szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Internetadó nem lesz jövőre sem, a visszavonása már csak jogtechnikai kérdés, és a boltok vasárnapi nyitva tartása ügyében is konzultációra készül a kormány – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz frakcióülését követően kedden. A békemenetet firtató kérdésre azt mondta, hogy most béke van, ne meneteljünk.

Jövőre szerintem nem lesz internetadó – mondta Orbán Viktor, aki többszöri visszakérdezés után is azt mondta, hogy ezt "levették napirendről", majd arra a felvetésre, hogy csak Rogán Antal adóplafonra vonatkozó módosítóját vonták vissza, és az eredeti tervezetet nem, azt válaszolta, szerinte "jogtechnikai kérdés" ennek végrehajtása.

Arra a kérdésre, hogy támogatja-e a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását (amelyről a nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy a kormány nem támogatja), a miniszterelnök azt válaszolta, hogy összehívnak egy kereskedelempolitikai tanácskozást, ahol meg fogják hallgatni a szakszervezeteket, a boltosokat, és eldöntik majd a kérdést.

A devizahitelek forintosítására vonatkozó kérdésre pedig Orbán azt válaszolta, hogy Varga Mihály gazdasági miniszter készült egy előterjesztéssel, amelyet a szerdai kormányülésen fognak megtárgyalni, jelenleg még a forintosítás ütemezéséről folyik a vita. Nem sokkal később azonban Rogán Antal frakcióvezető már konkrét döntéseket jelentett be a forintosításról, és egy sor egyéb ügyről, például az álláskeresési támogatás lenullázásáról.

©

Miután a frakcióülésről korábban távozó Lázár János azt mondta, hogy a fair bank törvényről vitáznak a képviselők, Orbánt erről is kérdezték: azt válaszolta, hogy hosszú és rendkívül bonyolult jogszabály lesz, és részleteket későbbre ígért.

Arra a kérdésre, hogy az oktatás – így a gimnáziumok és a szakképzési rendszer átalakítása – napirenden volt-e, azt mondta, hogy a frakció megállapította, hogy ez lesz a mostani kormányzati ciklus legfontosabb programja. Orbán szerint elsősorban ezen múlik a versenyképességünk, de szerinte szakmai részletkérdések a frakcióülésen még nem kerültek elő. (A Klebelsberg Intézményfenntartótól több mint ötszáz szakiskolát időközben a gazdasági minisztérium vett át, illetve olyan hírek szivárogtak ki, hogy a gimnáziumoknak szánt támogatási rendszert is átalakították, a felvételire jelentkezők sikerességét nézik majd, és így döntik el, melyik gimnázium marad talpon.)

Orbán a frakcióülést követően úgy nyilatkozott, hogy azt kell elsősorban megnézni, hogy a szakiskolák ne azokat az alapfokú ismereteket tanítsák, amelyeket már az általános iskolában meg kellett volna tanulni.

Arra a kérdésre, hogy a kormány az orosz érdekeltségű Déli Áramlat ügyében kész-e a politikáján változtatni, azt mondta, hogy Magyarország azt szeretné elérni, hogy ugyanazt megtehesse, mint Németország az Ukrajnát ugyancsak elkerülő Északi Áramlat ügyében. Ha lenne esély a megépülésére, akkor támogatnák a Nabucco vezetéket is (ebben nem orosz gáz jönne – a szerk.) – mondta.

Arra a kérdésre, hogy támogatja-e a békemenetet, Orbán nevetve azt mondta, hogy "most béke van, ne meneteljünk". (Másfél hete vasárnap Bencsik András Demokrata-főszerkesztő kezdeményezte a békemenet újabb megszervezését, de a fideszes vezetők erről őket lebeszélték. Aztán a napokban Bayer Zsolt fideszes publicista előhozta, hogy mégis vonuljanak, de a jelek szerint Orbán nem támogatja ezt.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét roham indult a vécépapírért Németországban

Ismét roham indult a vécépapírért Németországban

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

A női kézilabda-bajnokság 7 meccse közül hat elmarad a járvány miatt

A női kézilabda-bajnokság 7 meccse közül hat elmarad a járvány miatt