szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kúria szerdai ítélete szerint a rendőrség mulasztás követett el annak a vizsgálatnak a során, amelyet az Index videósa elleni szélsőjobbos támadás és az elmaradt rendőri intézkedés miatt indítottak – közölte a Helsinki Bizottság jogvédő szervezet. A jelen lévő készenléti rendőrök semmit nem tettek az újságírók megvédéséért.

2013. október 23-án a Milla tüntetésén a fővárosi Ferenciek terén szélsőjobbos ellentüntetők kötöttek bele az Index.hu két munkatársába, Plankó Gergelybe és Szász Barnába, ám kollégáik hiába kérték a készenléti rendőröket, hogy intézkedjenek, semmit nem tettek az újságírók védelmében, és ezután az egyik szélsőjobbos tüntető fémlánccal körültekert ököllel arcon ütötte Szász Barnát, akinek eltörött az orra – idézi fel a történteket a Magyar Helsinki Bizottság szerdai közleménye.

A rendőrök ráadásul ezek után sem avatkoztak közbe, nem figyelmeztették a hőzöngőket, nem emelték ki, nem igazoltatták a feltételezett tettest, annak ellenérse sem, hogy egy másik fotóriporter felismerte őt, és szólt a rendőröknek, és nem oszlatták fel a be nem jelentett csődületet, miközben a rendezvény már mindenki számára nyilvánvalóan végleg elveszítette békés jellegét.

Szász Barna feljelentést tett, őt a helsinkisek képviselték. Egyúttal panaszt is benyújtottak a rendőrségen, amit a rendőrök első és másodfokon is elutasítottak. A rendőrség csakis a saját esetleges kötelezettségszegésükről nyilatkozó rendőrök vallomását fogadta el, miközben videó- és fényképfelvételek bizonyították vallomásuk ellenkezőjét, így például azt is, hogy több rendőr könnyedén is láthatta az esetet, mert a közelben állt.

Ezután decemberben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megsemmisítette a másodfokon eljáró országos rendőrfőkapitánynak a videós Szász Barna panaszát elutasító határozatát, és új eljárásra kötelezte a rendőrség elsőszámú vezetőjét. A rendőrség erre felülvizsgálati eljárást kezdeményezett, a Kúrián, amely részben helybenhagyta a korábbi bírósági döntést, és a panaszeljárás újbóli lefolytatására kötelezte a főkapitányt, mert az intézkedés elmaradásának körülményeiről elmulasztotta beszerezni bizonyítékokat és egyoldalúan fogadta el a rendőri állításokat. Másrészt viszont, a Kúria nem kötelezte a rendőri vezetést arra, hogy vizsgálja meg az oszlatás elmaradásának indokait is, mivel a bírói tanács szerint az eredeti írásbeli panaszban nem volt benne arra vonatkozó kifejezett kérelem. A Helsinki ügyvédje, Fazekas Tamás szerint viszont a panasz a rendőri intézkedés elmaradása miatt született, és abba beleértendő az oszlatás elmaradása is. "Megvárjuk az ítélet írásos indoklását, aztán döntjük el, a strasbourgi Emberi Jogok Európai bíróságához fordulunk-e” – mondta Fazekas Tamás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Először állítanak kancellárjelöltet a német Zöldek

Először állítanak kancellárjelöltet a német Zöldek

Bűnösnek mondták ki Derek Chauvint George Floyd halála ügyében

Bűnösnek mondták ki Derek Chauvint George Floyd halála ügyében

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett