szerző:
hvg.hu

A Kúria szerdai ítélete szerint a rendőrség mulasztás követett el annak a vizsgálatnak a során, amelyet az Index videósa elleni szélsőjobbos támadás és az elmaradt rendőri intézkedés miatt indítottak – közölte a Helsinki Bizottság jogvédő szervezet. A jelen lévő készenléti rendőrök semmit nem tettek az újságírók megvédéséért.

2013. október 23-án a Milla tüntetésén a fővárosi Ferenciek terén szélsőjobbos ellentüntetők kötöttek bele az Index.hu két munkatársába, Plankó Gergelybe és Szász Barnába, ám kollégáik hiába kérték a készenléti rendőröket, hogy intézkedjenek, semmit nem tettek az újságírók védelmében, és ezután az egyik szélsőjobbos tüntető fémlánccal körültekert ököllel arcon ütötte Szász Barnát, akinek eltörött az orra – idézi fel a történteket a Magyar Helsinki Bizottság szerdai közleménye.

A rendőrök ráadásul ezek után sem avatkoztak közbe, nem figyelmeztették a hőzöngőket, nem emelték ki, nem igazoltatták a feltételezett tettest, annak ellenérse sem, hogy egy másik fotóriporter felismerte őt, és szólt a rendőröknek, és nem oszlatták fel a be nem jelentett csődületet, miközben a rendezvény már mindenki számára nyilvánvalóan végleg elveszítette békés jellegét.

Szász Barna feljelentést tett, őt a helsinkisek képviselték. Egyúttal panaszt is benyújtottak a rendőrségen, amit a rendőrök első és másodfokon is elutasítottak. A rendőrség csakis a saját esetleges kötelezettségszegésükről nyilatkozó rendőrök vallomását fogadta el, miközben videó- és fényképfelvételek bizonyították vallomásuk ellenkezőjét, így például azt is, hogy több rendőr könnyedén is láthatta az esetet, mert a közelben állt.

Ezután decemberben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megsemmisítette a másodfokon eljáró országos rendőrfőkapitánynak a videós Szász Barna panaszát elutasító határozatát, és új eljárásra kötelezte a rendőrség elsőszámú vezetőjét. A rendőrség erre felülvizsgálati eljárást kezdeményezett, a Kúrián, amely részben helybenhagyta a korábbi bírósági döntést, és a panaszeljárás újbóli lefolytatására kötelezte a főkapitányt, mert az intézkedés elmaradásának körülményeiről elmulasztotta beszerezni bizonyítékokat és egyoldalúan fogadta el a rendőri állításokat. Másrészt viszont, a Kúria nem kötelezte a rendőri vezetést arra, hogy vizsgálja meg az oszlatás elmaradásának indokait is, mivel a bírói tanács szerint az eredeti írásbeli panaszban nem volt benne arra vonatkozó kifejezett kérelem. A Helsinki ügyvédje, Fazekas Tamás szerint viszont a panasz a rendőri intézkedés elmaradása miatt született, és abba beleértendő az oszlatás elmaradása is. "Megvárjuk az ítélet írásos indoklását, aztán döntjük el, a strasbourgi Emberi Jogok Európai bíróságához fordulunk-e” – mondta Fazekas Tamás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Amnesty szerint példátlan, hogy képviselőket erőszakkal távolítsanak el közintézményből

Az Amnesty szerint példátlan, hogy képviselőket erőszakkal távolítsanak el közintézményből

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Cafeteria: ezeket a támogatásokat éri meg még az új év előtt kiszórni

Cafeteria: ezeket a támogatásokat éri meg még az új év előtt kiszórni

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

Karácsonyfa nélkül is van karácsony

Karácsonyfa nélkül is van karácsony

Megjelentek az első, 400 órás túlórára vonatkozó munkaszerződési módosítások

Megjelentek az első, 400 órás túlórára vonatkozó munkaszerződési módosítások