szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egész napos zárt frakcióülést tart a Fidesz és a KDNP, és a képviselők arra számítanak, hogy Orbán Viktor végre felfedi a 2014 és 2018 közötti ciklusra vonatkozó nagy terveit. Korábban kormányzati források arról beszéltek a hvg.hu-nak, a kabinetben szűk körben folyt a tervezés, de az önkormányzati választásokra való tekintettel nem hoztak nyilvánosságra semmit ezekből, még arra is figyeltek, hogy semmi ne szivárogjon ki.

Hét hónnappal az országgyűlési választások után várhatóan kedden ismerteti Orbán Viktor a harmadik kormánya terveit – legalábbis ebben reménykedik a kormánypárt több képviselője. A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja egész napos frakcióülést tart a parlamentben, ahol a miniszterelnök a jövő évi költségvetés adta lehetőségekről, a kabinet célkitűzéseiről fog beszélni a tervek szerint.

©

Bár a Fidesz szeptember közepén már tartott egy többnapos, kihelyezett szezonnyitó frakcióülést a Veszprém megyei Tapolcán, ám a kiszivárgott információk szerint Orbán ott szinte semmit nem mondott a kormánya előtt álló teendőkről, inkább az ukrán helyzetet elemezte, de erről sem árult el többet, mint amit már nyilvánosan is kifejtett korábban. Források szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt hosszabban, de ő is az új hétéves uniós költségvetési ciklusról, az EU-s pénzek felhasználásáról értekezett.

Oktatás a napirenden

Fideszes képviselők hétfőn a parlamentben azt mondták, remélik, Orbán Viktor beszél majd az internetadóról, azaz arról, hogy csak elcsúsztatták a bevezetését, vagy januárban más formában ismét előkerül-e. Pénteken a közrádióban a miniszterelnök azt mondta, az emberek félreértették a „távközlési adó” kiterjesztését, „ebben a formában nem lehet bevezetni”, ezért visszavonják és nemzeti konzultáció indul a kérdéskörről, a világháló szabályozásáról. A képviselők abban is reménykednek, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal való viszonyról, a kitiltási botrányról is szót ejt majd Orbán.

Egy magas rangú kormánypárti forrás a hvg.hu-nak azt mondta, az egyik fő napirendi pont az oktatás átalakítása, átszervezése lesz, ezt tekintik a 2014-2018-as ciklus egyik legnagyobb reformcsomagjának.

Kivárás

Kormánypárti forrásaink szerint eddig az fogta vissza a Fidesz vezetését, hogy le akarták zárni a választási évet, azaz az októberi önkormányzati szavazás előtt nem fedte fel a kabinet a terveit. Pedig azt megelőzően magas rangú kormányzati források arról beszéltek a hvg.hu-nak, hogy a miniszterelnök „tele van tervekkel”, alig bírja visszafogni magát. Szerintük Orbán most három olyat évet lát maga előtt, amikor nem lesznek választások, nem a jogrendszerrel átalakításával kell foglalkoznia, három győztes választás után ereje megkérdőjelezhetetlen, így nekiláthat a nagy ellátórendszerek átalakításához.

A kivárás jegyében módosították úgy a törvényeket, hogy a költségvetési terveket csak október végén – tehát a választás után – kellett nyilvánosságra hozni. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter végül október 30-án ismertette a büdzsé fő számait. (Arról, hogy jövőre mire költ az állam, és mit fog vissza, itt olvashat.)

A választások előtt kormányzati források három területet jelöltek meg, ahol várhatóan nagy változások lesznek:

  1. közigazgatás átszervezése, államreform
  2. oktatási reform: szakképzés átszervezése, gimnáziumi oktatás átalakítása (Orbán többször beszélt arról korábban, hogy az érettségi önmagában kevés, automatikusan az egyetemek felé tereli a diákok többségét, pedig az új, „munkalapú társadalomban” az a fontos, hogy szakmával rendelkezzenek az emberek)
  3. egészségügy átszervezése, annak a kérdésnek az eldöntése, hogy beengedjék-e és mely területekre a magánvállalkozásokat. Orbán többször beszélt arról, hogy az „egészségügy nem üzlet”, mint kiderült, a VIP-szobákat kitiltják a kórházakból, ugyanakkor kormányzati szereplők is megjelentek egy új magánkórház alapításának ceremóniáján.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
M. László Ferenc Itthon

Orbán alig bírja visszafogni magát – Mi jöhet a választások után?

Türelmetlenül várja a miniszterelnök, hogy véget érjen a választási év, és az önkormányzati voksolás után nekifuthasson a kormánya több terület további átalakításának. Forrásaink szerint a tettvágytól duzzadó miniszterelnök még azzal is számol, hogy a változtatások okozta érdeksérelmek népszerűségvesztéssel járhatnak, ezért stábja már azon dolgozik, hogyan lehet ennek hatásait kivédeni. Ennek hatásait médiafronton már látni.

Doku360: "A vadászpilóta a levegő bohóca, és én tudtam, hogy az leszek"

Doku360: "A vadászpilóta a levegő bohóca, és én tudtam, hogy az leszek"

Ezek a kutyák nemcsak mosolyognak, flörtölnek is

Ezek a kutyák nemcsak mosolyognak, flörtölnek is

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?

Lakner Zoltán a Fülkében: Orbánnak megmutatták, hogy itt van egy fal

Lakner Zoltán a Fülkében: Orbánnak megmutatták, hogy itt van egy fal

Kósa: Nincs vége a NER-nek

Kósa: Nincs vége a NER-nek

Political Capital: A valóságtól való teljes elrugaszkodást büntették a választók

Political Capital: A valóságtól való teljes elrugaszkodást büntették a választók