Molnár Barbara
Molnár Barbara

A terhesgondozásról és a szülésről ma már senki nem gondolja, hogy „ingyen” van. A paraszolvencia szinte természetes, ráadásul a szülész-nőgyógyászok jelentős részének – a nagyvárosokban a döntő többségének – van magánpraxisa, vagy dolgozik olyan magánintézményben is, ahol van „komplex terhesgondozás”. Egyes vizsgálatokat a tb nem támogat, illetve akadnak olyan helyzetek, amikor az időfaktor miatt a kismama kénytelen magánszolgáltatóhoz fordulni. Nagyvizit, 2. rész

„Pozitív lesz a teszted, a fellegekben jársz, de tudnod kell, onnantól kezdve fejőstehénnek vagy nézve. Persze, minden a baba érdeke nevében történik, és folyton azt hallod, hogy így tesz egy felelős szülő. Aztán mire megszületik a gyerek, már el is költöttél orvosra és vizsgálatokra 300 ezer forintot” – mondja Gabi, aki szerint az, hogy fizess, nem is mindig az orvostól jön. „Egyszerűen nem tiszta a helyzet. Mindig arról hallasz, ha nincs fogadott orvosod, akkor órákat kell majd várnod a terhesgondozáson és a portás vezeti le a szülést. Ha nem fizetsz, felelőtlen vagy: ezt mondják a rokonok, ismerősök, és lehet, hogy így is van. Ugyanakkor azt sem zárom ki, hogy simán is működne a rendszer, csak azt senki nem meri kipróbálni.”

Gabi egyébként igyekezett a legtisztább megoldást választani, vagyis egy magánintézménybe járt terhesgondozásra: itt alkalmanként 15-18 ezer forintot fizetett, plusz a négy kötelező laborvizsgálat 6-15 ezer forint alkalmanként. „Havonta egyszer jártam orvoshoz, viszont az utolsó hónapban itt voltak a CTG-vizsgálatok is, amit hetente végeztek alkalmanként 3 ezer forintért.” Ezen kívül volt még egy genetikai vizsgálat, ami 20 ezer forint volt, és a 4D-ultrahang-vizsgálat, ami pedig 10 ezer. Gabi a szülésért külön nem fizetett az orvosnak, választott szülésznője sem volt, így már csak a szülés után kontrollért kellett fizetnie 15 ezer forintot. „A választásomban a döntő érv volt, hogy ha a magánrendelőbe járok, akkor ott komolyan veszik az időpontokat. Márpedig a terhesség alatt végig dolgoztam, és egyszerűen nem tehettem meg azt, hogy egy rendelőben órákat várjak. Így viszont durván 250 ezer forintot fizettem arra, amit térítésmentesen is igénybe vehetnék.”

Vegyes rendszer: sok ponton fizethetsz

A terhesgondozás során a kismamának több választási lehetősége van. Járhat a területileg illetékes állami intézménybe – kórház vagy járóbeteg-szakrendelő –, ahol térítésmentesen végzik el a kötelező vizsgálatokat. Ennek része a rendszeres ultrahangvizsgálat, különböző szűrő- és laborvizsgálatok is. A gondozást az orvos végzi, ő értékeli a leleteket, határozza meg azok alapján a további vizsgálatokat, teendőket. Július elsejétől a nem veszélyeztetett terhességeknél a gondozást a szülésznő is végezheti, igaz, a terhesség megállapítása és a kockázatfelmérés továbbra is az orvos feladata.

©

A rendszerbe számos magánszolgáltató csatlakozik be, és nyújt alap- vagy pluszszolgáltatásokat a várandósoknak. A magánszolgáltatók melletti döntés lehet kényelmi – mint Gabi esetében – vagy kényszer, amikor az orvos például csak úgy vállalja a terhesgondozást, ha az a magánrendelőjében történik. Sok orvos egyszerű magánrendelőt tart fel, ahol maximum ultrahangvizsgálatra és a konzultációkra van lehetőség, míg a labor és fontosabb szűrővizsgálatok az állami intézményben történnek. Ebben az esetben a konzultációk ára 5-10 ezer forint körül van. De vannak komplex terhesgondozást biztosító magánintézmények, ahol 150-300 ezer forint lehet a kilenc hónap „orvosi” költsége. A szülés esetében a kismama választhatja az állami kórházat, ezen belül a fizetős egyágyas vagy VIP-szobát (napi átlag 11-16 ezer forintért.) De a szülés történhet magánkórházban is, ahol az árak 400-500 forintnál kezdődnek.

Nagyvizit

Cikksorozatunk egyes részei a sokszor egymást keresztező állami- és magán-egészségügyi betegutakat teszik mérlegre.

Orvosi diagnosztika: "Mi van, ha a dugó hónapokig tart?"

Míg egyre több várandós anyuka választja a terhesgondozásnál a magánszolgáltatót, szülni még csak nagyon kevesen mennek magánkórházba, hiszen így akár az egymillió forintot is elérheti az összköltség, amit kevesen tudnak vállalni. Egy kismama viszont akkor is kifizet legkevesebb 100-150 ezer forintot a szülésért, ha végig állami intézetbe járt a várandósága alatt: ilyenkor a pénz a szülésznő és az orvos zsebébe kerül. A szakértők szerint feltehetően 100-200 ezer forint az az összeg, amit a legtöbben eleve rászánnak a szülésre, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a magánszolgáltatások igénybevételével, ha nem is egyenes arányban, de csökken a paraszolvencia összege.

„A nők úgy érzik, fizetniük kell, általában a fejükben van, mennyit szánnak a szülésre, de úgy látják, hogy ezt inkább legálisan egy magánszolgáltatónál költik el, ahol számla ellenében kényelmi szolgáltatásokat is vásárolnak a vizsgálatok mellé. Ilyenkor sokan úgy gondolják – megjegyzem jogosan –, hogy a szülésért már nem fizetnek külön az orvosnak” – mondta egy szülészorvos, aki maga is dolgozik magánszolgáltatónál és állami intézményben is. Azt azért hozzátette, ez a helyzet főleg a fővárosra és a vidéki nagyvárosokra jellemző. „A kisvárosokban jóval kevesebb a magánpraxis, ott marad a paraszolvencia, vagy ha az nincs, mert olyan területet lát el a kórház, ahol az emberek nem tudnak fizetni, ott a kórház sokszor próbál magasabb fizetéssel kompenzálni, hogy valahogy megtartsa az orvosait.”

Az idő pénz

Azt azért tisztázni kell, hogy több olyan vizsgálat is van, melyeket a tb nem térít. A legtöbb kismama ma már elvégezteti az ún. kombinált szűrést, ami egy vérvizsgálatból és genetikai ultrahangból áll – ez a vizsgálat a Down-szindróma és még más genetikai rendellenességek esélyeit határozza meg. A genetikai ultrahang benne van a terhesgondozásban,  de a vérvizsgálat fizetős – ez szolgáltatótól függően 7-11 ezer forintba kerül. Ha a teljes vizsgálat magánintézményben történik, úgy 30-60 ezret kell kicsengetni.

Ha a vizsgálat során nagy esélyét találják valamilyen genetikai betegség meglétére, tovább küldik a kismamát méhlepénybiopsziára vagy magzatvízvizsgálatra. Ez utóbbi két vizsgálatot csak a 35 év felettiek esetében vagy fiatalabbaknál orvosi indok alapján finanszírozza a társadalombiztosító. Viszont ilyen genetikai vizsgálatot csak kevés intézményben végeznek, ezért heteket kell várni a vizsgálatra és az eredményre is. „Magas kockázatra jött ki a kombinált tesztem a Down-kórra, ezért elmentem a méhlepényvizsgálatra. Egy állami intézményt ajánlottak többen is, az első alkalommal több órát kellett várni, eleve rengetegen voltunk a váróban, és mivel az orvos nagyon precíz és gondos volt, így egy kismama vizsgálata 20-30 percig tartott. Két hét múlva tudtak időpontot adni a biopsziára, utána pedig szintén két hetet vártam az eredményre. Ez azért nem volt könnyű időszak, hiszen négy hétig aggódtunk, hogy minden rendben van-e” – mondta Klári, aki szerint bár a kórház lepukkant volt, de akik a vizsgálatot végezték, mindenki nagyon kedves és figyelmes.

Klárinak szerencséje volt: mindent rendben találtak nála, de mire megkapta az eredményt már 17 hetes terhes volt. Ha kiderül, hogy beteg a baba, lehetőség van a terhesség megszakítására a 24. hétig, de minél előrehaladottabb a terhesség, annál nagyobb kockázata van a megszakításnak és lelkileg is megterhelőbb a kismamának. „Tudom, ha magánszolgáltatóhoz megyek, három napon belül van eredmény, de nem tudtam volna erre 60 ezer forintot kifizetni.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Súlyos vádak a Microsoft ellen: úgy gyűjtik az adatokat a felhasználókról, mintha nem lenne holnap

Súlyos vádak a Microsoft ellen: úgy gyűjtik az adatokat a felhasználókról, mintha nem lenne holnap

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie

Egy kigyulladt busz miatt nagyon belassult a forgalom a Széll Kálmán térnél – videó

Egy kigyulladt busz miatt nagyon belassult a forgalom a Széll Kálmán térnél – videó

Közbeszerzés befolyásolása miatt 9 évre elítéltek két volt minisztert Szlovákiában

Közbeszerzés befolyásolása miatt 9 évre elítéltek két volt minisztert Szlovákiában

Csúcsformában a brit humor: mémek a Brexit végjátékában

Csúcsformában a brit humor: mémek a Brexit végjátékában

Most kapcsolja be az álomfunkciót a Facebook: a magyaroknak is menni fog az üzenetek utólagos törlése

Most kapcsolja be az álomfunkciót a Facebook: a magyaroknak is menni fog az üzenetek utólagos törlése