fellendült a turizmus

Újból lesz szűrősátor a Szent László Kórházban

Újból lesz szűrősátor a Szent László Kórházban

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség