szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen azt a férfit, aki 2012. október 23-án úgy megütötte az Index videós munkatársát, hogy eltört az orra. Az ügyben kedden született elsőfokú ítélet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügyészség súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett – írja az Index.

Az Index két munkatársát, Plankó Gergőt és a vele forgató Szász Barnát a Ferenciek terén, a Jégbüfénél verték meg két éve. A budapesti Szabad sajtó útra a Milla szervezett kormányellenes tüntetést, de azzal párhuzamosan a Jégbüfénél erőszakos szélsőjobbosok tüntettek, akik hangosan zsidóztak, és rátámadtak az Index kétfős stábjára. Szász Barnának eltört az orra, úgy megütötték – emlékeztetnek a cikkben.

Az indexesek nem látták, ki volt a támadó, de valaki más igen. Szólt is a rendőröknek, de azok nem reagáltak, ezért egy fotóst kért meg, hogy fotózza le a verekedőt, akit végül csak így sikerült azonosítani. A rendőrség nem oszlatta fel az engedély nélküli, egyre erőszakosabb ellentüntetést. Bár csak méterekre voltak, a készenlétisek semmit sem tettek az újságírók védelméért, még akkor sem, amikor szóltak nekik.

A bántalmazási ügyben kedden született elsőfokú ítélet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádlott a nyomozás idején még tagadta, hogy ő ütött volna, de a bíróság előtt, az utolsó pillanatban beismerő vallomást tett, sőt, bocsánatot is kért. Ezt végül enyhítő körülményként vették figyelembe, ahogy azt is, hogy kiskorú gyereke van.

A cselekményét minősítő körülménynek számított viszont, hogy egy durván zsidózó, szóban és tettleg is agresszív tömeg tagjaként lépett fel: a bíróság ezért a közösség tagja ellen elkövetett erőszakot is bizonyítottnak tekintette, a csoportos elkövetést azonban nem. Azzal, hogy a vádlott újságírót bántalmazott, a bíróság szerint jelentős érdeksérelmet okozott, mert ez az újságírókra félelemkeltő hatással bírhat.

Az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért. A vádlottat végül a kiszabható minimumra, kétévnyi, öt évre felfüggesztett  börtönbüntetésre ítélték.

Az ügyészség súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett.

A rendőrség hibái miatt külön eljárás zajlik, a közigazgatási per már a Kúriát is megjárta, most épp első fokon tárgyalják újra. Az Indexet ebben az eljárásban is a Helsinki Bizottság ügyvédje képviseli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezárt az iskola, otthon tanul a 10 éves, beteg mártélyi kisfiú

Bezárt az iskola, otthon tanul a 10 éves, beteg mártélyi kisfiú

14 km magasra vitt fel a Telekom egy bázisállomást, simán lehetett rajta keresztül telefonálni

14 km magasra vitt fel a Telekom egy bázisállomást, simán lehetett rajta keresztül telefonálni

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo