szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A résztvevők este 6 és fél 7 között gyülekeztek a Gellért téren, onnan a Szabadság hídon át a Szabadság tér érintésével a Kossuth térre vonulnak. A Szabadság Menete című demonstrációt a világ több száz városában megtartják. Budapesten azért, hogy felemeljék szavunkat egy, a korrupt hatalmasságok önkényétől mentes, valóban szabad és demokratikus társadalomért. "Van itt Szabadság híd, szobor és tér, viszont nincs valódi szabadság, és nincs valódi demokrácia" – írják a szervezők.

Demonstrációt tartanak a belvárosban november 5-én, szerdán – közölte honlapján a BKK.

A résztvevők 18.00 és 18.30 között a Szent Gellért téren gyülekeznek, ahonnan a Szent Gellért tér–Szabadság híd–Fővám tér–Váci utca–Duna utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca–Bécsi utca–Harmincad utca–József nádor tér–József Attila utca–Hercegprímás utca–Szabadság tér–Vécsey utca–Vértanúk tere útvonalon a Kossuth Lajos térig vonulnak, közben a Fővám téren, a József nádor téren és a Szabadság téren néhány perces beszédre megállnak.

Gyülekező Anonymus-tüntetők a Gellért téren
©

A rendezvény a világ több száz városában november 5-én megtartott Million Mask March, amelyet Magyarországon Szabadság Menete II. címmel hirdettek meg. A tüntetésről még többet itt olvashat. 1605-ben november 5-én akarta felrobbantani a brit parlamentet Guy Fawkes, akitől az Anoymus mozgalom inspirációt kapott, de legalábbis jellegzetes maszkját kölcsönözte.

"November 5-én ismét utcára vonulunk a világ több száz városában, köztük Budapesten is, hogy felemeljük szavunkat egy, a korrupt hatalmasságok önkényétől, igazságtalanságoktól és kirívó egyenlőtlenségektől, elnyomástól és kizsákmányolástól mentes, valóban szabad és demokratikus társadalomért" – írják a szervezők. Szerintük "van itt Szabadság híd, szobor és tér, viszont nincs valódi szabadság, és nincs valódi demokrácia".

Képünk illusztráció, az internetadó elleni, második budapesti tüntetésen készült
©

A BKK kéri, hogy aki a vonulás ideje alatt a belvárosban közlekedik, a gyors és kényelmes utazás érdekében a felszíni járatok helyett válassza az M1-es, az M2-es, az M3-as vagy az M4-es metróvonalat.

A rendőrség a demonstráció miatti lezárások mértékét a résztvevők számától teszi függővé, ezért a BKK csak tervezett információkat adhat a forgalomkorlátozásokról. Várhatóan kisebb-nagyobb mértékben módosul az 5-ös, a 7-es, a 8-as, a 15-ös, a 16-os, a 105-ös, a 107-es, a 110-es, a 112-es, a 133-as, a 178-as, a 233-as, a 239-es busz, továbbá a 2-es, a 47-es, a 49-es villamos, illetve a 83-as trolibusz közlekedése.

A BKK a Facebook-oldalán folyamatosan tájékoztat a közlekedési változásokról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mentők vitték kórházba Csepel koronavírusos polgármesterét

Mentők vitték kórházba Csepel koronavírusos polgármesterét

436 millióért cserélik le a kórházak elavult áramfejlesztőit a járvány miatt

436 millióért cserélik le a kórházak elavult áramfejlesztőit a járvány miatt

150 ezer forintra is büntethetik, ha megszegi a hatósági házi karantén szabályait

150 ezer forintra is büntethetik, ha megszegi a hatósági házi karantén szabályait