szerző:
Tetszett a cikk?

Uniós milliárdokból ment a nagyszabású állami nyelvoktatási program, csak épp az órákat leadó tanárok egy részéhez nem jutott a pénzből. Van köztük, aki egy fillért sem kapott a több száz tanítással töltött óráért, sőt még saját költségén járt vidékre tanítani. Panaszt a károsult tanárok hiába tettek, mert az illetékes Munkaerőpiaci Kulcskompetenciák Projektiroda ebben nem érzi magát kompetensnek. Kérdés, hogyan bízhattak egy ilyen nagyságrendű állami munkát egy olyan cégre, amelyről már évek óta az a hír terjed, hogy átveri a neki dolgozókat.

„Mindig ugyanaz a válasz: ’már a finisben van a kifizetés’, meg ’ha fent megnyomják a gombot, mi is azonnal utalunk’. A nyelvtanfolyamoknak rég vége lett, de én még mindig hiába várom, hogy megkapjam a pénzem” – mondta a hvg.hu-nak egy nyelvtanár. Nem egy csődbe ment nyelvstúdió pórul járt alkalmazottjáról van szó: az elmúlt évek legnagyobb szabású nyelvoktatási programjának számító, uniós forrásból finanszírozott TÁMOP 2.1.2. projekt keretében tanított az egyik államilag kiválasztott iskolánál, a Ring Nyelvstúdiónál. A nemrég zárult állami megaprojekt saját beharangozója szerint Magyarországon korábban nem volt „ilyen horderejű” felnőttképzési program, amelynek teljes költségvetése közel 12,5 milliárd forint – csak éppen az „idegen nyelvi kompetenciák fejlesztésével” vesződő tanárok bruttó 2400 forintos óradíja nem akar megérkezni.

A hvg.hu-hoz forduló, több száz letanított óra után még mindig pénzére váró nyelvtanár nincs egyedül: miután megmutatta az állami projektben kiválasztott céggel kötött megbízási szerződését és az elvégzett munkáját bizonyító igazolásokat, e-maileket, illetve egyéb iratokat, további tanárokat is találtunk, akik ugyanennél a nyelviskolánál maradtak hoppon. A történetük pontosan megegyezik: az állami program megvalósításában részt vevő Ring Nyelvstúdió megbízta őket a közpénzből finanszírozott tanfolyamok megtartásával, ők teljesítettek, de az ezért járó díjukat részben vagy egészben arra hivatkozva nem kapták meg, hogy az állam még nem fizetett a cégnek.

Képünk illusztráció
©

Csakhogy az uniós program – amelynek lebonyolítója a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, ezen belül is a hangzatos névre keresztelt Munkaerőpiaci Kulcskompetenciák Projektiroda – közben már rég le is zárult. Sőt, október 21-én még záróünnepséget is tartottak, hosszan ismertetve az elért eredményeket. „Jól megünnepelték magukat, ment a vállveregetés. Papíron a számok ugyanis tényleg szépek: elmondásuk szerint az eredetileg célul kitűzött 100 ezres létszámnál is többen, közel 140 ezren tanultak nyelvet vagy digitális ismereteket” – mondta névtelenséget kérve az egyik programban részt vevő nyelviskola névtelenséget kérő vezetője, aki ott volt a nagyszabású rendezvényen.

Nagy pénz: több mint 100 ezer tanuló, fejenként 90 ezerért

Az Európai Unió a Tudásod a jövőd! projekten keresztül legalább 100 000 ember számára finanszírozta meg a nyelv-, illetve informatikai képzést Magyarországon. A TÁMOP 2.1.2 Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése kiemelt projekt volt, amely azt tűzte ki célul, hogy az így megszerzett ismeretekkel fokozza a felnőtt diákok „gazdasági versenyképességét” és elhelyezkedési esélyeit.

A résztvevők minimális – 2-5 százalékos – önerő befizetésével vehettek részt idegen nyelvi és/vagy informatikai képzésen, aminek 95-98%-át az állam fizette az uniós forrásból. Így fejenként nagyjából bruttó 90 ezer forintos keretösszeget kapott minden diák, aki betöltötte a 18. életévét, és nem középiskolai vagy felsőoktatási tanuló.

„Soha nem gondoltam volna, hogy olyan cég kap állami megbízást, amelyik a tanárok körében évek óta feketelistás. Mert aki már tanított egyszer náluk, az többször valószínűleg nem követi el ezt a hibát” – mondta a nyelvtanár, aki „utólag már látja a buktatókat”. Ha előre gyanakodott volna, az interneten – többek közt egy fogyasztóvédelmi blogon – könnyű megtalálni évekre visszamenőleg panaszokat – tanároktól és diákoktól egyaránt – a Ring fizetési morálja miatt, de még a Facebookon is szervezkedtek a pórul jártak. A közösségi oldalon egy tanár pont ugyanazt írta le nyilvánosan, mint amit forrásunk elmondott, azzal a különbséggel, hogy szerinte nemcsak a TÁMOP-os, de a sima lakossági tanfolyamai utáni kifizetéseket is visszatartják. Ráadásul „négy hónap hülyébe vétel után” még a Ring fenyegetőzött, amiért szerintük szerződésszegést követ el, amiért ingyen egy újabb csoportot már nem vállalt el.

Átverve az állami megaprojektben

"Nagycsaládosként főleg nem mindegy, hogy több hónapon keresztül hiába dolgoztam. De a legfelháborítóbb mégis az, hogy mindez egy állami projekten belül történik” – mondta forrásunk. Más, a Ringnél korábban szintén dolgozó kollégához hasonlóan név nélkül nyilatkozott, mert megbízási szerződéseikben – ami alapján ugyan a fizetésükre még mindig hiába várnak – szerepel egy nagy összegű titoktartási díj.

Pénze után futva az egyik nyelvtanár a projektért felelős Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalhoz fordult (amelyből idén október elsejével kivált az Igazságügyi Hivatal). A Munkaerőpiaci Kulcskompetenciák Projektiroda viszont egyszerűen elhajtotta arra hivatkozva, hogy a nyelviskolával kötött szerződést, intézze el velük, nekik a „képző intézmény” és az oktató közötti dolgokba nincs „beavatkozási joguk”.

A válaszlevelükből ugyanakkor egyértelműen kiderült, hogy az utófinanszírozott programban 60 napos határidővel kell számolni: az előírt adminisztrációs feltételek teljesítésével a tanfolyam lezárását követően 30 napon belül nyújtja be az elszámolást hozzájuk az iroda, mire az állami szerv 30 napon belül átutalja az összeget. Ez a nyelviskola „saját, önálló bevételét képezi, amelynek felhasználásáról már szabadon rendelkezik” – közölték a nyelvtanárral, aki azóta is hiába vár a pénzére.

Egy másik, a Ringnél szintén az állami program keretében tanító kollégája viszont nemcsak a megtartott tanfolyamok után járó teljes fizetségét bukta el: a megyében más településeken megszervezett kurzusokra is őt szerződtették, és azokra a saját autójával ment, de a megelőlegezett üzemanyagot sem fizették ki neki. „Előre megbeszéltük, hogy ezt megtérítik, méghozzá úgy, hogy nagyobb óradíjat írtak a szerződésembe, bár ez a ’hozzácsapás’ nem hangzott szabályosnak. De végül ezt a pénzt sem kaptam meg, vagyis saját zsebből utazgattam hónapokon át több százezer forintért. Még nekem került pénzembe a TÁMOP-os állami projekt” – jegyezte meg.

©

Neki kapásból kissé gyanús volt a nyelviskola, mert állítja, semmilyen módon nem tesztelték a tudását. A vidéken élő tanár 2013 nyarán egy internetes hirdetésre jelentkezett a Ring néven futó iskolát jegyző Ringroup Oktató Kft.-hez, hamarosan fel is vették vele a kapcsolatot. „A TÁMOP-os tanfolyamokat akarták rám bízni, de semmilyen bizonyítékot nem kértek a tanári képesítésemről, még a diplomámat se, de még egy telefonos interjú sem volt. Ha egy szót nem beszéltem volna idegen nyelven, akkor is odaküldtek volna tanfolyamot tartani” – mesélte.

Több tanfolyamot is tartott különféle helyszíneken a Ring megbízásából, állítása szerint több mint egymillió forinttal tartozik neki a cég. A 2013-ban kezdődött, idén lezárult tanfolyam kifizetésével még fél évvel később, júliusban is csak hitegették, az ezt alátámasztó levelezést és hangfelvételeket átadta a hvg.hu-nak. Neki annyiban tér el a története a többiekétől, hogy az elmérgesedett anyagi vita egy pontján a cég értesítette: nem is áll szándékukban fizetni, mert megszegte a magatartási kódexük egyes pontjait. „Persze mindezt azután, hogy a diákoknak már ki voltak osztva a képzés sikeres elvégzéséről szóló tanúsítványok. Most akkor vagy nekik nem érvényes a papírjuk, vagy akkor nekem  is jár a fizetség” – mondta.

A vidéki tanár elismeri, hogy olykor nem sikerült pontosan adminisztrálnia a kifejezetten erre létrehozott online rendszerben, azonban egy sor olyan e-mailt mutatott, amelyben az ezzel kapcsolatos gondjait jelezte az iskolának. De szerinte erre hivatkozva még nem tagadhatnák meg a teljes munkájának a kifizetését. Ő is felhozta a felháborító bánásmódot, ahogy gyakorlatilag mindenki, aki kapcsolatba került a Ringgel: az iskola illetékeseit képtelenség volt elérni, a pénzük után futó tanároknak fel sem vették a telefont, üzeneteikre nem válaszoltak.

A nagyon sok pénzt mozgató, így elvileg szigorú regisztrációval zajló uniós-állami megaprojektben azt is gyanúsnak találta, mennyire nem stimmelnek olykor a résztvevők adatai. „Olyanok jöttek a tanfolyamra, akik nem is voltak a listámon, mások pedig soha nem jelentek meg. A csoportok egy része zárt volt, vagyis adott állami szervnél vagy egy konkrét vállalaton belül szerveződtek, mégis volt olyan beregisztrált, akiről a többiek – vagyis saját kollégáik – még nem is hallottak” – mondta az egyik tanár.

Más iskolák megoldották

Teljesen más irányból is érkeztek információk arról, hogy a minden diáknak fejenként nagyjából bruttó 90 ezer forintos keretösszeget jelentő támogatás adminisztrációja meglehetősen furcsán zajlott. Egy másik, a programban szintén részt vevő nyelviskolánál azért nem tudott beiratkozni egy korábban a Ring magántanfolyamára járó jelentkező, mert a nyilvántartási rendszer szerint már felhasználta a TÁMOP-os keretét. „Szóltunk a hivatalnak, amely visszaállította a keretét, mert valóban nem vett még részt a támogatott programban. De egy sort nem írtak arról, hogy vajon hogyan került akkor be a rendszerbe” – mondta névtelenséget kérve az ennél a másik iskolánál dolgozó munkatárs.

Két másik – egy fővárosi és egy vidéki nyelviskola – vezetőjével is beszéltünk, egymástól függetlenül ugyanazt mondták: kisebb csúszások az állami kifizetésekben voltak ugyan, főleg a program elején, de soha nem kellett annyit várni a pénzre, mint ahogy azt a Ring a pénzük után futó tanárainak állította. „Tudtuk előre, hogy ez egy utófinanszírozott projekt, de attól a tanárokat közben is fizetni kell” – mondta az egyik stúdióvezető nevének elhallgatását kérve. Hozzájuk is elért a híre annak, hogyan bánik tanáraival a Ring. „Volt olyan tanáruk, aki később nálunk tanított, de mások is panaszkodtak, hogy nem fizettek nekik időben” – tette hozzá.

„Nem korrekt a tanárokat váratni ennyi időn keresztül, megfinanszíroztuk, hogy minden hónapban ugyanúgy kifizessük őket” –mondta a másik, nagy állami programokban rendszeresen részt vevő nyelvstúdió vezetője is. Szerinte ráadásul a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak lett volna eszköze arra, hogy segítsen a pénzük után futó tanároknak, mert elmondása szerinte a hivatalnak szerződésben kikötött, közvetlen beszedési lehetősége volt a képzést megvalósító cégek számláin. „Nekünk is beszedési megbízást kellett adnunk a hivatalnak, ez is egy biztosíték volt, vagyis akár már kifizetett pénzeket is vissza tudtak volna szedni, ha valami gond van” – állította.

Többen egybehangzóan azt állították: nem véletlen, hogy ez a program tartotta lázban az egész nyelvoktatási piacot, nagyon sok pénz volt benne. "A támogatás 12 ezer forintos óradíjra szólt, amiből legfeljebb 3000 forint a tanár díja. Még ha vannak is ezen kívül költségek – a tananyag, vagy ha bérelni kell helyet az oktatásra –, akkor is nagy nyereségről beszélünk, főleg azoknál a nagy iskoláknál, akik a legtöbb tanfolyamot vitték" – állította egyikük.

Fénymásolt, ócska tankönyvből ment az "élethosszig tanulás"

Az október végi ünnepséggel zárult „kiemelt projekt” nem csak a pénzkérdés miatt volt rémálom a Ringnél oktató tanároknak. „Nagyon rossz minőségűek voltak a tankönyvek, amiket használnunk kellett, tele hibával, kevés és bugyuta feladattal, így rengeteget kellett készülni mellé” – mondta egyik forrásunk. Már ha voltak tankönyvek, ugyanis szerinte a diákjai későn, előfordult, hogy a képzés közepére kapták meg a könyveket. Addig „nagyüzemben fénymásolták” a hibáktól hemzsegő példányokat.

Képünk illusztráció
©

Ezt megerősítette a hvg.hu-nak a Ring által szervezett, de egy másik tanár által vezetett csoport tagja is. „Volt olyan feladat, hogy ’beszéljen a képről!’ – csak éppen a vacak, sötét másolaton csak egy paca látszott. Munkafüzetünk sem volt, csak azért nem foglalkoztunk ezekkel, mert a tanárunk hozott megfelelő segédanyagokat” – mondta a TÁMOP-os program keretében alapfokú tanfolyamot elvégző forrásunk, aki egy állami szervezetnél dolgozik, így névtelenséget kérve mondta el tapasztalatait. Ő is azt állította, hogy bármi felmerült, a Ringet alig lehetett utolérni, „az információáramlás nulla volt”. Pedig neki is feltűntek furcsa pontatlanságok az adminisztrációvalkapcsolatban, szóvá is tették, hogy a szerződéstervezetükben más szintű tanfolyam szerepel, mint amire járnak. Végül állítólag az elvégzett tanfolyamról semmilyen igazolást, bizonyítványt nem kaptak, de már nem is hívogatták a Ringet.

Egyikük úgy fogalmazott: jónak tartotta a lehetőséget, hogy „negyven felett még elkezdhetett” megtanulni egy nyelvet, a Ring által végül ki sem fizetett tanárral pedig maximálisan elégedett volt. A kormánytisztviselőkből álló csoportjuk utólag értesült arról, hogy „ingyen” oktatta őket hónapokon át. „Sajnálja őt és a kollégáit is, akik ennyi időt és energiát fordítottak rájuk, és cserébe nem kapták meg a fizetésüket a munkájukért” – így írt utólag a hivatalosan rekordsikeres TÁMOP-programban tanuló kormánytisztviselő az uniótól megkapott, de hozzá el nem jutott pénze után futó tanárának.

"Érkeztek jelzések", de nem kompetensek

Megkerestük a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalt, amely szerint „az elszámolás folyamatos”, de van még olyan képző, akinek nem utalták még át a képzések árát. Hogy ezek közt van-e a Ring, azt a képzőkkel kötött szerződésre hivatkozva nem árulhatták el – pedig ebből derülne ki, hogy a cég okkal hivatkozik-e akár fél évvel ezelőtt lezárult tanfolyamoknál is erre a tanároknál. Kérdésünkre elismerték, hogy valóban „érkeztek jelzések” arról, hogy a Ring Nyelvstúdió nem fizetett ki a TÁMOP-os tanfolyamokat tartó tanárokat, de az iskola és az oktató közti jogviszonyban „nem rendelkeznek kompetenciával”. Azt is megjegyezték, hogy ők nem tudhatják, kiket bízott meg az órák megtartásával a Ring, így a hozzájuk fordulók „személyazonossága a hivatal felé nem igazolt”.

Azt megerősítették, hogy valóban beszedési megbízásuk van a cégekkel szemben, de ez „kötött körülmények között, a jogtalanul felhasznált támogatás visszafizettetésére használható fel” – az iskola és az oktató közti problémákra nem terjed ki. Arra kérdésünkre, hogy reagáljanak a tanárok által tapasztalt eljárásra, az a válasz érkezett: tegyünk bejelentést, ha bizonyítékunk van arról, hogy a cég jogszerűtlenül működik.

A Ring Nyelvstúdióval több csatornán is próbáltunk kapcsolatba lépni, de – akárcsak a tanároknak vagy a diákjaiknak – nem ment könnyen. Végül sikerült elérnünk a programot irányító egyik vezetőt, de az amúgy közpénzből finanszírozott megbízásukról, illetve a felmerült problémákról semmit nem tudtunk kérdezni, mert már annak hallatán letette a telefont, hogy egy újságíró keresi.

Ringben

A Ringroup Oktató Kft.-t 2010. január 21-én 500 ezer forint jegyzett tőkével alapították. Idén március eleje óta 12 fióktelepet tartanak fenn, ezek különböző magyarországi nagyvárosokban vannak, Vértesacsa a kakukktojás. A fő tevékenység a szakmai középfokú oktatás, érdekes módon az egyéb tevékenységek között nevesítetten nincs ott a nyelvoktatás.

Két magánszemély alapította, akik jelenleg is tulajdonosok és ügyvezetők: Lakatos László és Papolczi András. A cég árbevétele 2011-ben, az első teljes üzleti évben 14,04 millió forint volt, majd 2012-ben 114,1 millió, 2013-ban pedig 311,9 millió forint - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A mérleg szerinti eredmény ezekben az években hektikusan változott: az 1,1 milliós nyereséget 44,3 milliós veszteség, majd 43,987 millió nyereség követte, nyereséget nem vettek ki a cégből.

Szintén Lakatos és Papolczi a tulajdonosa (az utóbbi a többségi) a 2008-ban alakult Ring Tanácsadó Oktatási és Szolgáltató Kft.-t-nek, amelynek a fő tevékenysége az üzletviteli és vezetési tanácsadás, 2009-től kezdve a cégnek nem volt árbevétele, viszont 1-2 milliós veszteséget rendre összehozott. (Az APEH 2008-ban indított egy bírósági végrehajtást a cég ellen, ami máig nem zárult le az Opten céginformációs adatbázis szerint).

Lakatos tulajdonos a Ring Nyelvstúdió Nyelvoktató Kft.ben, amely felszámolás alatt van, ami azt jelenti, hogy a hitelezők döntik be. Ezt a vállalatot 2003. november 10-én alapították, jogelődje a Ring Nyelvstúdió Nyelvoktató Egyéni Cég volt, melyet 1997-ben Oláh Árpád alapított és 2004-ig létezett. Oláh a Ring Nyelvstúdió Nyelvoktató Kft megalapítása után röviddel szállt ki, melyben Lakatos 2004. márciusában lett ügyvezető és tulajdonos, a bejegyzést követően kb. két héttel. A felszámolást 2012. március 20-án tették közzé, a cég ellen 26 bírósági végrehajtás indult. Az eljárások közül jelenleg 6 van folyamatban.

A Ring Nyelvstúdió Nyelvoktató Kft. árbevétele 2009-ben 94 millió forint volt, ezután sorrendben 121,7, majd 110,2 millió 2012-ben pedig 302 ezer forint volt. A mérleg szerinti eredmény ugyanebben a sorrendben 2009: 21,27 milliós veszteség, majd 8 milliós nyereség, majd 21,6 milliós veszteség, majd 1,6 milliós veszteség.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Kacsamozgás, kisiskolás jelmez és kemény rock and roll immár 65 éve: szülinapos Angus Young

Kacsamozgás, kisiskolás jelmez és kemény rock and roll immár 65 éve: szülinapos Angus Young

Hatmilliárd forintért árulják a luxusjachtot, amin Mészáros Lőrinc is utazott

Hatmilliárd forintért árulják a luxusjachtot, amin Mészáros Lőrinc is utazott

Szijjártó: A nemzetközi liberális mainstream ismételten össztűz alá vette Magyarországot

Szijjártó: A nemzetközi liberális mainstream ismételten össztűz alá vette Magyarországot