szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megérkezett Orbán Viktorhoz Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke, majd közös sajtónyilatkozatot tettek. A két ország stratégiai partnerségre lépett. Alijev hangsúlyozta, hogy rengeteg energiahordozójuk van és szeretnének minél többet eladni belőle az európai piacra. Magyarország kétszáz azeri diáknak kínál magyarországi ösztöndíjat.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Budapesten van munkalátogatáson Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke, aki kedden Orbán Viktor miniszterelnökkel folytat tárgyalásokat. A két ország közötti különféle egyezmények aláírása után tartott közös sajtótájékoztatót Orbán Viktor és Ilham Alijev.

Orbán Viktor kezdte a beszédet, és elmondta, hogy a két nemzet közötti stratégiai megállapodást írtak alá, amely Magyarország, és szerinte az Európai Unió érdekeit is szolgálja, mivel az EU már korábban megállapodást kötött az azeriekkel, amelyet csak erősít a magyar megállapodás.

Ilham Alijev Budapesten
©

A hasonlóságok és a különbségek a két ország között jól láthatóak, mondta Orbán, szerinte Azejbajdzsán azért fontos, mert hidat képez a keleti és a nyugati világ között. Azerbajdzsán szekularizált, és mintaállam abból a szempontból, hogy az energiaszektorra építve húzza fel az egész gazdaságot. Orbán méltatta Alijev elnök apját, az elhunyt Hejdar Alijevet.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy milyen jól teljesít az azeri gazdaság, így szerinte két dinamikus állam kötött egyezséget. Abban a reményben kötötték, hogy ezzel újabb lökést adnak az azeri-magyar gazdasági együttműködésnek.

A konkrét együttműködési területekről elmondta Orbán, hogy az egyik az energia területe, amely szerinte forró krumpli a világban és az is marad. Orbán azt mondja, meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy az azeri gáz eljusson Dél-Európából Közép-Európába, mert ennek megvalósítására kevés erőfeszítés történt. Orbán szerint Magyarország mintaállam abból a szempontból, hogy mi nem csak átvenni, hanem átadni is képesek vagyunk gázt minden irányba, viszont nem minden szomszédunk gondolkodik így, ezért a szomszédos államok csőrendszerét össze kell kapcsolni.

A másik területe az együttműködésnek az oktatás: kétszáz azeri diáknak ajánlanak magyar ösztöndíjat, és arról is tárgyaltak, hogy magyar egyetem jöhessen létre Azerbajdzsánban. "Sok ajtót nyitottunk meg a mai napon" – mondta Orbán.

Alijev elnök ezután megköszönte a meghívást, és Budapestet dicsérte. Az aláírt dokumentumok megmutatják a szándékainkat és hogy kapcsolataink sokfélék – mondta. A legfontosabb a stratégiai partnerségről szóló dokumentum, amely biztosítja az együttműködés sikerét. A nyilatkozat után további dokumentumok aláírására számítanak, amely jelentősen megnövelheti a kereskedelmi forgalmat. Örül, hogy a magyar cégek egyre többször vannak jelen az azeri piacon, a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság területén.

©

Nagyon jók a kilátások az energiai együttműködésre, az európai piac számára fontos források az azeri energiahordozók. Bakuban elindítottak egy déli gázvezeték-építést, amely szerinte 5-6 éven belül gázzal láthatja el az Európai Uniót, ez az azeriek számára az egyik legkézenfekvőbb és leggyümölcsözőbb piac. Alijev arról beszélt, hogy rengeteg gázuk és olajuk van, és nagyon szeretnének nagyon sokat eladni ezekből.

Az azeri elnök megköszönte az azeri diákoknak tett felajánlást, szerinte ezek a diákok kulturális nagykövetei lesznek Azerbajdzsánnak Magyarországon, és fordítva.

Alijev örül, hogy a két ország vezetői ilyen gyakran ellátogatnak egymáshoz, Orbán kétszer volt Baukban, Alijev harmadszor jött Magyarországra. Kapcsolatainknak alapját az akarat és a szándék az alapja, és ezért leszünk sikeresek. Egyúttal meghívta Orbán Viktort egy hivatalos bakui látogatásra.

Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, hogy a két ország stratégiai partnerségre kíván lépni, erről kezdődnek meg a tárgyalások ezen a héten. Szijjártó a múlt héten hétfőn Bakuban, az azeri fővárosban találkozott Alijevvel.

Ezután mindketten beszédet mondanak a Magyar-Azerbajdzsán Üzleti Fórumon a Sofitel szállodában – közölte Havasi Bertalan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!